A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Termelők

B.A.

2015. március 17.

Tokaj-Hegyalja méreténél és borainak egyedi karakterénél fogva kiemelkedik hazánk borvidékei közül. A mostanában sokat emlegetett nemzetközi márkaépítés mellett fontos, hogy a hazai fogyasztók is tisztában legyenek azzal, milyen forradalmi változások zajlottak le a borvidéken az utóbbi két évtizedben.

Idén első alkalommal kerül megrendezésre a Tokaj Grand programsorozat, melynek célja, hogy bemutassa az igényes borfogyasztó közönségnek a mára központi szerepkörbe kerülő száraz tokaji borokat, a mostanra kikristályosodó, magas színvonalú aszústílust, és a gyümölcsös zamatokat magas fokon tükröző késői szüretelésű tételeket. Az országszerte zajló tematikus borkóstolók, borvacsorák mellett a rendezvénysorozat központi eseménye a március 28-i Nagy Tokaji Kóstoló lesz az ötcsillagos Corinthia Hotel Budapestben. Az eseményen hetven tokaji pincészet mutatja be aktuális kínálatának legizgalmasabb darabjait,  megismerkedhetünk a borvidék éttermeinek, szállodáinak kínálatával, és önálló standon mutatkozik be több helyi borászati szervezet és a borvidéken zajló rendezvény is.

A rendezvényen nemzetközi mintára kerül kialakításra az Aszú terem, amely önálló, csendes kóstolást tesz lehetővé. A tokaji portfólió csúcsán álló aszúk közül egy önálló asztalnál kényelmesen helyet foglalva válogathat a borkedvelő, a tételeket pedig sommelier szolgálja fel számára. A Nagy Tokaji Kóstoló másik különlegessége, hogy a nap folyamán különtermekben nyolc Tokaj világát elemző mesterkurzus kerül megrendezésre. A széles témakínálatot felölelő programok segítségével egészen 1993-ig mehetünk vissza az időben a Disznókő 5 puttonyos tokaji aszúinak segítségével, megismerhetjük a tokaji száraz borok nemzetközi vetélytársait, és csemegézhetünk a Mádi Kör legizgalmasabb boraiból.  Képbe kerülhetünk Tokaj főbb termőterületeivel egy Szepsy István által vezetett ültetett kóstoló segítségével, nemzetközi  borszakértő vezetésével tekinthetjük át a Tokaj Kereskedőház aktuális kínálatát, valamint tematikus borsorok segítségével megidézik számunkra a borvidék három fontos rendezvényének, a Bor, mámor… Bénye, a Tokaj Ősz és a Mindszent Havi Mulatság hangulatát.

A rendezvényről további információk: www.tokajgrand.hu