Szöveg: Salamon Csaba - Fotók: Kaunitz Tamás
2020. november 29.A tavaszi friss zöldségekre még sokat kell várni, de egy kis könnyedséget csempészhetünk az asztalunkra az egész évben elérhető friss sajtokkal, gomolyákkal. A Magyar Konyha magazin és a Pannon Gasztronómiai Akadémia tesztjén ezúttal a friss hazai tehénsajtokból válogattunk.
A friss sajtok általában nyersen, saláták részeként, vagy csak úgy magukban, némi zöldséggel körítve kerülnek az asztalra. A választékból is látszik, hogy alapvetően közvetlen fogyasztásra szánják őket, mert a zöldhagymástól a zöldfűszeresen át a csilisig számtalan ízesített változatban vehetünk friss sajtot. Ugyanakkor a lényeg mégiscsak maga a sajt, amelytől tehéntejből készült friss termék esetén a nyers tej tiszta aromáját, üde savanykás ízt, vágható, de kissé krémes állagot várunk el.
Nem csak a reggelit vagy a salátástálat dobhatja fel, lángoson is „lazább” feltét például a szokásos félkemény sajtoknál. Konyhai alapanyagként is megállja a helyét, a mozzarellához hasonlóan kenyérlángosok tetejére is rakhatjuk, de számtalan, sajttal készült ételben is bevethető, ha a szokásosnál könnyedebb hatású végeredményt szeretnénk.
![]()
A friss tehénsajtokat többnyire gomolya néven forgalmazzák. A tesztalanyok körét nem korlátoztuk a gomolyaként árult termékekre, elnevezéstől függetlenül a tehéntejből készült, friss, érdemi érlelés nélküli sajtokat kerestük. Az összehasonlíthatóság – és az alapanyag jobb megismerése – érdekében minden esetben a natúr változatot választottuk az esetleg többféle ízesítéssel kapható sajtok közül. ![]()
A sajtokat piacokon, kisebb-nagyobb boltokban, termelőktől szereztük be. Mivel a friss sajtok karaktere napok alatt megváltozhat, és egyébként is gyorsan romló termékről van szó, a beszerzés minden esetben a tesztet megelőző néhány napon belül történt.
A tesztre ezúttal a Stand25 Bisztróban került sor. A zsűri tagjai: Boros Regina, Csapody Balázs, Friesz Judit, Okvátovity Dóra, Reményik Kálmán, Renczés Gábor, Segal Viktor, Szikra Gabriella és Vajcs Gábor.
![]()
EREDMÉNY
Az első helyezést két terméknek is kiosztottuk, mivel teljesen egyforma pontszámot kaptak a zsűritől.
A vácrátóti Forró Attila gomolyája a teszt előtti napon készült, így igazán frissen került a zsűri elé.
A termelő elmondása szerint teheneit Salgótarján környékén tartja, a tej feldolgozása történik Vácrátóton. Termékeit budapesti piacokon, tejterméküzletekben, kimérten árusítják.
FORRÓ ATTILA, Vácrátót
Kellemes, friss íz, jó állag, szép szín.
Pontszám: 14
A Vászolyi Sajtmanufaktúra az ismert, minőségi sajtokat készítő magyar kisüzemek egyike, termékeiket neves éttermek is használják. A tesztre néhány napos és mintegy két hete készült változatot is kaptunk friss sajtjukból. A megosztott első helyet az előbbi kapta meg, a zsűrinek jobban tetszett – akárcsak a vácrátóti sajt esetében – az egészen friss sajt üde, tejes jellege.![]()
VÁSZOLYI SAJTMANUFAKTÚRA
Hat malom friss sajt (frissen készült)
Beszerzés helye: vaszolysajt.hu
Friss, kellemesen savanykás íz, jó állag.
Pontszám: 14
A második helyezést a budapesti Klauzál téri csarnok sajtboltjának kimért gomolyája nyerte, nem sokkal maradt le az elsőktől. ![]()
HÁZI GOMOLYA
gomolya
Beszerzés helye: Boci sajtbolt, Budapest, Klauzál téri Vásárcsarnok
Markáns, friss íz, kicsit csípős, „füstös” karakterrel.
Pontszám: 13,5
A harmadik helyre egy erdélyi sajt, a Torockói telemea került, amelyet a budapesti Fehérvári úti piac erdélyi tejtermékekre szakosodott üzletében vásároltunk. A telemea nem gomolya, inkább a feta sajthoz hasonló technológiával készül. Emiatt állaga szemcsésebb, kissé eltér a gomolyáétól, de a Torockói telemea friss, természetes tejízét is kedvelte a zsűri.
![]()
TOROCKÓI
telemea
Beszerzés helye: termelő, Budapest, Fehérvári úti Vásárcsarnok
Picit száraz, szemcsés állag, de természetes, kellemes íz.
Pontszám: 13
Jó minősítést kapott a nemrég indult, mágocsi Zilda tejüzem gomolyája, ![]()
ZILDA
gomolya
Beszerzés helye: zilda.hu
Korrekten elkészített, szép állagú, jó ízű termék.
Pontszám: 12
valamint a Tescóban kapható Gomolyka is. ![]()
GOMOLYKA
gomolya
Beszerzés helye: Tesco
Kissé semleges, de természetes, friss karakter.
Pontszám: 11,5
A zsűri értékeléséből is látszik, hogy a friss sajt tényleg annál jobb, minél frissebb: az üde, egy-két napos gomolyák mellett kicsit idősebb társaik sokszor jellegtelennek, míg az érettebb változatok éppen túl markánsnak tűnnek.
AJÁNLHATÓ
VÁSZOLYI SAJTMANUFAKTÚRA
Hat malom friss sajt (kb. kéthetes)
Beszerzés helye: vaszolysajt.hu
Lágy, krémes állag, kissé sós íz.
Pontszám: 10![]()
AJÁNLHATÓ
BICSKEI MG. ZRT.
Etyeki gomolya
Beszerzés helye: Budapest, Lehel Csarnok
Friss, nyers, kicsit savas íz.
Pontszám: 10![]()
AJÁNLHATÓ
SPAR
gomolya
Beszerzés helye: Spar
Krémsajtos jelleg, kissé nyúlós állag.
Pontszám: 9
![]()
AJÁNLHATÓ
CSERHÁT
gomolya
Beszerzés helye: termelő, Gödöllői Városi Piac
Érettebb gomolya, keményebb állaggal, erős ízzel.
Pontszám: 9![]()
AJÁNLHATÓ
ABAÚJ
gomolya
Beszerzés helye: Auchan
Semleges, kissé jellegtelen karakter, gumis állag.
Pontszám: 9![]()