Tesztek

szöveg és kép: Vásárhelyi István, nyitókép: Pixabay.com

2021. május 19.

Sokféle nyári sör létezik. Az amerikai közbeszédben a könnyed sörök a „fűnyírósör” (lawnmover beer) nevet kapták. Az ilyen söröket például a kerti munkák, horgászat mellé isszák. Általában 3-4 százalék alkoholtartalmúak és közepesen felejthetőek. Gyorsan jönnek és mennek, csak arra jók, hogy az ember egy kis kesernyés, szénsavas löttyel frissítsen a kánikulában.

A nyári sütögetés mellé elengedhetetlen egy átlagos semmitmondó láger, egy „főzőgetős sör”, a szorgoskodó alkalmi szakácsok védőitala, ami a tűz melegét és a füstöt öblíti le. De vannak a nyárnak jóval izgalmasabb sörei is, melyekből egy csokorra valót, azaz inkább egy tálcányit gyűjtöttünk egybe, hogy ne csak a megszokott unalmas italokat tegyük a hűtőbe, mielőtt felizzik a parázs.

IPA – Session és New England


Az IPA a kézműves sörök VW Golfja: megkerülhetetlen. Nyári változata, a Session IPA alacsonyabb alkoholtartalommal, vizesebb testtel, kevesebb malátával, de a megszokott komlós aromákkal tökéletes választás. A Fehér Nyúl sörfőzde Psyco Cycle egy „salátázós” IPA. Könnyed, füves citrusos ízek és enyhén diós malátásság jellemzi. Remekül illik egy balzsamecetes, avokádós saláta mellé, kiegészíti az ízeket, és a keserű utóíz visszahozza a szunnyadó energiákat.

A NE IPA-k a többszörös hidegkomlózásnak – erjesztés közben leveles komlót áztatnak a sörlébe, így minimális keserű és maximális aromaanyag kerül bele. A DDH felirat egy ilyen sörön a Double Dry Hopped azt jelenti, hogy kétszeresen hidegkomlóztak egy sört – ennek köszönhetően szuperfriss, enyhén fűszeres, akár egy érett gyümölcs, amit a fáról szedtünk.

A Monyo Brewing ezt

a ködös, napközis gyümölcslé-kinézetű fajtát hangolta át a nyárra.

A Constellation-sorozat legújabb darabja a Perseus 4,1 százalék alkohollal, és kellemes jaffás citrusossággal dobja föl a napot, vagy az estét, ha stílusosan ezzel megyünk ki a Perseidák meteorrajt megbámulni a dombtetőre.

Egy esti sütögetés mellé tartalmasabb IPA-k szükségesek. A nagytarcsai Reketye Brewery a Gratitude egy ködös, 5,5 százalékos New England IPA, amibe – a főzdére jellemző – extrém mennyiségű Enigma-komló került. Nem a keserűség, hanem az illat és az íz dominál. Ez a komlófajta bogyós gyümölcsökkel, citrusossággal, fűszeres, fehérboros aromáival hódít, és betonkemény habja szinte örökké tart.

Az újpesti First Brewing frissen lefőzte tavaly nyári slágersörét, a Flower Powert, de a Covid-szorítás után megnyíló teraszokra szánva már hordóban és dobozban az Escape Artist, ami egy 7 százalékos NE IPA. Sötétebb, masszívabb az átlagnál, és a belapakolt Simcoe-komló virágossága mellett a Vic Secret trópusi gyümölcsökkel, az új sztárkomló, a Sabro meg egy csipet kókuszos ízzel szabadít fel.

Fröccsözés Grape Ale-lel


A Monyo Brewing másik népszerű sorozata a Hungarian Terroir, mellyel az első hallásra szokatlanabb sör-bor házasításokat igyekeznek népszerűsíteni. A kékfrankos, a hárslevelű vagy a merlot mellett most

újra egy magyar fajtára, a szekszárdi kadarkára került sor.

A Vida Borbirtokkal közösen készült ale-t a must mellett kadarka-törköllyel érlelték.
Az eredmény pedig simogat, nem olyan savas, mint egy rozé fröccs, hanem a játékos buborékosság és a malátás alap mellé egy kékszőlős, sillerboros ízes fanyarság és robbanó szamóca aromák és piros bogyós ízkíséret járul.

Sport után, izo-ital helyett


A nyári kocogás, strandröpi végén pótolni kell a szükséges ásványi sókat és jól esik egy savanykás ital. A Berliner Weisse, azaz Berlin klasszikus búzasöre is ideális, de a craft főzdék az utóbbi időben újra felfedeztek egy másik történelmi német búzasör-fajtát. A gose, a Lipcse melletti Goslar városka tradicionális savanyú söre, mely enyhén sós a környékbeli sóbányákból kiömlő vizektől, amiből hagyományosan készül és a belga búzasörökhöz hasonlatosan korianderrel is fűszerezik. Ezt a sörfajtát mindenféle gyümölccsel és egzotikus fűszerekkel ízesítve kínálják a szezonban.
A Fehér Nyúl Lime Tears szomjoltó és karakteresen fanyar a lime-tól, és

a leheletnyi sózás is ad neki egy plusz izgalmas karaktert. Kicsit megosztó, de aki rákattan, az a kánikulában egész nap kívánja az ízét.


A málna és a mangó viszont mindenhol slágergyanús.
A Reketye Brewing a tavalyi málnás-mangós gosét, az I want to go sailing with you-t porolta le, azaz duplázta meg. Az új Double Sailingben a sós, fanyar búzasörös alapon a trópusi gyümölcs és a málna mellett hangsúlyos az extra adag vanília, ami pikáns ízeket eredményez. Mivel 8,4 százalék az alkoholtartalma hajóskapitányoknak csak kikötés után javasoljuk a fogyasztását.

Savanyú, de nem a szőlő


A savanyú (azaz savanyított) sörök a kezdeti fogyasztói ellenérzések után már nálunk is egyre népszerűbbek. Megtanultuk szeretni őket, mint annak idején a tonikot. A Horizont Sörfőzde tavaly márciusban külön kategóriát szentelt a savanyúságnak, ez a Sour Series.
A legújabb, a most debütáló Sour Citra IPA, mely a nevéből is adódóan az egyik legnépszerűbb komlóval, a Citraval készült. Aki nem rajong annyira a savanyúért, az is bátran megkóstolhatja, mert inkább az IPA-s jegyek a dominánsak. A citrompótló-fíling helyett szépen adagolva érkezik a citromos-lime-os fanyarság, egy füves, gyantás citromfüves teltség és zárásként a citrushéjas, komlós keserűség. Igazi beetető sour, frissít és kiadós, akár egy nyári zápor.

Láger nincs? De van!


Méghozzá nem is akármilyen. A tavasz, a természet újjáéledése a sörökben is megmutatkozik. A Horizont sörfőzőinek „privát játszótere” a Playground-sorozat után itt a Selfish games-széria. Készítettek a német világosok mintájára egy Helles-t, persze saját átiratban.
A Sauvignon Blanc illatához hasonló Hallertau Blanc-komlóval fűszerezett láger, markánsabb, füvesebb, fűszeresebb a német átlag világosoknál, és akár egy jó paprikás, magyaros étel mellé is ideális lehet.

A csepeli Rizmajer Sörfőzde minden évben

a külföldön is viszonylag ritka májusi bakkal köszönti a teraszos szezont.

A friss zöldséges komlózás és a simogatóan telt malátás édesség a Maibock védjegye. Borostyán szín, krémes bézs hab, mézeskenyér-íz és haraphatóan kesernyés komló telt harmóniája ez a világos baksör, amit idén is nagyon szerettünk.

Pezsgő vagy sör?


A Mad Scientist 2018-ban vágott bele a MadX-projektbe. Vegyes élesztőkultúrákkal, főként magyar vörös- és fehérboros hordókban, hosszan, akár két évig érlelt sörökkel kezdtek dolgozni. Ez részben hasonló, mint a lambicok, a brettes (Brettanomyces lambicus) sörök, a tradicionális belga sörfőzés egyik történelmi stílusa, de a vadélesztős ale-ek már több éve az egyik meghatározó craft sörtrend az USA-ban is.

A MadX egyik újdonsága az Ascension, egy hidegkomlózott elegáns wild ale. Enyhén fűszeres habzóboros érzet, kellemes savak és nem tolakodó vadélesztős jegyek jellemzik. Könnyed délutáni pezsgést ad.

Az igazán ünnepi darab, a Botanical Roots egy – leírni is hosszú - vadélesztős, hordóban, naspolyával is érlelt, blendelt sör. A brettes aromák egy bornál nem feltétlen kívánatosak, de ezeknek a söröknek ez adja az egyik karakterét. Mellé egy csodásan gyümölcsös friss buborékosság társul, amivel karöltve

az élesztő jellegzetes ízeivel komoly pezsgőkhöz teszi hasonlatossá.

Nem lehet betelni vele, annyira üde és friss, de mellette komoly mélységei is vannak. Egy kis zamatos eper vagy egy karakteres sajt is ugyanúgy tökéletes hozzá, mint egy igazán minőségi pezsgőhöz.

„Bodzavirágról, bodzavirágról, hullik a, hullik a…”


A bodza nem csak a magyar Oscar-díjas filmben, a Mindenkiben hódítja meg a közönséget. A gyümölcsös söreiről is ismert Szent András Sörfőzde idén kis szériás főzetekkel is bemutatkozott. A TesztAndrás-sorozat új söre, a Delta 13, egy belga búzasör.
A korianderrel és narancshéjjal fűszerezett witbier népszerű nyári stílus. Ezt az üde, friss, enyhén fűszeres sört bolondították meg – talán elsőként – bodzasziruppal, ami nagyon jól kiegészíti és kicsit meg is édesíti az alapsört, és elhozza a hamarosan nyíló bodzavirágok utánozhatatlan nyár-illatát.

A sör annyira jól sikerült, hogy a hírek szerint az állandó szortiment része lesz hamarosan.


A citromos Radlerek, tucatlágerek mellett mindenki találhat különleges söröket. Keressük meg a nyár ezerféle arcát, a sok színt, illatot, ízt és találjunk közös élményt ebben a sokszínű sörvilágban…

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra