Tesztek

Salamon Csaba

2020. június 16.

Palacsinta, daramorzsa, darás tészta, zserbó, Sacher – aromás, élénk színű, édes-savanykás sárgabaracklekvár nélkül szinte elképzelhetetlenek. A Magyar Konyha magazin és a Pannon Gasztronómiai Akadémia tesztjén ezúttal a hétköznapi „ebédtészták” és az ünnepi sütemények egyaránt fontos alapanyaga került a zsűri elé.

Talán nem túlzás kijelenteni, a magyar konyhában a gyümölcslekvároknak különleges szerep jut. A hagyományos paraszti étrendben a hosszú órákon keresztül sűrűre főzött lekvárok – elsősorban a szilvalekvár – alapvető élelmiszerek voltak, a velük készült derelye, bukta többet jelentettek egyszerű desszertnél. Míg a szilvalekvár ma is úgy jó, ahogy régen is csinálták, a sárgabaracklekvárt ma már inkább úgy szeretjük, ha a gyümölcs friss, intenzív aromáját, élénk narancsszínét, a nyár ízét megőrzi számunkra, de a konyhatechnikai szempontoknak is megfelel:

legyen azért annyira sűrű, hogy a süteményből ne folyjon ki.


A sárga- avagy kajszibarack Magyarországon sokfelé, napsütötte dombvidékeinken ráadásul nagyon jó minőségben terem, s mivel a magvaváló gyümölcsöt könnyű feldolgozni, nem csoda, hogy a házi befőzéseknél ma is gyakori alapanyag. A baracklekvárhoz nem kell üst, az éves szükséglet akár egy lakótelepi konyhán is megfőzhető, ezért valószínűleg nem találnánk olyan hazafit, aki nem kóstolt még házi baracklekvárt. Ugyanakkor, ha boltban szeretnénk baracklekvárt vásárolni, egyáltalán nem egyszerű a helyzetünk.



A konzervgyárakból kikerülő termékek általában színűket, állagukat, ízüket tekintve sem hasonlítanak a házi lekvárra, sokszor még a gyümölcs ízét is nehéz felfedezni bennük. Túl édesek, a sűrűséget is inkább pektin hozzáadásával, mintsem sok gyümölccsel érik el (baracktartalmuk elvétve emelkedik 60% fölé). Tesztünkben ismét a prémiumkategóriát céloztuk:

elsősorban a kisüzemi, feltételezhetően „házias” technológiával készült lekvárokból válogattunk,


de a boltokban kapható legjobb konzervipari termékek is a zsűri asztalára kerültek.



A házi lekvárok jellemzően 80% körüli baracktartalommal készülnek, a tesztelt termékeknél minimum 60%-ot határoztunk meg. Ez alól egyszer, egy 50% barackot tartalmazó biotermék esetében tettünk kivételt.



Kajszik a piacon: A kajszinak nálunk két alapvető fajtaköre létezik: a kisebb méretű, világosabb színű rózsakajszi, és a nagy, sötét narancs magyar kajszi. A rózsakajszik húsa kemény, ezért jól szállíthatók, friss fogyasztásra gyakran ilyen fajtákat termelnek. A boltokba kerülő kajszit jellemzően 50-75 százalékos érettségben szedik, ezek a félérett barackok lekvárnak alkalmatlanok. A rózsakajszik magbele keserű, nem ehető. Érett rózsakajsziból is lehet lekvárt főzni, de az igazi illatos, jóízű, édes lekvár (és pálinka) alapanyagát a magyar kajszik jelentik. Szaftos, puha húsuk miatt kevésbé bírják a távolra szállítást, de a hazai piacokra azért eljutnak. Finom, édes magbelük ehető, a mandulához hasonlóan használható.

A tesztre még a koronavírussal kapcsolatos korlátozások előtt került sor, így a szokásos módon, a Hold utcai piacon, a Champoint a 4 majomhoz pezsgőbárban tartottuk. A zsűrit Csapody Bence, Csapodyné Rajczi Ilona, Gyurik Gábor, Harmath Csaba, Heppenheimer Ildikó, Kovács László, Laczó Csaba, Laczó Csilla, Orsolyák Attila és Vincze Péter alkotta.


Lekvárüzem: A hagyományos lekvárkészítésnél – a háztartásokban és a kisüzemek egy részében egyaránt – a lekvár friss gyümölcsből készül, így a főzés a gyümölcs szezonjában történik, és a lekvárosüvegek egy évig vagy a készlet erejéig a spájz, raktár polcain sorakoznak. A folyamatos működés és a késztermékekhez szükséges raktárterület kordában tartása érdekében a konzervgyárakban viszont többnyire fagyasztott gyümölcsből főzik a lekvárt, egész évben.


EREDMÉNY

Az első helyen egy biotermék, a baktalórántházai Quali-T cég lekvárja végzett, amelyet egy egészséges termékekre szakosodott áruházban vásároltunk. Ez a lekvár jelentette a zsűri számára az „igazi” baracklekvárt – a szemre is tetszetős, darabos, narancsszínű, harmonikus, igazi kajsziízű lekvárba bármikor belekanalazna az ember.

A második helyre is egy kisüzem, a Kaldeneker Lekvárosház terméke került. Itt is lehetett érezni, hogy hagyományos módon, érett gyümölcsből készült lekvár van az üvegben. A teszteltek közül ennek a lekvárnak volt a legmagasabb a gyümölcstartalma (83%).

A harmadik helyezést meglepő módon egy „bolti” termék, a kecskeméti Univer prémium sárgabaracklekvárja érte el. A kisüzemi termékekre jellemzőnél magasabb cukortartalma természetesen érezhető volt, de ízét érett, finom barackíznek írta le a zsűri. Kissé darabos állaga is felülmúlja a szokásos, zselészerű bolti lekvárokét.

A táblázatban szereplő többi kisüzemi lekvár is megfelelő választás lehet, de házi lekvár helyett a táblázat végén szereplő konzervgyári prémiumtermékek is bevethetők tartalékosként. Bár a teszt szervezésekor nem számoltunk a későbbi vírushelyzettel, tudomásunk szerint a bemutatott termékek élelmiszerüzletben vagy webáruházban is megvásárolhatók.

1
QUALI-T, Baktalórántháza

Beszerzés helye: Herbaház, Budapest, Százados út (herbahaz.hu)
Házias karakter, nagyobb gyümölcsdarabokkal, harmonikus, finom kajsziíz.
Baracktartalom 80%
16,5 pont



 2
KALDENEKER


Beszerzés helye: Kaldeneker Lekvárosház (lekvaroshaz.hu)
Friss, gyümölcsös ízű, szintén házias állagúkarakterű lekvár.
Baracktartalom 83%
14 pont



3
UNIVER PRÉMIUM


Beszerzés helye: Auchan
Kicsit édes, de finom, érett kajsziíz.
Baracktartalom 60%
14 pont



NAGYON JÓ
AGGTELEK


Beszerzés helye: Lumen zöldségbolt, Budapest, Csányi utca
Kicsit édes, de jó állagú, házias lekvár.
Baracktartalom 74%
13 pont



 JÓ
STELÁZSI


Beszerzés helye: Stelázsi, Budapest, Hollán E. u. (facebook.com/stelazsi)
Állagát tekintve házias jellegű, íze picit semleges.
Baracktartalom 70%
12,5 pont




VITAFOOD

Beszerzés helye: Auchan
Erősebben főzött, mézes karakterű lekvár.
Baracktartalom 50%
11,5 pont




BESTILLO


Beszerzés helye: Bortársaság (bortarsasag.hu)
Ízében korrekt kajsziíz, állaga krémes-pépes.
Baracktartalom 80%
11,5 pont



AJÁNLHATÓ
EKO’S NAGYMAMA LEKVÁRJA


Beszerzés helye: Auchan
Kocsonyás állag, de kifejező gyümölcsíz.
Baracktartalom 60%
9,5 pont


AJÁNLHATÓ
ÓCEÁN PACIFIC PRÉMIUM LEKVÁR


Beszerzés helye: Tesco
Nem túl édes, jó savak, állaga homogén.
Baracktartalom 60%
9 pont



 AJÁNLHATÓ
ÓCEÁN PACIFIC 100%


Beszerzés helye: Tesco
Ízében citrusos jelleg, állaga homogén.
Baracktartalom „ 100%” (almából kivont cukrot is tartalmaz)
9 pont



Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra