A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Tesztek

Magyar Konyha

2019. október 2.

Az ősz beköszöntével a friss, aromás gyümölcsök szezonja is lassan befejeződik. A gyümölcsszörpök nemcsak a forró nyári napok hűsítéséhez járulnak hozzá, de a nyári aromákat a hideg téli napokra is átmenthetjük velük. A Magyar Konyha magazin és a Pannon Gasztronómiai Akadémia közös tesztjén ezúttal a szörpök szörpje, az egész évben népszerű málnaszörp került a zsűri asztalára.

A málna és a a szörp szavak szinte elválaszthatatlanok egymástól, van olyan vidék, ahol alapanyagtól függetlenül minden gyümölcsszörpöt „málnának” hívnak. A választék néhány évtizede jobbára a málna- és a jaffaszörpre korlátozódott, amelyek inkább aromákkal és színezékekkel, mint igazi gyümölccsel készültek.

A boltokban árult szörpök nagy része ma is csak az élelmiszerkönyvi minimum 33 százaléknyi gyümölcsöt tartalmazza (most az alsó polcos, ilyen-olyan „-ízű” förmedvényekről ne is beszéljünk), de szerencsére ezen a területen is megjelentek a kézműves termelők, új minőséget, igazi gyümölcsöket hozva poharunkba.

Nagyanyáink idejében a szörpnek sokszor lekvárszerű, főtt íze volt, a vászonpelenkán kicsöpögő levet a kevésbé sűrű állag (a pektin lebomlása) eléréséhez akár egy-két napig erjedni is hagyták, mielőtt cukorral felfőzve üvegekbe került.

Ma már a friss gyümölcs zamatát, élénk színét, friss karakterét várjuk el a szörptől is. Ezért citromlevet vagy citromsavat is szoktak a gyümölcsléhez tenni – önmagában az utóbbi sem bűn, de mértéktartóan kell bánni vele, mert nem megfelelően adagolva a citromsav kellemetlen utóízt okoz. A málnaszörp nem csak nyári hűsítőnek alkalmas:

az illatos, piros szirup jó szolgálatot tehet semlegesebb ízű desszerteknél, például a sütőből frissen kivett, meleg rizsfelfújt tetejére csurgatva. Persze csak akkor, ha nem színezett cukorszirupról, hanem cukrozott málnaléről van szó.

Tesztünket ezúttal is a budapesti Hold utcai piacon, a Champoint a 4 majomhoz pezsgőbárban tartottuk. Az alapanyagokat kézműves termelők webshopjaiból, piacokon, igényesebb csemegeboltokban vásároltuk.

A zsűrit alkotó séfek és más szakemberek a következők voltak: Csapody Bence, Cseperkálóné Mirek Barbara, Horváth Boldizsár, Laczó Csilla, Mihályi László, Orsolyák Attila és Rőthy Krisztina.

1. HÁZISZÖRP
66% (Budaörs, haziszorp.hu)
Sűrű, harmonikus, kellemesen édes és savas.

  2. SZÖJPKŐ
(Monor, tele-porta.hu)
Testes, jóízű, finom málnás karakter.

3. MOLNÁRNÉ KÁRÁSZ RITA
(Soltvadkert, termelőtől)
Szinte lekvárosan sűrű állagú, de málnaízű.

  3. BOGYÓKA
(Vác, budapesti Fény utcai piac)
Intenzív málnaíz, egy kicsit hiányzó savasság.

4. MAYER
43% (Budakeszi,
mayerszorp.com)
Kevésbé savas, a finom gyümölcsaromát kicsit háttérbe szorítja az édes íz.

  5. SOLIER
(Gödöllő, gödöllői Solier Cafe)
A szokásosnál hígabb állag, jó málnás íz, kesernyés utóízzel.

6. KAPOLCSICUM
48% (Kapolcs, termelőtől)
Harmonikus, kevésbé karakteres, de tiszta málnaíz.

7. CSUPA
(Tapolca, budapesti Culinaris)
Kevésbé karakteres, híg, kissé savhiányos.

8. ERDÉLYI TERMÉKEK
54% (Erdély, budapesti Lehel Csarnok)
Túlságosan mézes, főtt karakter, a sok málna kevésbé érvényesül.

9. FENYŐALJA
40% (Erdély, Gyergyócsomafalva, budapesti Lehel Csarnok)
Málnaízű, de híg, cukros kivitel.

Az eredmény

A teszt győztese a budaörsi székhelyű Háziszörp málnaszörpje lett (15 pont). Minden bizonnyal a termék kimagasló (66%) gyümölcstartalma is hozzájárult a sikerhez (haziszorp.hu). Szintén interneten, a tele-porta.hu oldalon vásároltuk a második helyezett, Monoron készült Szöjpkő márkájú szörpöt (14,5 pont).

A soltvadkerti Molnárné Kárász Rita szörpje és a váci Bogyóka málnaszörp nagyon közeli pontszámot értek el (13), így megosztott bronzérmet kaptak. Előbbit a termelőtől, utóbbit a Fény utcai piacon vettük. A táblázatban a szokásos információk mellett – amennyiben a címkéből kiderült – feltüntetjük a szörpök málnatartalmát is.

A boltokban kapható, közismert termékek címkéjét érdemes alaposan megnézni, a gyümölcstartalom nem mindig málnát, hanem adott esetben nagyrészt almát jelent.