A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Toplisták

Réthly Ákos

2014. szeptember 5.

Kávéforradalom robbant ki Budapesten - állítják többen is, pedig ami történik, az csupán a forradalmat megelőző "földalatti mozgalom" nyitánya. Tény, hogy a változás váratlanul és gyorsan érkezett; talán már a mindenre elszánt baristák, nyomukban az "újhullámos" kávék feltüzelt fogyasztóival presszógépekből és pörkölőkből emelt barikádok mögül dobálják a kockacukrot a várost eddig eluraló eszpresszók és amerikai típusú kávézóláncok üzletei felé.

A minőségi borkínálat térhódítása, a pálinkák újjászületése, majd a kézműves sörök megjelenése után a mindig újat kereső fogyasztók figyelme a kávék felé fordult. De hogyan jutottunk idáig, és miről is van szó tulajdonképpen? Az ínyencek, a beavatottak vagy a sznobok által áhítattal emlegetett, legújabb kávés helyek vajon tényleg más minőséget képviselnek, vagy csupán jól reklámozott, hókuszpókuszokkal tarkított divatról van szó?

Budapest a kávéházak fővárosa, vagy Budapest a kávéházak fővárosa volt - bárhogy nézzük, itt már évszázados hagyományai vannak a kávé fogyasztásának. A XX. század első felére jellemző, ma már nosztalgiával emlegetett legendás kávéházi életnek mindenki által ismert irodalma is van. Ezeket a tradíciókat elsodorta a háború őrülete, de a romokon a túlélés és az újjászületés jelképeiként - még árukészlet hiányában is - "csakazértis" kinyitottak a rommá lőtt kávéházak. De a "létező szocializmus" tömegeket kiszolgáló vendéglátó-ipari koncepciója mindent lezüllesztett, és a hatvanas-hetvenes évek üvegpoharas-alumíniumkanalas presszóvilága már egy másik korszakot szimbolizált.

Ám egy újabb fordulat, és rendszerváltozás után, a globalizáció térhódításának csalhatatlan jeleként Budapesten is megjelentek az amerikai típusú coffee-to-go üzletláncok, amelyek ugyan kávét is kínálnak, de elsősorban inkább uniformizált életérzést árusítanak. Közben kialakult az a fogyasztói kör, amelyik ételben és italban is már nemcsak az újdonságokat kutatja, hanem a minőséget is igényli. Így aztán a kereslet nyomán a kínálat is megjelent. Az elmúlt hónapokban több olyan - most leginkább "újhullámosnak" nevezett - kávézó is nyílt előbb Budapesten, majd itt-ott már vidéken is, amelyekben valami egészen mással, egészen újjal találkozhatunk. Ezekben a műhelyekben a kávé elkészítése már nem rutinfeladat, hanem ügy, küldetés, esetenként már-már művészet. Kiderült, hogy amit a fogyasztók többsége a kávé elkészítéséről eddig tudott, az körülbelül a semmivel egyenlő. Arról talán már sokan hallottak, hogy típusra van arabica meg robusta, és nem mindegy, hogy a termőhely Ecuador, Brazília vagy Kolumbia, a tudatos fogyasztók pedig ezen az úton eljutottak esetleg a bio-és a fair trade termékekig.

De a "komoly" kávés boltok megjelenésével hamar kiderült, hogy ez csak a kezdet; az sem mindegy, milyen tengerszint feletti magasságban melyik kávét termesztik, hogyan szüretelik, szárítják, csomagolják és szállítják a terméket. A kávé végleges aromájának elérésében pedig az egyik legfontosabb mozzanat a pörkölés, amely - jó esetben - szinte minden alapanyag esetében más-más koreográfiával zajlik. Ezt követően lehet keverni is a különféle kávékat - vagy nem. Ezután jön a második felvonás: a meghatározott szemcseméretre való őrlés, majd a kávéfőzés, amely ugyancsak többféle módon és számtalan különböző típusú eszközön vagy gépen történhet. És a berendezéseket bizony illik rendszeresen tisztítani, karbantartani, nehogy véletlenül egy szétégett gumigyűrű vagy a vízkő adja meg az elkészült kávé ízének legmarkánsabb összetevőjét. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a kávé mint ital egyik legfontosabb alkotóeleme a víz. Nos, ennek keménysége, pH-értéke, lúgossága ugyancsak fontos a kívánt minőség elérése érdekében. És ez az egész eddig csak egy egyszerű espresso kávéról szólt, a különféle "turbósítások", latték, cappuccinók és egyebek elkészítésére már külön szakirodalom állt hadrendbe! Ugye, hogy nem is olyan egyszerű, mint a nagyi kotyogósa? 

Madal Café

Budapest XIII., Hollán Ernő utca 3.
www.madalcafe.hu

Újlipótváros kapujában, erős vendéglátós környezetben, de komoly piaci űrt találva nyílt meg ez a békét és nyugalmat árasztó kávézó, amely már jelentős törzsközönséget gyűjtött maga köré. A Madal Café hangulatával és küldetéstudatával igyekszik méltó lenni névadójához, Sri Chinmoy indiai polihisztor, festő és sportolóhoz, aki világutazó spirituális tanító és békefilozófus volt. A kávézó ennek megfelelően a "béke szigete", ahol nincs kapkodás és idegeskedés. A kávékínálat havonta változik, de mindig három fő vonal van: a Classic csokoládés jelegű, az olasz kávét kedvelők számára készül, a Special citrusos, gyümölcsös, savas ízvilágával extrémebb élményt nyújt, a Filter pedig valahová a kávé és a tea közé pozicionálható. Ars poeticájuk: Good coffee - good karma.

Tamp & Pull

Budapest IX., Czuczor utca 3.
www.tamppull.hu

A Corvinus Egyetem szomszédságában, egysaroknyira a Központi Vásárcsarnok hátsó kijáratától, néhány asztalos üzlethelyiségben található a kávézó, amely reggeliző- és ebédelőhely is az éppen csak beszaladó vagy akár a hosszasabban ücsörgő vendégek számára. Sikerére bizonyíték, hogy nyitása óta már egy másik, ugyanilyen nevű egység is várja vendégeit a Váci úton, irodaházak szomszédságában (talán azért éppen ott, hogy a frissen végzett egyetemistáknak a munkába állás után se kelljen nélkülözniük a megszokott színvonalat). A Tamp & Pullban minden hónapban három különböző Has Bean kávéval dolgoznak a baristák. Egyet espressóhoz, ristrettóhoz, egy másikat a tejes italokhoz (latte, cappuccino, flat white, cortado, espresso macchiato), a harmadikat pedig az alternatív megoldásokhoz ajánlják.

Fekete

Budapest V., Múzeum körút 5.
http://feketekv.hu

Ennél kisebb alapterületen kereskedelmi létesítményt üzemeltetni - pláne helyi fogyasztással! - szinte lehetetlen vállalkozás. Talán ezért is van, hogy aki betér a Feketébe, az rögtön a dolgok kellős közepén találja magát. Itt nincs külön pult, amely elválasztaná a vendéget a baristától, nincsenek távoli polcok és szekrények, ahonnan kiszolgálják a vevőt. Pár négyzetméteren, minden egy helyen zajlik. De nemcsak ettől olyan személyes és meghitt a Fekete hangulata, hanem a baristák közvetlensége miatt is. Itt mindig pörögnek az események, van valami akció, és mindenki kap néhány kedves szót és mosolyt is a fogyasztandó kávé, üdítő, csoki, süti vagy újabban bagel mellé. Aki pedig kiszorul a fülkeméretű helyiségből, az a járdára elhelyezett asztalok egyikénél, kávéja mellett elmerengve köszöngethet a körúti forgalomban rohanó ismerőseinek.

Cafe Memories

Budapest XIV., Mexikói út 70.(pavilonsor)
http://cafe-memories.webnode.hu

Ha a belvárosi újhullámos kávézók valamiféle küldetést teljesítenek, akkor ez a zuglói kávézó a Mexikói út forgalmi csomópontjában maga a világítótorony vagy a Sarkcsillag a kávévilág viharos tengerén. Mert bármilyen magas minőséget is képvisel valaki a maga területén, itt nem lehet túlárazni vagy bűvésztrükkökkel felspécizni a termékeket. A pihenőidőben betérő, munkában megfáradt buszsofőrök, a piacra igyekvő nénikék vagy a végállomást övező zugárusok nem finomkodnának ítéletükkel, ha nem azt, nem úgy és nem annyiért kapnák, mint amit elvárnak. Pengeélen táncol tehát, aki itt próbálkozik a megszokottól, a maga által felállított magas szakmai mércétől eltérő minőségű kávét eladni. De csodák vannak, s a lelkesedés, a kitartás és a jó arányérzék diadalmaskodik. A Cafe Memories sikere lehet a legjobb példa arra, hogy a minőség a tömegekhez is eljuthat, csak megszállott hírvivők kellenek hozzá.

Espresso Embassy

Budapest V., Arany János utca 15.
www.espressoembassy.hu

Az egyik legelső, de még egy designboltban működő újhullámos, budapesti kávézó teljes csapata "dobbantott" 2012 végén, hogy "szakítva a plüssmacikkal" immár valóban csak a kávékra koncentrálva megnyissa profiltiszta üzletét. Ez tehát a hely, ahol minden a kávéról szól. Baristáik a világversenyeken már nemcsak versenyzőként, hanem a zsűriben is helyet kapnak, rendszeresen szerveznek saját viadalokat, bemutatókat, konferenciákat és továbbképzéseket. A boltban a szemes kávékon kívül kapható mindenféle kávékészítési eszköz, kellék és kiegészítő is. A média minden területén tudatos és hangsúlyos a jelenlétük. Az Embassy ebben az értelemben tehát nemcsak nagykövetség, hanem egyetem és hírközpont is. Tágas és látványos kávézójukban óriási a pörgés szinte egész nap.

Lumen

Budapest VIII., Mikszáth Kálmán tér 2-3.
www.lumenkave.hu

Kávézó, borozó, kocsma, koncerthely, galéria - na, akkor most melyik? Mindegyik? "Á, akkor az biztosan olyan is" - legyinthetnek sokan. De ha mindez a Szabó Ervin Könyvtár-Krúdy Gyula utca tengelyben található, akkor az már nem is annyira gyanús. A Józsefváros nemrég újjászületett egyetemi negyedében nappal a sietős diákok, este és éjszaka pedig ugyan ők, de már ellazulva uralják a terepet, és keresik mindenből a legjobbat. A Lumenben pedig megkaphatják, hiszen az igényes koncertprogramok és kiállítások mellett remek borok, kézműves sörök és saját pörkölésű, válogatott minőségű kávék is várják őket. Ja, és vannak még kiváló, helyben készülő ételek és sütik is. Akár kávé mellé, elé vagy után. Itt ezeket a dolgokat nehéz eldönteni.

Kelet

Budapest XI., Bartók Béla út 29.

Régi megfigyelés, hogy a legjobb éttermek mind a pesti oldalon vannak - és nincs ez másképp a kávézókkal sem. (Rejtély, hogy miért.) Üdítő kivétel és mentsvár a Kelet Kávézó és Galéria. Betérve azonban nehéz eldönteni, hogy könyvtárba vagy kávézóba érkeztünk-e. Körben termetes polcokon mindenütt könyvek, folyóiratok és egyéb kultúrcikkek, a falakon pedig kiállítási képek. Estefelé még koncertek és táncos partik is zajlanak. Mindezek mellett nagy szakértelemmel és kedves mosollyal készítik a kávét a kiváló alapanyagokból. Valódi hiánypótló a tevékenységük a budai oldalon.

My Little Melbourne

Budapest VII., Madách Imre út 3.
www.mylittlemelbourne.hu

Érdemes gondosan kiválasztani az időpontot, hogy mikor tér be a vendég ebbe az aprócska üzletbe, mert a nap bizonyos időszakaiban könnyen találhat a kávézóból az utcára kinyúló sort. De mindenképp megéri felkeresni a helyet, mert nemcsak inni, hanem enni is lehet kiváló süteményeket, pékárukat vagy salátát. A My Little Melbourne nem egy elmélyülős, órákig tartó ücsörgésre csábító hely, inkább egy olyan stabil pont a belvárosban, ahová bátran szervezhetünk találkozót bárkivel, mert biztos, hogy a partnerünk is talál majd az ízlésének megfelelő ételt vagy italt.

Cirkusz

Budapest VII., Dob utca 25.
www.facebook.com/cirkuszbudapest

A "bulinegyedben" jó bárokat keresve sajnos bármikor belefuthat az ember egy turistacsapdába, ahol a bizonytalan eredetű "a ház bora", vagy az akciósan árult "sör-feles" kombó jelenti a kínálat gerincét. Ezért is figyelemre méltó - bár szerencsére nem ritka -, ha egy újonnan nyílt helyen mással találkozunk. A Cirkusz Kávéház és Bár pedig tényleg több annál, mint amit röviden állít magáról, vagy mint amire a gyanakvó vendég számíthat. Az első kellemes meglepetést az ételek kínálata és minősége adja, de az étkezés utáni finálét a kávé produkálja. A Cirkuszban azonban nemcsak enni és inni lehet, hanem időnként még a kávépörkölés rejtelmeibe is beavatást nyer a látogató. A műveletet a helyben kiállított pörkölőgépen bonyolítják. Az aktuális időpontokról az interneten lehet tájékozódni, a környék lakói azonban a pörköléssel járó, az egész utcát elárasztó füstfelhőből értesülhetnek az eseményről.

Kontakt

Budapest V., Károly körút 22.(Röser Udvar)
http://kontaktstore.hu

A "titkos" belvárosi helyek egyike, amely egy átjáróudvarban nemcsak kiváló kávékkal, hanem helyi készítésű sütikkel, valamint ugyancsak saját receptúra szerint előállított müzlikkel és szendvicsekkel várja a pár pillanatra megnyugodni vágyó vendégeket. A bolt igazán otthonos, olyan, mintha valakinek a lakásába érkeznénk. A hely egyben designboltként is üzemel, ezért mindenki inkább az ajtó előtti székeken ücsörög és nézelődik, akárcsak nagyanyáink annak idején, faluhelyen, a kapu előtti kispadon.