A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Toplisták

Riedl Annamária

2016. január 26.

Az elmúlt év igazán megmutatta azt, hol is tart ma Magyarország a gasztronómiai fejlődés terén. Sorra nyíltak a jobbnál jobb helyek, legyen szó étteremről, bisztróról, bárról, bármiről. És viszonylag sok – egyelőre – talpon is maradt. Ami azt is bizonyítja, hogy a jó minőségű, hangulatos konyhák kapuit megéri szélesre tárni. Most azt a 10 új helyet mutatjuk be 2015-ből, amelyek a legjobban felkeltették az étteremkedvelők figyelmét, és ma is szívesen visszatérünk bármelyikbe.

Részlet a TOP 10 összeállításunkból:

1. Mészár Steak Kitchen – a hentes étterme

Budapest V., Károlyi u. 11.
Nyitva tartás: H–V 11–24-ig

A ma már nyugodtan „hentes ke reszt a pának” is nevezhető Gál Józsefnek és társainak étterme egyértelműen a 2015-ös év legnagyobb durranása volt. Hiszen van itt minden Józsi hentes pultjából, amit egy jó falusi disznótorban találni lehet, sőt, még azon túl is. Mert van persze az étlapon steak is a pacal és a velő mellett, meg báránylapocka zöldborsófőzelékkel, ha épp ez jut az eszükbe a napi menü öszszeállításánál, de az sem fog szomorkodni, aki szalontüdőre vagy hagymás vérre éhezik. Szóval csak semmi trendi, semmi extravagáns, csupán ételek, amelyek olyanok, amilyennek szeretjük őket. És hogy lesz-e majd valamikor a sarokban egy húspult, az még Józsi szerint is a jövő zenéje, de a Mészár Steak Kitchenben semmi sem kizárt. 

 

2. St. Andrea Wine & Gourmet Bár – a borász története

Budapest V., Bajcsy-Zsilinszky út 78.
Nyitva tartás: H–P 11–24-ig, Szo 18–24-ig

Az Eiffel Palace talán ma a legszebben felújított épület a fővárosban. Itt nyitotta meg kapuit a több mint ígéretesnek mondható egerszalóki St. Andrea Pincészet – és dr. Lőrincz György – nevével fémjelzett bár. Minden megtalálható itt, ami méltó lehet a borászathoz. Nagyszerű konyha, önmagukért beszélő borok, hangulatos környezet, amihez jól illik az egész hely pasztellszínű, tisztaságot sugárzó enteriőrje. Barna Ádám séfnek a Monarchia világát idéző konyhája pedig tökéletesen passzol a hely szelleméhez. S amíg várjuk a fogásunkat – legyen az menü vagy à la carte –, nem maradhat el az üdvözlőfalat: a könnyed, habos textúrájú mangalicazsír és a kézműves kenyér zömöksége a pincészet bármelyik tételéhez kiváló. Itt semmi sem fancy, ahogy a pincészet sem az, de így hibátlan az egész.

TOP 10-es összeállításunk a Magyar Konyha január-februári számában, a 64-69. oldalon található!

 

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra