A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Toplisták

Száraz Zsuzsanna

2015. szeptember 4.

A főzdeforradalom nyomában sorra nyíltak hazánkban is a színvonalas sörözők, ahol számtalan, akár kézműves sört is kóstolhatunk. Az alábbiakban a fővárosi helyek közül gyűjtöttük össze azokat, amelyekben a legszélesebb a választék és a legmagasabb a minőség.

Élesztő Kézműves Söröző

Sörforradalom a romkocsmában
Budapest IX., Tűzoltó u. 22.
Nyitva tartás: H–V 15–03-ig

Igazi romkocsma, azaz magában foglalja egy pesti bérház belső udvarát, de van hosszú asztalokkal szórt, zegzugos belső tere is. Ám nem ez teszi egyedülállóvá, hanem az, hogy komoly szerepe van és volt a magyar kézműves sörforradalomban, versenyeknek, sörkóstolóknak és bemutatóknak ad otthont, sőt különböző főzdékkel együttműködve saját söröket is alkotnak, tehát mára a magyar sörszakma és a hazai sörrajongók körének gyűjtőhelyévé vált. Húsz csapról csapolják magyar főzdék söreit, és mindig találkozhat az ember egy-két különlegességgel, váratlan érde kességgel is. A sörkorcsolyáik sem átlagosak, ebben sem hoznak szégyent a pesti romkocsma hangulatra: a melegszendvics mellett bodagot, azaz töltött kenyeret kínálnak, melyet hagyományosan a IX. kerület cigány asszonyai gyúrnak. Az Élesztő romkocsma, söriskola és bulihelyszín, európai szinten is elismert söröző.

Jónás Kézműves Sörház

A cet gyomrában
Budapest IX., Fővám tér 11–12.
Nyitva tartás: H-Cs 9–23.45-ig, P-Szo 9–02-ig, V 9–23-ig

A Jónás, nevéhez híven, a tükrös-csillogó, Duna-parti Bálna belsejében lelte meg a helyét, így télen csodás kilátással, nyáron pedig óriási terasszal várja a vendégeket, sőt, aki ennél is messzebbre akar menni, akár a rakpart kőpadjaiig is elsétálhat a korsójával. A belső tér levegős, mezítelen betonoszlopok és a Bálna ablakainak fémszerkezete adja meg az alaphangulatot, amire a minimál design, a palatáblákra krétával írt kínálat és a több méter hosszú, csillogó fém sörcsap is rákontráz. A saját főzde, a Reketye sörei közül (melyek több nemzetközi díjat nyertek) mindig van pár csapon, de odafigyelnek az egyensúlyra: a legalább nyolcféle csapolt között általában van barna és búza, IPA és pils, illetve gyümölcsös sör is. Tartanak magyar és külföldi söröket, ezenkívül bemutatókat, kóstolásokat is szerveznek, így a kézműves sörélet egyik központjának számítanak. Nyáron hamburgerrel, télen saját sörökkel ízesített sörkorcsolyákkal (pl. a minden ízében Ravasz Hóddal készült Hód-doggal) várják az éhezőket.

Csak a jó sör!

Sörök könyvtára, a sörtár
Budapest VI., Kertész u. 42–44.
Nyitva tartás: H–Szo 14–21-ig, V zárva

Fémredőnyös portácska, boltnak vagy műhelynek is nézhetnénk, aztán feltűnik a hordók, rekeszek és söröskartonok színes halma a rács mögött, mögötte pedig egy homályos helyiség téglából rakott pulttal, lócákkal, székekkel és asztalokkal, mintha tényleg egy erzsébetvárosi konyhaablak mellett ülne az ember. Ha pedig bemerészkedünk az álldogáló-üldögélő, pultot támasztva csevegő törzsvendégek közé, mindenhol csak sör fogad minket. Sörös képek, zászlók és plakátok, minden teleragasztva címkékkel és matricákkal, rekeszek mindenütt, az összes fal mennyezetig polcozva, telis-tele üveges sörökkel a világ minden tájáról, az embernek csak a karját kell kinyújtania, hogy leemeljen egyet. A kis pultba hat sörcsapot is bepréseltek, felettük palatáblán vannak kiírva a csapolt sörök, amelyek igazán minőségi sort alkotnak. Valódi Kánaán ez a sörszeretőknek, klasszikusok és különlegességek, szinte semmi nincs, amit itt meg ne találna az érdeklődő kóstolni vágyó.

Neked Csak Dezső

Napszemüveges malaccal
Budapest VII., Dohány u. 7.
Nyitva tartás: 16–02-ig

Nyitott portájával és óriási ablakaival, fehér falú, téglával rakott, krétával írott belső terével hívogat az Árkád Bazárral szemben. Üveges sörből nagy a választék, a csapolt söreik nagy része pedig magyar vagy cseh. A kiszolgálás lelkes, a pultosok bármikor készségesen tartanak söroktatást vagy -bemutatót, a tulajdonos-sörfőző is gyakran üldögél valamelyik óriási ablak előtt. A hátsó helyiséget jópofa idézetekkel dekorálták („Nincs mit tenni, kinyírtátok Dezsőt!”), a pult felett pedig a szállóigévé vált mondat díszeleg: „Tartsd meg az aprót, te mocskos állat!” A falra festve napszemüveges malac, a toalett pedig „Neked csak koedukált”. Negyven-ötven férőhelyes galériájuk is van, ahol a különböző sörfajtákkal írták tele a falat. A márványpadlós kis söröző a sörön kívül is kínál meglepetéseket.

Legenda Sörfőzde

Kártyázó törzsvendégek
Budapest XVI., Szlovák út 116.
Nyitva tartás: H–Cs 11–23-ig, P–Szo 11–02-ig, V 12–22-ig

A Legenda Sörfőzdének már több sörözője, pubja és sörcentere is van: most az első, klasszikus Legenda-pubot emeljük ki. Tipikus XVI. kerületi kocsma ez, fapadokkal, kártyázó törzsvendégekkel, terasszal és főleg focimeccsek és más sportesemények közvetítésére szolgáló televízióval. Saját söreiket tartják csapon és üvegben (esetenként néhány náluk vendégeskedő gerilla és sörfőző cimbora bekerülhet), ami így is elég változatos skála, mivel ők mindenféle és fajta sört alkotnak, különleges ízekkel és technikákkal kísérleteznek, és fantáziadús elnevezésekben sem szenvednek hiányt (pl. Brutal Bitter, Six Fingers, Folyékony Kenyér vagy Olaszházi Bitumen). Az utóbbi a főzde és a kocsmák tulajdonosáról kapta nevét, aki a magyar sörforradalom zászlóvivője, legendás alakja és nagy pártfogója, söresemények és sörtársaságok szervezője, s akit sörkörökben mindenki csak úgy ismer: az Olasz.

A teljes cikket megtalálja a szeptemberi számban!