A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2015. november 27.

Az elmúlt két hónap a világ séfjei és a nagy ínyencek számára nagyon sok izgalmat rejtegetett. A héten mutatták be a spanyol Michelin kalauzt, ezzel 11-re nőtt azon országok száma, ahol tudhatjuk, hogy a világ mely éttermei kaptak új csillagot és hova érdemes ellátogatni az elkövetkező évben.

Összesen 16 Michelin kalauz jelenik meg 2015 végétől 2016 márciusáig, a sort Európában a minket is érintő Main Cities of Europe (Európa fő városai) kiadvány zárja. Szeptember folyamán megjelent az Anglia és Írország, a New York-i, a svájci és a San Francisco-i guide, ezt követték a hong kongi, a német, a belga és a spanyol Michelin kalauzok. Decemberre várják a holland, az olasz és a tokiói listát, majd februárban az északi városok Michelin-csillagos éttermeit.

A könyv szerkezete maradt a régi, egy fontos újdonságot rejt: 2016-tól street food kategória is szerepel a  kiadványokban.

Lássuk viszont az egyes országok újdonságait:

Nagy Britannia és Írország

London hét új csillaggal gazdagodott. Érdekesség, hogy a két új kétcsillagos étterem egyaránt japán.

Két Michelin-csillagot kapott a mindössze kilenc terítékes tavaly nyáron megnyitott Araki nevű japán étterem. A Sushi álmok című filmből ismert Mitsuhiro Araki Tokióból költöztette át három Michelin-csillagos éttermét a brit fővárosba.  Valószínűleg ez a világ legkeresettebb és legjobb sushi-étterme. Persze az árak is magasak, egy omakase menü 300 font egy személy részére.

A szintén a Mayfair negyedben található Umu tavaly még egycsillagos volt, Yoshinori Ishii séf „új szintre emelt konyhája” érdemelte ki a második csillagot.

Háromcsillagos étterem jelenleg csak kettő van Nagy Británniában,
Gordon Ramsay étterme – melynek Claire Smith a konyhafőnöke – és Alain Ducasse étterme, a The Dorchester.  Meglepetés, hogy Heston Blumenthal Fat Duck nevű étterme nincs a listán, mert egy időre bezárt így nem szerepel a 2016-os kiadványban.

Angliában kétcsillagos étterem összesen 20 van, Skóciában és Írországban pedig 1-1. Egycsillagos étterem sokkal több van, idén tizenöt új helyiség került a listára.

Németország

Németország viszont új háromcsillagos étteremmel gazdagodott. A hamburgi The Table by Kevin Fehling 2015 augusztusában nyílt, bár a séf előtte már dolgozott háromcsillagos étteremben.

A német Michelin kalauz 1966-ban jelent meg először, akkor 66 étterem kapott elismerést. 1974-ben két étterem lett kétcsillagos, az első három csillagot Eckart Witzigmann müncheni étterme kapta 1980-ban. Azóta megnőtt az elismerések száma.

A 2016-os listán 10 háromcsillagos, 39 kétcsillagos és 241 egycsillagos étterem szerepel.

New York

New Yorkban maradt a hat háromcsillagos étterem, közte a Per Se, Thomas Keller étterme, viszont kétcsillagos lett a MOMA étterme. Ez azért is érdekes, mert a múzeumi fine dining éttermek száma egyre nő Európában. Tíz új egycsillagos étteremmel 76-ra bővült a csillagok száma az amerikai nagyvárosban.

Svájc

Az alpesi országnak viszont van új háromcsillagos étterme. A bázeli Cheval Blanc a harmadik legmagasabb szintet elérő vendéglátóhely. A kétcsillagos éttermek száma továbbra is 18.

 

Spanyolország és Portugália

November 25-én Galíciában mutatták be az új spanyol kalauzt, melynben 8 háromcsillagos, 23 kétcsillagos és 157 egycsillagos étterem szerepel. Nagy meglepetés volt, hogy a Mugaritz étterem idén sem kapta meg a harmadik csillagot, miután Andoni Luis Aduriz étterme a hatodik helyen van a Világ ötven legjobb étterme listán.

Tehát maradtak a háromcsillagosok,az Akelare, Arzak, Azurmendi, a madridi DiverXO,
az El Celler de Can Roca, a Martín Berasategui, Quique Dacosta és a Sant Pau. Viszont kettővel megnőtt a kétcsillagosok száma, egy madridi(Restaurante Coque de Humanes) és egy mallorcai (Restaurante Zaranda) vendéglátóhely kapta meg a második csillagot.

15 új egycsillagos étterem van, ebből 14 Spanyolországban és 1 Portugáliában.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra