A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2015. július 8.

Katalónia nyerte el a „Gasztronómia Európai Régiója 2016” címet. Az észak-spanyol provincia jelölésén senki nem csodálkozott, hiszen több Michelin-csillagos étterem mellett itt található „a világ legjobb étterme”, a Celler can Roca is.

A Turizmus, a Kultúra és a Gasztronómia Nemzetközi Intézete által kezdeményezett projekt célja, hogy bemutassa Európa régióinak gasztronómiáját, felhívja a figyelmet a minőségi étkezés és vendéglátás szerepére, az életminőség javításának lehetőségeire. Minden évben kiválasztanak egy vagy két régiót, amelynek gasztronómiája egy éven keresztül a figyelem központjába kerül. 2016-ban rendezvényeket tartanak Katalónia településein és Európa több országában bemutatják a katalán konyhát.

Az események nagykövete Carme Ruscalleda, a Michelin-csillagos Sant Pau szakácsnője, aki a nagyköveti cím átvételekor így nyilatkozott: "Katalónia a nagy lehetőségek országa, a kreativitás a legnagyobb kincsünk. Egyedülálló gasztronómiai kultúránkat meg kell ismertetni Európa népeivel.”

A 2016-os év folyamán különös figyelmet szentelnek a helyi termelőkre, a katalán termékekre, a minőségi konyhát vivő séfekre. Piacok, kulináris séták, borutak, ünnepek, kampányok, gasztronómiai kutatóközpontok – mind jelentős szerepet játszanak Katalónia gasztronómiájának bemutatásában. Az eseményhez csatlakozott az észak-spanyol régió turizmussal és gasztronómiával foglalkozó legtöbb szervezete, de a listában meglepő módon nem található Ferran Adria alapítványa, az ElBulli Fundación.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra