A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

8+1 tipp, hogy eligazodjon a belga sörtengerben

Magyar Konyha

2017. május 19.

Kis belga sörhatározónkban megismertetjük a legérdekesebb kategóriákkal, és konkrét javaslatokat is adunk, hogy mely söröket érdemes megkóstolnia!

Ha egy szóval kellene jellemezni a belga sörök világát, mi lenne az? Egyértelműen a sokszínűség! Egyedülálló sörkultúra, a számtalan fő irányvonalon belül közel 60 alkategóriával. Nem vállalunk nagy kockázatot, ha azt mondjuk: mindenki megtalálhatja köztük a maga kedvencét. A belga sörrengetegben azonban nem könnyű eligazodni, ezért segítségképpen bemutatunk néhány érdekesebb kategóriát, és a műfajokon belül konkrét sör javaslatokat is adunk. Aki pedig kedvet kapna a sörök kortyolgatásához is, az említetteket (és még úgy 240 másikat) mind megkóstolhatja a hétvégi 8. Belga Sörfesztiválon, a Bálnában. (Az itthon megszokott lagereknél a belga sörök alkoholtartalma gyakran jóval magasabb, így a javaslatoknál feltüntettük a százalékokat is).

Következzen tehát 8+1 tippünk: ezeket érdemes megismernie a belga sörök színes világából!

1. Gyümölcssörök

Nem vagyunk hívei a sör-sztereoptípiáknak, de tény: a hölgyek leginkább ezzel a kategóriával azonosítják a belga söröket, és leginkább körükben örvendenek óriási népszerűségnek az egész gyümölcsökkel, gyümölcsvelővel, vagy természetes gyümölcslével érlelt sörök. Mi tagadás, köszönhetően a több évszázados hagyományaiknak, a belgák kétségtelenül nagyon értik ezt a műfajt. Kezdetben volt a meggyes (kriek), aztán manapság leginkább a málnás változatok  hódítanak, de szinte nincs is már olyan gyümölcs, amivel ne főztek volna sört. Ilyen különlegesség például a Liefmans YELL'OH! (3,8%) – ananász, zöldalma, lime, bodza és bazsalikom jellemzi.

2. Belga búzasör (witbier)

Részben malátázatlan búzából készülő, legtöbbször szűretlen, általában könnyed, frissítő jellegű sörök. Gyakran ízesítik narancshéjjal és korianderrel, de például köményt, kardamomszemeket is használhatnak a főzésekor. Citromot régen azért adtak hozzá, hogy az élesztő elválasztás megoldatlansága miatti kellemetlen mellékízeket elfedjék. A manapság már megfelelő technológiával készülő, igazi minőségi búzasöröket tehát egyenesen vétek lenne citromkarikával innunk, mert az csak elnyomná a felfedezésre váró, izgalmas aromákat. Egy nagyszerű példa a szűretlen St. Bernardus Wit (5,5%), amely halványsárga, az élesztőtől opálos, és ízben is hozza a gyümölcsös-fűszeres jegyeket, némi mézre emlékeztető édességgel kísérve. Kis fanyarsággal és diszkrét keserűséggel záró ital, pehelykönnyű és nagyon frissítő!

3. Belga speciális ale

Az ale felsőerjesztésű, mindennapi sör, persze belga módra. Legalábbis az alap változat, hisz ki tiltaná, hoy a sörfőzők a legkülönfélébb irányokba kalandozzanak? Néhány érdekesebb példa, hogy mennyire izgalmas, sokszínű is a speciális ale-ek világa: A Léfebvre főzde idén ünnepli alapítása 140. évfordulóját, méghozzá a Barbãr Cuvée Spéciale (8%) narancsvirág mézzel, korianderrel és keserű (curaçao) narancshéjjal készült világos sörükkel. A De Hoorn mikrofőzde a tölgyre esküszik, a Cornet (8,3%) ale-t nem csak hogy háromféle (köztük magyar!) tölgyfahordóban érlelik, de készítésekor még friss tölgyfa forgácsot is adnak a főzethez. És persze a nagy közönségkedvenc Barista Chocolate Quad (11%) sörnek álcázott csokibombájáról se feledkezzünk meg. Aki pedig ennél is extrémebbet szeretne, annak a nótás kedvű Broeder Jacob főzde Double Porto (9%) portóival érlelt barnáját jó szívvel ajánlhatjuk.

4. Saison

Tradícionális sörtípus, amely jól megérdemelt reneszánszát éli. „Az aratómunkások védőitala” néven is emlegetett sör régen a nehéz fizikai munkát végzők itala volt. Ennek megfelelően sűrű, tápláló, ugyanakkor savanykás ízvilágának köszönhetően könnyen iható, és rendkívül frissítő. Amilyen például a World Beer Awards 2013-as kategória győztes szűretlen, citrusos Du Bocq 1858 Saison (6,4%) is.

5. Erősen komlózott sörök, IPA-k

A gyakran akár négy-öt különböző komlófajta felhasználásával készülő, erősen keserű karakterű sörök a belgákra nem annyira jellemzőek. És éppen ezért érdemes egy próbát tennünk velük! Tökéletes alanyunk a Duvel Tripel Hop lehet, amelynek alapja a lassan már egy évszázada kétféle komlóval készülő klasszikus Duvel sör. Ehhez jön egy harmadik komlófajta, ami minden évben más, így az adott sör folyamatosan újabb arcát mutathatja. Az idei ráadásul egy best-of verzió lett, tavaly ugyanis ötezer rajongó vakteszten dönthetett, hogy az eddigi hat féle limitált változat közül melyik volt a kedvence. A 2012-es fölényes győzelmet aratott, így az idei 2017-es Duvel Tripel Hop (9,5%) újra az öt évvel ezelőtti komlófajtával, vagyis Citrával készült.

6. Lambic és gueuze

A lambic a legősibb (és legtermészetesebb), napjainkban is létező sörtípus. Sörélesztő használata nélkül, a levegőben élő mikroorganizmusok hatására spontán erjed alkoholos itallá. Ezt az ősi módszert ma már csak a belga Brabant tartományban alkalmazzák. A minimum három évig készülő, tradicionális lambic kóstolása ugyanakkor embert próbáló feladat: ízvilága rendkívül fanyar, gyakran animális (lópokróc, istállószag) jegyekkel. Egy különleges változata a nyerspezsgős karaktere miatt belga champagne-ként is emlegetett gueuze, ami fiatal (5-6 hónapnál nem idősebb) és öreg (2 évnél idősebb) lambicok házasításával készülő pezsgőszerű ital. Ha tartunk a kétségtelenül megosztó, nyers ízvilágától, de azért mégis szeretnénk kipróbálni ezt az ősi műfajt, akkor válasszunk a valamilyen gyümölccsel lágyított változatok közül, mint amilyen a Boon Framboise (5%) gueuze lambic (benne 25% málna, 5% meggy).

7. Dubbel, Tripel, Quadrupel

Egykoron a sörök erősségére, ízviláguk összetettségére és intenzitására utaló jelölések voltak ezek, de napjainkban már önálló kategóriákat jelentenek. A Dubbel közepesen testes, csokoládés, karamelles ízjegyű, édeskésebb, kevésbé keserű barna sör. A Tripel halványtól aranysárgáig terjedő színű, finoman fűszeres, komplex sör, amit óvatosan kóstolgassunk, mert igen magas alkoholtartalmát az ízében nem annyira érezzük. A Quadrupelek az előzőeknél is összetettebbek,  és legtöbbször krémesen sűrűek, mint például a Straffe Hendrik (11%) barna. Ezt a sört intenzív karamellás, barnacukros aromák, és visszafogott keserűség jellemzi, a magas alkohol az ízében is erősen érződik. Testes, masszív sör, célszerű az este lezárásaként kóstolni.

8. Trappista sörök

Ez a megjelölés inkább utal az eredet helyére, mint az adott sör jellegére, színben, ízben nagyon eltérhetnek. Közös vonásuk a minőség, ezek ugyanis a belga sörök legjobbjai, ezért a hamisítások ellen külön védjegyet (ATP) is kaptak.

Amit csak azok a monaszterikus sörfőzdék használhatnak, amelyek betartják a szigorú előírásokat: a sörfőzdének a trappista apátság területén belül kell működnie; a sört a szerzetesek maguk főzik (vagy az üzem közvetlenül az irányításuk alá tartozik); és a sör eladásából származó profitot kizárólag önmaguk és a kolostor fenntartására költik, (a megmaradó összeget pedig szociális programok finanszírozására, és jótékonykodásra fordítják). Jelenleg a világon mindössze 11 kolostori sör viselheti az ATP védjegyet, közülük 6 belga! Itthon a közismertebbek közé tartozik például a Chimay, a gyakran csak ‘a kék-kupakos’-ként hívott Grand Réserve (9%) barnájuk krémes habjával, mézes és pörkölt karamellás ízjegyeivel mindig nagy élmény. Sokkal nehezebb azonban hozzájutni az egyetlen amerikai trappista főzde söreihez, ezért is vagyunk nagyon kíváncsiak, milyen lesz a Spencer Trappist Ale (6,5%). Szintén ők készítik - és a Bálnában korlátozott mennyiségben kóstolható is lesz - a világ első és ezidáig egyetlen trappista IPA-ját, a Spencer Trappist India Pale Ale (7,2%)-t!

+1:

A sört víz, maláta, élesztő és komló alapanyagokból férfiak főzik. Nos, ahogy jeleztük, nem vagyunk a sör-sztereotípiák hívei, úgy hogy itt is van rögtön kettő, amit megkérdőjelezhetünk. Létezik ugyanis a Gentse Gruut névre hallgató belga mikrosörfőzde, ahol egy elszánt hölgy a komló előtti idők gyakorlata szerint gyógynövényekből és fűszerekből álló titkos fűszerkeverékeivel készíti italait. Sör komló nélkül? Annick De Splenter szerint nagyon is lehetséges, sőt: ezek a sörök állítólag a nyugtató hatású komló hiánya miatt sokkal inkább feltüzelnek. Mi mindenesetre kíváncsiak vagyunk, és a hétvégén ennek is utánajárunk majd.

Fesztiválozzunk!

A május 19-én, péntek délután 5-kor nyitó háromnapos sörhétvége a budapesti Bálnában lesz, belépni a Belga Sörfesztivál hivatalos üvegpoharának megvásárlásával lehet, a söröket pedig egységes áron, zsetonokért kérhetjük. Többféle belépő típus van, így ‘a kis mennyiséget, minél több féléből’ filozófiát vallóknak is van lehetőségük elővételben 1 dl-es kóstoló poharat vásárolni.
Minden további információ elérhető ide kattintva!