A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2014. augusztus 18.

A brit kormány 2017-től kötelezővé teszi az iskolák, kórházak, a kormányzati intézetek számára, hogy csak helyi termelőktől származó friss, szezonális termékeket használjanak a közétkeztetésben. Ily módon szeretnék megvédeni a brit farmereket és helyi gazdaságokat a külföldi áruk dömpingjétől.

David Cameron miniszterelnök bejelentette, hogy 400 millió font támogatást nyújtanak a brit élelmiszeriparnak. 2017-től törvény mondja ki, hogy a helyben megtermő és előállítható élelmiszerek nem helyettesíthetők külföldi árukkal. A hosszú távú gazdasági terv célja, hogy több ezer helyi gazdaság, a termelők és a vásárlók is jól járjanak.

A brit állam évente 1,2 milliárd fontot költ közétkeztetés. Ebből 600 millió font megy el import árukra. 400 millió font értékű termék könnyen helyettesíthető lenne brit termékekkel.

Hatalmas összegeket költenek közpénzből a kórházak, iskolák, börtönök, a katonaság élelmezésére. A brit termékek nemcsak a helyi gazdaság fellendülését hoznák, hanem egészségügyi és környezetvédelmi szempontból is nyereséget jelentenek. Az angol árucikkek versenyképességének növelése mellett a lakosság egészségi állapota és ökológiai szempontok is a döntés mellett szólnak.

A közétkeztetéssel foglalkozó cégeknek figyelembe kell venni, hogy a termék helyi eredetű, milyen módon történt az előállítása, milyen a tápanyagértéke, megvizsgálni az előállítás hatékonyságát, az energia- és vízfogyasztás mértékét. A Brit Farmerek Nemzeti Szervezete üdvözölte a kormány kezdeményezését.

Jamie Oliver már régóta kisérletezik az angol diákok étkezésének megreformálásával és ezért sok támadás érte. Remélhetőleg, ha állami szinten történik a változtatás, a sok munka gyümölcse végre beérik.

Mindenesetre Nagy-Británniában minden szempontból gasztroforradalom zajlik. London kulináriája nem hasonlítható Európa egyik városához sem. Az indiai, kínai és más Európán kívüli kultúrák konyhája nagy népszerűségnek örvend a brit fővárosban.

Gordon Ramsay három Michelin csillagos éttermének főszakácsa, Claire Smyth így fogalmazott: "Nincs a világon még egy olyan város, mint London. Ötvenezer indiai étterem, ki tudja hány thai, ázsiai konyha. Londonban mindent megtalálni és ami fontos, hogy az éttermek színvonala napról napra javul, legyen szó a helyi termékekről vagy a világ bármely tájról érkező fűszerekről, gyümölcsökről.  A brit konyha tulajdonképpen egy nagy hagyományokkal rendelkező konyha, amely nyitott a világra. Mert az indiai étterem sem olyan mint Indiában. Ez már brit indiai konyha. Hihetetlen fejlődés van."