A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2014. október 22.

Felejtsük el az édes-savanyú oldalast, az illatos rizst, a szezámmagos csirkefalatokat. Az avantgárd konyha megérkezett Ázsiába. Legismertebb képviselője, Da Dong Ferran Adrià szerint az elkövetkező években nagy hatással lesz a nyugati konyhákra.

Dong Zhenxiang, ismertebb nevén "a nagy Dong". Minden értelemben. Öt étterme van Pekingben, egy Sanghájban, 1700 szakács dolgozik a keze alatt és nem utolsó sorban 1,93 cm magas, ami Kínában nem mindennapi esemény. A nyugati avantgárd konyha és a szecsuáni konyha fúziójával kezdte, de ma már a kantoni, a mandarin konyha és a molekuláris konyha is szerepel a tányérjain. "A külföldiek nem szeretik a tengeri uborkát éppúgy mint ahogy a kínaiak a véres marhahústól riadnak vissza. Meg kell találni a középutat, hiszen ma már nyugat és kelet minden vonalon találkozik. A gasztronómiánk is fontos szerepet kell, hogy játsszon."

Konyháin követik a hagyományos kínai naptárt, az alapanyagokat szezonálisan választják. A kínai kultúra is nyomot hagy a tányérokon. A receptekben irodalmi idézetek, a tányérokon kalligráfia, a szószok festményeket idéznek, a felszolgálás természetesen kínai porcelánon történik.

Da Dong sokat utazik és a modern konyha minden vívmányát igyekszik alkalmazni. Rajong Alain Ducasse, Pierre Gagnaire konyhájáért, Ferran Adriát a modern konyha atyjának nevezi, de mint mondja, sokat tanult René Redzepitől is.

A kínai konyha évezredes konyhák története. Konfuciusz idejében a konyhaművészet nagyon fontos szerepet játszott a mindennapokban. A nagy gondolkodó szerint egy ételnek egyensúlyt kell találnia az illat, íz, szín és a textura tekintetében. Akárcsak egy mai gasztronómust hallanánk.

A kínaiak kétféle ételt különböztetnek meg. A fan a fennmaradás élelmiszere. A kínaiaknak a rizs jelenti a fant. A másik a cai, amelyet az élvezettel kapcsolnak össze. Mineden olyan alapanyag, amely az étel ízét, illatát, texturáját megváltoztatja. A kínai konyha mai napig eszerint gondolkodik az alapanyagokról.

A Selyemútnak köszönhetően sok újdonság érkezett nyugatról a kínai konyhába. A borsó, a hagyma, az uborka ma már a kínai konyha alapvető hozzávalói.

Természetesen egy ekkora országban nem egy konyha van, nem is szabadna beszélni kínai konyháról. Négy régió: az északi mandarin stílus, a déli kantoni, keleten a sanghai és középen a szecsuáni határozza meg a kínai konyhát.

Az évezredes gasztronómiai hagyományokkal rendelkező Kína, amely méretével is kiemelkedik a Föld országai közül a következő évtizedek világkonyhájának egyik legmeghatározóbb eleme lesz.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra