A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2014. augusztus 15.

Erdőn-mezőn, folyóparton, városban, a tengernél. Segal Viktor új kötete a piknikezésről szól. Hogyan készítsünk gyors és finom útravalót a családnak.

Vannak receptek, amelyeket kétszer elolvasunk, mert már a hozzávalók listáját is alig tudjuk követni és egy egész délután azon izgulunk, hogy vajon sikerül-e az ételt. Aztán vannak Segal Viktor receptjei, amelyek könnyen elkészíthetők. Segal a rögtönzések nagymestere. Ő az, akit ha otthagynak a konyhában, mindig talál valamit, amiből ízletes ebédet készít. Legyen bármilyen zöldség - persze a padlizsán előnyben - hal, hús, gyorsan keres valamilyen fűszert és máris tálal. Ha stílusát, hozzáállását tekintjük, olyan mint Jamie Oliver. Azt szeretné, ha a háziasszonyok minden nap főznének, finomat, egészségeset, kevés cukrot és sok gyümölcsöt használnának.

A Piknik című könyv szintén erre a gondolatra épül. Sokszor mindössze 3-5 alapanyag, néhány mozdulat és készen is van egy fogás. Ilyen például a narancsos avokádókrém, amely receptben a villával összetört avokádóhoz mindössze narancshéjat, olívaolajat, citromlevet és fűszert kell adni. És kóstolás nélkül is tudjuk, hogy finom.

Érdemes megnézni a tartalomjegyzéket, ahol kiderül Segal ízlése. A legtöbb recept halakból, salátákból, paradicsomból, készül és legalább 50 étel vegetáriánusoknak is ajánlott.

A Piknik öt fejezetből áll. Ez egyben a helyszíneket is jelzi, ahol a fotók és az ételek készültek. Az Erdőn-mezőn fejezetben kirándulós receptek vannak, megszokott ételek új ízekkel, például fasírt édesköménnyel, vagy pogácsa zöld spárgával és sült citrommal. A folyóparton „pikniklevesek” készülnek. Főzőiskolánk séfje a hideg levesek nagymester. Meg is kérdezi a, hogy mi különbözteti meg a tavaszi levest egy finom zöldségturmixtól? Vagy egy joghurtos gyümölcslevest egy gyümölcsturmixtól? Tanácsot kapunk, hogy mivel hígítsuk vagy sűrítsük a leveseket, milyen betéteket érdemes használni. Készül Grapefruitos csirkesaláta, Rakott tészta spenóttal és paradicsommal, de a sajtótájékoztató kedvenc étele a málnás tejpuding is a fejezethez tartozik.

A városban a szendvicsek dominálnak. A Szabadság-híd korlátján piknikező pár fotójával induló fejezetben van avokádós, currys, vietnámi és bicajos szendvics is. A Rebarbarás fekete rizs édes morzsával viszont kihagyhatatlan.

A balatoni fejezetben a reggeliken van a fő hangsúly, de a grillezéshez is kapunk tanácsokat, csirkemell, rostélyos és fogasfilé készül nyílt lángon. Desszertként egy nagyon könnyen elkészíthető almatorta receptje olvasható, amelyben a reszelt almát is a tésztába keverjük.

A legnagyobb fejezet a tengerparton készült. Természetesen Segal is a halpiacon kezdi a napot és a halakról ír a legtöbbet. Milyen halat érdemes venni, hogyan készítsük el, milyen fűszerek illenek a tengeri ételekhez és milyen köretet adjunk hozzá. A receptek között van paradicsomleves tintahallal, sárgabarackkal sült garnélarák, szívkagyló, makréla és persze tésztás ételek. A fejezetet egy nagyon egyszerűen elkészíthető narancslekvár zárja.

És hogy honnan ered a piknik szó? Megtudjuk a könyvből. A francia piquer szó magyarul azt jelenti: csipeget, a nique pedig csekélységet jelent. A két szó tehát egy könnyed hangulatú társasági összejövetelre utal. Ehhez készültek a receptek.

A kötet fotóit Acsai Miklós készítette.

Segal Viktor: Piknik
Libri Kiadó
5990 Ft

 

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra