A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2013. január 31.

Lezajlott Lyonban a Bocuse d'Or szakácsverseny, Széll Tamás és csapata a 10. helyen végzett és megnyerte a versenyzőkről készült legjobb plakát különdíját!

2013. január 30. SZERDA

18.40

Széll Tamás és csapata a 10. helyen végzett! Gratulálunk a fantasztikus eredményhez!

Érdekesség, hogy az első helyekre várták a norvég, az angol és az amerikai csapatot, ennek ellenére első helyen végzett Franciaország, második lett Dánia, a harmadik hely Japánt illette meg. A legjobb segítő és a legjobb hústányér különdíját Anglia nyerte, a legjobb halfogást Norvégia készítette el. A legjobb promócióért Guatemala, a legtöbb szavazatot kapott plakátért pedig a magyar csapat vehette át a különdíjat.

Elképesztő volt a hangulat a díjátadón, a norvég, angol és természetesen a magyar szurkolók hallatták legjobban a hangjukat.

18.15

Az eredményre még várunk, de egy biztos, Széll Tamás nyerte a  versenyzőről készült legjobb plakát díját!

A fogások mellett a zsűri egyébként azt is pontozta, hogy a versenyzőknek a rendelkezésre álló 30 perc alatt mennyire sikerül rendbetenni a konyhát.

17.45

Elkezdődött az eredményhirdetés, szurkoljunk együtt Széll Tamásnak!

15.45

Az utolsó japán versenyző húsos tányérját is megkóstolta a zsűri, nemsokára eredményhirdetés!

15.15

Már tálalja a húsos fogást Széll Tamás, nemsokára végigviszik a zsűri és a közönség előtt, aztán jön a kóstolás.

 

14.50

Széll Tamás halas fogását (aminek alapanyaga a norvég rombuszhal és az európai homár, lángossal, túróval és kaviárral) már megkóstolták a bírák.

13.30

Elkezdődött a tálalás, a zsűri pedig már a dán versenyző elkészített fogásait kóstolja. Széll Tamás halas fogására 14:40 körül kerül sor, eredményhirdetés 16:30 után lesz.

Hajrá, Tamás!

10.30

Az előző napról Bíró Lajos mesélt a Magyar Konyhának. Véleménye szerint a mezőny nem volt erős: a hollandok, a svédek, a kanadaiak és az izlandiak voltak a legjobbak. Ezek közül Kanada jó szereplése volt a legnagyobb meglepetés számára. 

A verseny hangulat jó volt, de mindenki a mai naptól várja a legtöbbet, a mezőny nagyon erős lesz: Dánia, Sri Lanka, Észtország, Ausztrália, Olaszország, Svájc, Franciaország, USA, Norvégia, Magyarország, Japán versenyez.

A hangulat a városban is nagyszerű. A Lyonba érkező szurkolókat könnyen fel lehet ismerni, tegnap például a Les Hall Paul Bocuse piac norvég szurkolókkal volt tele. A különböző nemzetek drukkerei üdvözlik egymást.

Kipakolás és berendezkedés

Széll Tamás 9.15-kor kezdett, innentől 5 óra és 35 perc a versenyidő. A tálalások 14-15 óra között érnek véget, Széll Tamás utolsó előttiként tálal majd, ami egyrészt szerencsés, mert lehet meglepetést okozni, de két erős csapat közé került: a norvégok, a nagy esélyesek vannak előtte, a Japánok pedig az utolsók.

Bíró Lajos szerint Széll Tamás nagyon higgadt, jól felkészült, így minden esély megvan rá, hogy a legjobbat hozza ki magából és szép eredményt érjen el. 

Néhány adat:

Három kötelező alapanyagot kell használni:

  • ír bélszín - Csapody Balázs és Bíró Lajos szerint savanykás ízű, egyáltalán nem a magyar ízlésnek való étel
  • norvég rombuszhal
  • európai homár - ezt Széll Tamás a halas étel szószaként fogja kínálni

Egy ezüst tálcán fogják körbevinni az ételeket, ezt a tálcát minden csapatnak magának kellett megvenni, 40 ezer euróba került. Egy étel megkóstolására a zsűrinek 2 perc 20 mp. áll rendelkezésre.

Az északi államok versenyzői a legnagyobb esélyesek, de az amerikai csapatot is sokan dicsérik. Sokat számít, hogy Thomas Keller az USA Bocuse d'Or elnöke (lásd interjúnkat Amerika legjobb szakácsával).

Bíró Lajos mellett jobbra Thomas Keller

Fantasztikus sok magyar ment el Lyonba, Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa szerint vannak vagy háromszázan. A mai napra egyébként a franciaországi magyar nagykövet, Dr. Trócsányi László is kilátogat.

2013. január 29. Kedd

Ma van a Bocuse d’Or szakácsverseny első napja. A magyar csapat a két főszereplővel már hétfőn megérkezett Lyonba. Széll Tamás, aki a magyar csapatot irányítja, holnap 9.15-kor veszi fel a szakácssapkát, Bíró Lajos, a Bocuse d'Or Magyarország elnöke már ma ott ül a teremben, mint a zsűri tagja. 

Tegnap Széll Tamás a piacon járt, ahol kiválasztott néhány alapanyagot, ugyanis a kötelező húsos és halas fogás mellé a köretről ő gondoskodhat. A két ételhez összesen öt köretet készíthet és egy, a nemzeti konyhára jellemző kísérő ételt. Ez az Onyx séfjénél a lángos, amely tetejére túrót és kaviárt tesz, a húsételhez pedig gulyáslevest kínál.

Öt kontinens zöldségei és gyümölcsei közül választott a piacon, utána le kellett mérni, mert szinte mindent fel kell használnia, ugyanis azt is pontozzák, mennyire takarékosan használják fel az alapanyagokat. A verseny zsűrije évek óta már nemcsak azt pontozza, hogy milyen fogásokat készítenek a versenyzők, milyen ízvilágot mutatnak be, hanem hogy hogyan választanak alapanyagot, felhasználják-e az alapanyagok minden részét.

Azt tudjuk, hogy Széll Tamásnak a köretet illetően három terve is volt. A piacon sok gyökérzöldséget szerzett be, répát, céklát, zellert. Ez nyilván a norvég és a dán felkészítő hatásának is betudható.

A döntőbe huszonkét ország jutott be, Kína és Olaszország külön meghívót kapott a zsűritől. A legnagyobb meglepetést Sri Lanka, Észtország, Guatemala és Magyarország részvétele jelenti.

A versenyző csapat tagjai: Széll Tamás, Hamvas Zoltán, Garai Ádám.

A magyar csapatTehát még egy napot alszunk és szerdán reggel 9.15-kor Széll Tamásék megkezdik a versenyt a Bocuse d’Or szakácsversenyen.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra