A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2015. december 7.

Likőr, párlat vagy bor? Aperitif vagy ételeket kísérő ital? A japán kultúra egyik jellegzetes itala, a szaké egyre divatosabb Európában.

Az erjesztett rizsből készült szaké a japánok többsége számára évszázadokig szinte az egyetlen alkoholos italt jelentette. A 19. század közepén, a nyugati termékek megjelenésével ismerték meg a bort, a sört és a whiskyt, de a nemzeti ital ma is a szaké.

Az erjesztett rizsből készült ital receptje az írásos emlékek szerint a 3. század körül Kínából érkezett. A sintoista kolostorok váltak a legfontosabb szakéfőzőkké, innen terjedtek el az ország minden vidékére, majd egyre több szakéműhely jött létre. A szakét rizssörnek is szokták emlegetni. A rizst először lehántják, forrásvízben megfőzik és koji gombával erjesztik. A fermentációnak több fajtáját alkalmazzák Japánban. Az ital minősége függ a víz minőségétől, az alkalmazott technikától és természetesen a rizs fajtájától. Körülbelül ötven féle válogatott rizsfajtából készítik az italt. Az arány minden esetben 80% víz, 20% rizs.

Ahogy a boroknál, úgy a szakénál is vannak regionális különbségek. A legismertebb a Kobe, a Tohoku, a Hyogo, a Niigata és Nagano környéki szaké. A szaké alkoholtartalma 14-15 fokos általában, különböző hőmérsékleten szervírozható, tempurához például szobahőmérsékleten kínálják.

A szaké egyre inkább kezd terjedni Európában is, mindenesetre a japán szakéműhelyek próbálják bevezetni termékeiket az európai piacon. Budapesten a Tokió étteremben tartottak szakébemutatót, ahol hat műhely italát lehetett kóstolni. Itt járt többek között az 1724 óta működő Urakasumi szakéműhely vezetője is, aki tizenhárom generáció óta készíti a japán nemzeti italt.    

Kampai! – üdvözölték a jelenlévőket. Ez annyit jelent fenékig! és máris koccintanak, mert Japánban is így kezdődik egy esemény

És hogy milyen szakékat szeretnének bevezetni a magyar piacra? Ime a lista.

Matsuura: Narutotai Gin-nama
Saura: Junmai Urakasumi
Hakutsru: Tokubetsu Junmai “yamada-Nishiki”
Seko Shuzo: Ninja Tokubetsu Junmai
Sekiya: Junmai-ginjo Wa
Hakutsuru: ”Sayuri” Nigori sake