A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

A tündöklőhal gyönyörű és finom

Magyar Konyha

2018. november 26.

Akkora, mint egy teherautó gumiabroncsa, olyan színpompás, mint a legszebb akváriumi halak. Azon túl, hogy biológiailag is rendkívül izgalmas, a konyhán is rajonganak érte.

Az opah, vagyis tündöklőhal (Lampris guttatus) a tudósok jelenlegi ismeretei szerint az egyetlen teljesen melegvérű hal. Vérkeringése az emlősökéhez és madarakéhoz hasonlít, így a mély és hideg óceáni vízben is agilis maradhat.

Ebben a pompás videóban megnézhetik, micsoda precizitással dolgozzák fel, majd készítik el frissen húsának legjobbját.

Sokan az egyik legjobb ízű tengeri halnak tartják

– arról, hogy aromája és állaga ilyen, izgalmas testfelépítése tehet.

Nicholas C. Wegner, Owyn E. Snodgrass, Heidi Dewar, John R. Hyde 2005-ben a Science folyóiratban publikáltak arról, hogy ugyan a tonhalak és bizonyos cápafajok képesek befűteni egyes testtájaikat (úszóizmok, agy és a szem), de végül mindig visszatérnek a felszín közelébe, hogy a létfontosságú szerveik ne sérüljenek.

Szakmunkájuk szerint ezzel szemben az opah a jelentős,

szárnyszerű melluszonyait tartja inkább állandó mozgásban: a szerveit védő zsírköpeny alatt átlagosan 4 fokkal van melegebb a víznél.

Mivel nem kell visszatérnie a fenti melegebb felszíni rétegekbe, folyamatosan táplálékforrásánál maradhat s vadászhat, akár 500 méteres mélységben is.

A kopoltyúja is különleges, hisz formája okán a testét elhagyó meleg vér képes felhevíteni a kopoltyúk légzőfelületén levő hideget, vagyis ezáltal

saját központi fűtést üzemeltet, ami a vér hőjével az agyat és izmokat frissen tartja.

Az éttermekben és halpiacokon általában hét fő részre bontják, melyek közül a legértékesebb a melluszony mellől kivágott kerek izom, amelynek nem csak a színe, hanem az állaga is a legjobb borjúhúséra emlékeztet.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra