A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2012. szeptember 6.

Az utcai étkezésről többnyire a gyros, a lángos, és a hamburger jut eszünkbe, pedig a street food lényege mindig a friss alapanyag és a helyi hagyományos ízek voltak. Persze nem Európában.

Indiában, Kínában, az arab országokban a helyieknek és turistáknak eszébe sem jut éttermek után kutatni. Az utcán minden hagyományos ételt megtalálnak, sőt a nemzeti jellegzetességeket is az utcán lehet a legjobban megkóstolni. Gondoljunk csak Marrakesh főterére, ahol napnyugta után utcai konyhájukkal letelepednek az árusok és éjszakáig főzik a kuszkuszt vagy éppen a bárányfejet. Törökországban természetesen a falafel és a gyros a menő, Thaiföldön rákokat és bogarakat egyaránt találunk az utcai árusok pultjain. Az indiaiak is esküsznek rá, hogy étterembe csak a gazdag turisták mennek, az autentikus indiai konyhát az utcán kell megkóstolni. A FAO adatai szerint naponta 2,5 milliárd ember étkezik az utcán.

Európában is divat az utcán enni, Rómában pizzát, Berlinben és Brüsszelben sült krumplit, Angliában fish and chips-et. Az utcai pizza viszont meg sem közelíti egy jó pizzéria tésztáját, és az angol sült hal sem az ínyenceknek készült. Így nem véletlen, hogy az utcai étkezés Európában az ázsiai és az afrikai konyha fogásain alapul. A street food fogalma sokszor keveredik az etnikai konyha fogalmával.

A street food most Magyarországra érkezett. Ha nem is Budapest utcáira, de a Hold utcai piac emeletére. A Dining Guide étteremkalauz  szeptember 7-9. között rendezi meg az első Street Food Showt, ahol - közleményük szerint - a legjobb hamburgeres, gyrosos, kínais, szendvicses kínál harapnivalót, de lesz osztriga, pezsgő, lángos, gofri, kézműves fagyi, bor, kézműves sör, kávé, 15 blogger és sztárséfek lépnek fel a Hold utcai Vásárcsarnok emeletén. Ott lesz  többek között a Ring Café & Gourmet Burger Bar, a Gyradiko, a Sonkás, Wang mester, a Budaörsi Halpiac, a Húspatika, a legújabb trendi hely, a Trafiq is bemutatkozik, sőt, a még meg sem nyitott Spíler a Gozsdu udvarból. A hírek szerint ott lesz a nemrég nyitott öt csillagos szálloda, a Buddha-Bar Hotel csúcsétterme is bár itt már elakadtunk, mert mégiscsak street foodról volt szó.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra