A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2018. január 26.

2018. február 7-9. között Dél-Olaszország tartományaiból érkeznek kiállítók a SIRHA Budapest élelmiszeripari vásárra az Olasz Külkereskedelmi Intézet (Italian Trade Agency) szervezésében.

Dél-Olaszország változatos gasztronómiai kínálatát készül felvonultatni a SIRHA Budapesten az olasz kollektív stand, ahol idén öt tartomány, Campania, Calabria, Szicília, Puglia és Basilicata gyártói fogják bemutatni élelmiszer különlegességeiket. 

A SIRHA Budapest alkalmából szervezett olasz standon 15 olasz cég termékeit ismerhetik meg a látogatók az olívaolajtól a tejtermékeken, felvágottakon és tésztákon át a borokig. 

A méltán híres olasz tésztagyártók közül Calabriából érkezik Magyarországra az Astorino Pasta, amely Crotone őrgrófság agrárvidékén készíti tipikus tájjellegű termékeit: a rövid és a hosszú kötőtűtésztát (maccheroni al ferretto), a sodort kagylócskát (cavatelli) és más olasz vidékek tipikus tésztaformáit, mint például a papfojtogatót (strozzapreti), a gombócostésztát (trofie) és a fülecskéket (orecchiette). 

Campania tartományt a Vezúv vulkánnal szemben található Gragnanóból érkező La Fabbrica della Pasta di Gragnano kézműves tésztagyártó cég fogja képviselni, amely immár 500 éves hagyományokat követ. A cég tésztakészítő mestere, Antonino több mint 30 titkos receptet őriz, édesapja és nagyapja örökségeként, hogy elő tudja állítani a speciális, eredeti gragnanói tésztát.

Természetesen nem hiányozhat majd az olívaolaj sem az olasz standról. Michele Riccobono Szicíliában, az egykori Granieri-feudumhoz tartozó Poggio Castello-ban műveli olívaültetvényét családjával.  A Tonda Iblea és Moresca olajbogyókat a tengerszint felett 350 m-es dombokon termesztik, biogazdaságban, a hagyományoknak megfelelően, hogy magas minőségű és egészségvédő értékekkel bíró terméket érhessenek el.

Az olívabogyó begyűjtése kézzel, a feldolgozása modern technológiájú présgépekkel történik, hogy a megtermesztett olíva minősége kiteljesedhessék. 

A kiállítók változatos élelmiszer kínálata az egyes tartományok gazdag történelmének és kézműves hagyományainak köszönhető. Talán nincs is a világnak más olyan pontja, mint Olaszország déli régiója, amely ennyire izgalmas múlttal rendelkezne: görögök, föníciaiak, etruszkok, rómaiak, arabok, bizánciak, normannok, franciák, spanyolok, törökök és velenceiek hódító hadjáratai alakították nem csak az itt élő emberek életét, hanem gasztronómiai kultúráját is.

Az Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE-Agenzia, Italain Trade Angency) standján kóstolók és bemutatók kerülnek megrendezésre a kiállítás ideje alatt. Aki pedig komolyabban érdeklődik a téma iránt, február 7-én14:30-tól “Benvenuti al Sud!” címmel tart majd előadást a SIRHA Budapesten Luigi Cremona, neves olasz kritikus, író és gasztronómiai szakértő. Az előadás Dél-Olaszország gasztronómiai világát mutatja majd be. A résztvevők Campania, Calabria, Szicília, Puglia és Basilicata tartományok étkezési kultúrájából, élelmiszer különlegességeiből kapnak majd ízelítőt.

Helyszín: Hungexpo A pavilon, konferencia terem 

További információ: budapest@ice.it