A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2014. március 10.

Március 10-12-én a SIRHA élelmiszeripari, vendéglátóipari és gasztronómiai szakkiállításon rendezik meg az Év desszertje versenyt és a Bocuse d’Or magyarországi döntőjét.

2014. március 10. és 12. között új kiállítás, a SIRHA Budapest fogadja a Hungexpon az élelmiszeripar, a sütő- és cukrászipar, a szálloda- és vendéglátóipar szereplőit.

A programok sorában szerepel a Bocuse d’Or magyarországi döntője, a Kolonics Zoltán szakmai közreműködésével megrendezésre kerülő SIRHA Budapest Desszert verseny, az Élelmiszeripari Börze programjai, az MVI konferenciája, az ÉLOSZ szakmai napja és még számos bemutató és konferencia.
A kiállítás célja az iparág fontos szereplőinek bemutatása mellett, hogy nemzetközi színvonalú versenyeket és bemutatókat tegyen elérhetővé a hazai szakemberek számára, és lehetőséget biztosítson a tehetséges szakemberek bemutatkozásának.

Hétfőn a Kreatív Konyha Fórummmal és cukrászbemutatókkal kezdődnek a programok. Kedden tartják az Év desszertje versenyt, melynek szakmai vezetője Kolonics Zoltán, a Gerbeaud cukrászmestere. A döntőbe jutott versenyzők. A zsűri elnöke: Jordi Bordas, a 2011-es Coupe du Monde de la Patisserie győztes spanyol csapatának tagja.

Szerdán reggel kezdődik a Bocuse d’Or a világ legrangosabb szakácsversenyének magyarországi döntője. A kétévente Lyonban rendezett verseny bemutatkozási lehetőség a legtehetségesebb szakácsok számára, ahol 24 ország képviselői mérik össze tudásukat, a szigorú szabályok között lebonyolított versenyen a nemzetközi zsűri, és a felfokozott hangulatú közönség előtt.

A Bocuse d’Or Magyarországi döntőjén a tavaly októberben rendezett „Hagyomány és Evolúció” szakácsverseny legjobbjai mérik össze tudásukat. A hat fiatal versenyző tréningje január közepe óta zajlik a Magyar Bocuse d’Or Akadémia szervezésében, a tagok aktív közreműködésével, külföldi séf (a 2005. évi Bocuse d’Or világverseny győztese, Serge Vieira francia séf bevonásával.

A verseny első helyezettje képviselheti hazánkat az európai döntőn (Bocuse d´Or Europe) 2014. május 7-8, Stockholmban.

Március 12-én a versenyzőknek 4 óra 48 perc áll rendelkezésre, hogy a megadott alapanyagok felhasználásával elkészítsék a két fogást 6-6 főre. A Bocuse d’Or magyarországi selejtezőjén a menü alapanyagai majdnem megegyeznek a stockholmi döntőn előírtakkal. A kötelező alkotó elemek a malac, a Belon osztriga, a kék kagyló és a fekete tőkehal lesznek.
Az első versenyző 8:00kor kezd főzni, a többi versenyző 8 perces eltolásokkal kezdi a munkát. Az első tálalásra 12.00-kor az utolsóra 13.28-kor kerül sor.

Az ünnepélyes eredményhirdetés 15.00 órakor kezdődik.
A Bocuse d’Or Magyarországi döntőjén neves szakmai zsűri dönt arról, hogy ki képviselheti hazánkat a stockholmi európai döntőn.