A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2015. február 6.

Ha még Húshagyó Kedd előtt szeretne kirándulni és jókat enni féláron, akkor érdemes Pozsony felé vennie az irányt. A szlovák fővárosban és környékén ugyanis többtucat vendéglőben lehet speciális menüsorokat megkóstolni - speciális áron. A gondosan összeválogatott listán a legdivatosabb éttermek és a hagyományos, családi étkezdék is szerepelnek. Ikonikus, regionális és nagymamák receptje alapján készült fogásokat lehet kipróbálni.

Megkóstoltuk a Téli Gasztronómiai Fesztivált

Loksa, pirított tokhal, káposztaleves, juhtúrós derelye, göngyölt bárány - csak egy pár étel, amit megkóstoltunk. De kezdjük a történetet az elején. Vonattal indulunk útnak. Nem csak azért, mert a Pozsonyba tartó járatokon van étkezőkocsi, hanem azért is, mert a helyszínen ki szeretnénk próbálni az úgynevezett Gurman bus-t. Ez a busz a Téli Gasztronómiai Fesztivál idején jár, és három étterembe repíti el az érdeklődő torkosokat. Nemcsak a szlovák fővárosban, hanem a környékén is kalandozik. Így az ember kóstolhat ételeket és italokat is kedvére. Mi egy modori hagyományos étterembe, a Pavúkba, a családi Blaho borászatba és a pozsonyi Albrecht luxuskonyhájára vetődünk el. 

 

 

Havas szőlőföldek között jutunk el a Pavúk vendéglőbe. Csinosan felújított régi házban kapott helyet az étterem. Az otthonos hangulat, az elegáns udvarházra jellemző dekoráció és a kedves kiszolgálás minden részlete sejteti, hogy egy eltökélt tulajdonos áll a háttérben, aki pár év alatt menő vidéki vendéglőt alkotott. Nem tudunk választani a menüsorok közül, ezért a pincérre bízzuk magunkat. Ő rendel nekünk a három fogást.

 

 

Ahogy leülünk, finom, meleg, házi köményes kenyér érkezik. Majd langyos lazacrolád, selymes tormakrémmel és kevés rukkolamártással. Aztán teljes kiőrlésű lisztből készült derelyét kapunk, vadhússal töltve, kapormártással és házi túróval. Közben helyi habzóbort és rizlinget szolgálnak fel nekünk az ételsor mellé. Utolsó fogásként mangalicaszűz szeleteket szervíroznak, narancsos sárgarépával és borsópürével, kis mogyorómártással megbolondítva.

 

 

Buszunkra visszaszállva irány a Blaho borászat. Itt a tulajdonos kis borkóstolót tart nekünk. Fehér, rosé és vörösborokat kóstolunk. Közben helyi sajtokat és olasz olívabogyót lehet eszegetni. Személyes kedvencünk a régióra jellemző Nyitra elnevezésű bor lesz. A szlovákiai borászokra jellemző, hogy új borfajtákkal kísérleteznek, mert, ahogy mondják a klasszikus, nagy fajták termelőivel nem tudják felvenni a versenyt. A kékfrankos és tramini házasításából született rózsaillatú bort kortyolgatni például olyan, mintha az ember egy bolgár rózsaolajüzem ablaka alatt kadarkázna.

 

 

Irány újra a buszunk és Pozsony. Szlovákia egyik leghíresebb éttermébe megyünk, az Albrechtbe. A séf Jaroslav Židek, helyi szakértők szerint az ország egyik legjobb szakembere. Itt az ikonikus, azaz a helyre jellemző fogásokból összeállított menüsort rendeljük. Rakott húst kapunk sonkából, remulád mártással. Utána ropogósra sütött tokhalat, tarhonyával és krémes zöldségmártással. Majd jön a göngyölt báránycsülök, frissen sült vesefalatkával. A kávé mellé a ház ajándéka egy-egy zseniális trüffelgolyó.

 

 

Itt akár abba is lehet hagyni a kóstolót. De akinek az ideje vagy a pénztárcája engedi, az maradhat egy-két-három éjszakára és még napokig űzeti a kóstolósportot. A menüsorokat tényleg féláron kínálják.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra