A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Bővítsük ki a reggeli szótárunkat!

Magyar Konyha

2016. november 21.

Egyre többet hallani arról, milyen fontos reggelizni, mondhatjuk, hogy ez manapság igazi divattéma, egyre-másra nyílnak a jó reggelizőhelyek is. Ezzel együtt a közösségi oldalakra soha nem látott mennyiségű gusztusos reggeli képe kerül fel napról napra. Ismerkedjünk meg néhány angol kifejezéssel, amelyekkel gyakran találkozhatunk újabban!

Smoothie

A smoothie szót több dologra is használják: elsősorban a pohárba kimért sűrű gyümölcs- és zöldséglevekre. Leggyakrabban a gyümölcs van ezekben túlsúlyban, de például a baloldali képünkön is egy citrusos-szőlős smoothie látható mángoldlevelekkel. A smoothie-k lehetnek teljesen zöldségalapúak is, ezek között egy önálló műfajt alkotnak az ún. green smoothie-k, amely a sok-sok zöldnek köszönhetően kiemelkedően magas antioxidánstartalommal bírnak. Egy magára adó mai fitness lady bizonyos rendszerességgel közöl magáról Instagramon fotót, amelyen edzés előtt vagy után egy smoothie-t tart a kezében.

Smoothie-nak nevezik továbbá az olyan turmixokat is, amelyek akár egy sereg másik finomságot is tartalmaznak: a sűrű, összeturmixolt gyümölcs- és zöldségleven kívül gyömölcsdarabokat (leggyakrabban almát vagy banánt) vagy egész gyümölcsöket (eper, málna és más bogyós gyümölcsöket). Ezenekívül bogyókat (nagyon divatos most a képen is látható acaibogyó, azaz a líceiumgyümölcs) és magvakat. Utóbbiak közül manapság talán a legtrendibb a chiamag, az azték zsálya magja, amit a superfoodok superfoodjának tartanak, a kis méretű táplálék kiemelkedően magas ásványi anyag, vitamin- és enzimtartalma révén.

Jobb, mint a tejalapú turmix, hiszen csupán gyümölcsök és/vagy zöldségek felhasználásával, netán magok, magtejek, gabonatejek hozzáadásával készül. (Ez utóbbi komponensek színtisztán növényi eredetűek, csak a nevükben “tejek”.) Aki ivott már frissen készült smoothie-t reggelire, megtapasztalhatta, milyen erőt adó érzés egy ilyen intenzív vitaminmixszel indítani a napot. Külön szeretnivaló ebben a műfajban, hogy a végtelenségig variálható: tegyük a turmixgépbe, amibe beleszerettünk a piacon, vagy ami zöldséget, gyümölcsöt a hűtőben találunk. Gyönyörű színek, változatos textúrák, izgalmas ízkombinációk világa tárul fel előttünk a smoothie-kkal kísérletezve. A jó smoothie sűrű és krémes, szinte harapja az ember!

Crumble

A crumble magyarul egész egyszerűen morzsa. Morzsát készíteni manapság nem olyan hangzatos, mint crumble-t, de a végeredmény mindenképpen nagyon menő. Az angolszász édesség újabban egészséges reggeliként is hódít, hiszen csak rajtunk múlik, hogy az alapját képező lisztkeveréket miből állítjuk össze. Kövessük a “clean eating” elveit, és készítsük gluténmentesen, mondjuk durvára tört magokkal, magliszttel vagy zabbal. Az eredeti receptben szereplő alma és szeder persze tökéletes összetevők egy tökéletesen egészséges reggelihez, de a crumble azért is nagyon szeretnivaló, mert tetszés szerint válogathatunk bele gyümölcsöket, variálhatunk a morzsát képező tészta összetételével, és a tészta és gyümölcs arányával is. Délutáni csemegének is kiváló egyébként. Képünkön egy almás crumble látható.

Granola

A granola nem más, mint a müzli valóban egészséges változata. Manapság egyre több kétely merül fel a jó öreg gabona egészséges mivolta körül, és soha nem látott méreteket öltött a lisztérzékenység. Mindenféle egészségügyi probléma nélkül is érdemes azonban nyitni a gabonamentes reggelik felé – a testünk meg fogja hálálni döntésünket. A granola eredetileg egyébként Graham-liszttel készült, manapság inkább zabpehely és magtöretek adják a roppanós részét. Az aszalt gyümölcsök és a fűszerek fogják megadni granolánk fő ízvilágát, legyen az aszalt datolya, sárgabarack, áfonya – a sor hosszan folytatható. Édesíteni mazsolával is lehet, de segítség lehet egy kis méz, juhar- vagy agavészirup az összetevők “összeragasztásához”, és persze az édesítéshez. Ez is egy olyan finomság, aminek ezer variánsát kísérletezhetjük ki. És persze tökéletes reggeli!