A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2016. augusztus 23.

II. József császár 1784-ben engedte meg, hogy a borászok saját borukat engedély nélkül árulhassák otthonaikban. Azóta virulnak a vidéki borozók Stájerországban.

II. József császár rendelete eredetileg arra vonatkozott, hogy a borász bemutathassa aktuális újborát a település lakóinak. 230 évvel később a Buschenschank a turisták és a kirándulók zarándokhelyévé vált.

Stájerország borútjain ma már 800 vidéki borozó várja vendégeit. A vidéki borozókban manapság nemcsak bort kóstolhatunk, hanem hideg ételeket is felszolgálnak. Egy önálló „Buschenschank-törvény” szabályozza, hogy pontosan mit lehet kínálni és mit lehet esetleg még pluszban hozzávásárolni. Egy vidéki borozóban például kávé vagy sör nem megengedett. A Buschenschank-kínálat egyik legkedveltebb és legrégebbi étele a klasszikus fatányéros uzsonna. A név árulkodó: egy fadeszkán a legkülönbözőbb főtt és füstölt sonkavariációkat, sült oldalast vagy sertéssültet, füstölt kolbászt, sajtot, különböző krémeket, szalonnát, friss zöldségeket szolgálnak fel, és természetesen a reszelt torma sem hiányozhat. A választék mára persze kibővült vegetáriánus és vegán uzsonnákkal is.


Stájerország fővárosa, Graz ma már sokak számára a gasztronómiájáról híres. A termelői piacok, a helyi termékek sokasága, a városi gasztrotúrák, a kisvendéglőktől a Michelin csillagos éttermekig terjedő választék sok gasztroturistát idevonz.

Április 11-én nyílik a húsvéti vásár. A Fő téren és a Franziskaner platzon húsvéti vásár lesz, sonkát és húsárút kínálnak a helyi termelők. Gyermekprogramok, a szokásos nyulak és festett tojások várják a látogatókat.

Az év legszebb kulináris élményére persze nyárig várni kell. Grazban a kulináris naptár fénypontja egyértelműen az „Ínyencfőváros hosszú asztala”: augusztus 16-án egy díszesen megterített asztalt állítanak fel a szabadban. Regionális fogások, a tartomány legjobb borai, mindez a Schlossberg, az Óratorony és a Városháza lenyűgöző kulisszája előtt. Az elmúlt évben a grazi szakácsoknak és partneréttermeknek már negyedik alkalommal sikerült 700 vendéget kiszolgálnia.