A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Dupla öröm a konyhában, kezdhetünk izgulni

Magyar Konyha

2017. október 18.

Két legyet egy csapásra: a Magyar Bocuse d’Or Akadémia gyakorlókonyháján egy remek könyv mellett tíz elhivatott fiatal szakácsot is megismertünk – közülük egy lesz az, aki Magyarországot képviseli a legendás verseny európai döntőjében.

A beérkezett pályamunkákból még nyár végén választotta ki a szakértői zsűri (Szulló Szabina, Széll Tamás, Vomberg Frigyes, Wolf András, Sárközi Ákos, Segal Viktor, Bíró Lajos, Nyíri Szása, Ruprecht László, Lutz Lajos és Hamvas Zoltán) a továbbjutókat:

  • Dualszky-Kovács Péter
  • Elek Richárd
  • Garai Ádám
  • Haraszti Zsolt
  • Kiss Krisztián
  • Pohner Ádám
  • Tóth Pál
  • Várnai Péter
  • Veres István
  • Volenter István

Sorsolás, most derül ki, ki mikor, melyik bokszban főz majdA Bocuse d'Or magyar selejtezője december 3-án lesz – onnan egy szakács jut tovább a hazai, február 8-i döntőre. A séfverseny európai fordulójának legutóbb Budapest adott otthont, de jövőre Torinóba kell utaznia a nyertesnek. Vomberg Frigyes, aki Széll Tamás mellett is coachként volt jelen, idén is felügyeli majd a magyar versenyző munkáját.

A tíz fiúnak két-két tálat kell készítenie. Az elsőn borjúcombnak, hízott kacsamájnak és salotta hagymának kell megjelennie, a másikon, ami halas helyett vega lesz, rizottó rizsnek, fürjtojásnak és gombának is szerepelnie kell.

Paul Intézet Bocuse - a tördelés kicsit furcsa lettA rendezvény másik apropóját a Geopen könyvkiadó új kiadványa jelentette: a Paul Bocuse Intézet – A főzés magasiskolája egy olyan szakkönyv, amely 250 séfmódszert mutat be lépésről lépésre. 1800 fotó illusztrálja, így könnyen elsajátíthatók a leírt praktikák.
Lépésről lépésreSzéll Tamás a kiadványról elmondta: „Ránk, szakácsokra különösen igaz, hogy folyamatosan tanulunk, gyűjtjük a szakkönyveket. Kétféle létezik nekünk: az egyik séfek munkásságát, ikonikus receptjeit és eljárásait mutatja be, inspirálva ezzel. A másik

a technológiai, ami tanít – ilyenből talán öt jót ismerek és ez az egyik.

Lapozzunk bele!Munkánk nagyrészt gyakorlat – képek alapján nehéz halat filézni, de segít a fejlődésben. Én sosem tanultam például anyaghányadokat, ezeket inkább kijegyzeteltem. A Bocuse Intézet könyve nyolcvan százaléka technológia, precízen, gyűjteményesen, míg a végén emblematikus receptek is találhatók. A Stand 25 stábjával ma két receptet mi is a vaskos kötet alapján készítettünk el.”Egy fogás a könyvből