A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

El Somni - gasztroopera 12 felvonásban

Magyar Konyha

2014. július 7.

Vacsora az El Celler de Can Roca étteremben, kiállítás Barcelonában, díjnyertes film a Berlinalén és 200 oldalas könyv. A Roca fívérek gasztroprojektje a művészeti ágak összefogására tett kísérletet, az újdonság, hogy a kiindulópont nem más, mint a konyhaművészet.

„Az El Somni egy multidiszciplináris, több művészeti ágat összefogó kísérlet. Zene, filozófia, festészet, film, konyhaművészet. Mind az érzékeinkre hat. Ilyen környezetben más jelentése van minden ételnek.” nyilatkozta a Magyar Konyhának adott interjúban Joan Roca, a Celler de Can Roca séfje.


A tavaly a világ legjobb étterme díjat elnyert katalán étterem tulajdonosai, a Roca fivérek különös multidiszciplináris kísérletének alapja egy tizenkét fogásból álló vacsora. A Vacsora, amely elmondásuk szerint minden kultúra kiindulópontja. Az utolsó vacsora, minden művészeti ág kedvelt témája. Mint ahogy a tizenkettes szám. 12 fogás, 12 bor 12 kiválasztott vendég, akik úgy foglalnak helyet, mint az óra számlapján a számok, egytől tizenkettőig. A kozmikus rend  szimbóluma. A 12 fogást Joan és Jordi Roca készítette, a borokat Josep Roca válogatta. A vacsora közben 12 költő és író gondolata, 12 zeneszerző műve, 12 filmrészlet hangzik el, 12 kézműves kerámiakészlet sorakozik fel. A rendező Franc Aleu.
El Somni azt jelenti: Álom. Az este olyan mint egy álom. Hangszórókból szólnak a hangok és a zene, körben vetítővásznak. A projektben nagyon sok művész vett részt. Zeneszerzők, díszlettervezők, színházi emberek, gondolkodók, tudósok, filozófusok.
A vacsoráról készített dokumentumfilmes, fikciós és animációs eszközökkel készült kísérleti filmet a Berlinálén mutatták be.