A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Elhízás ellen törvényileg szabott adagok?

Magyar Konyha

2017. december 26.

Skóciában is egyre aggasztóbb méreteket ölt a népesség elhízása. A skót szociáldemokrata párt (SNP) látva a krízist, drasztikus lépések megtételét javasolja. A párt az éttermi adagok csökkentésében és a reklámok, illetve az áruházak kínálatának korlátozásában látja a megoldást – derült ki a máris vitákat kiváltó tervekből.

Csakúgy, mint világszerte, Skóciában is egyre aggasztóbb méreteket ölt a népesség elhízása. A skót szociáldemokrata párt (SNP) látva a krízist, drasztikus lépések megtételét javasolja. A párt az éttermi adagok csökkentésében és a reklámok, illetve az áruházak kínálatának korlátozásában látja a megoldást – derült ki a máris vitákat kiváltó tervekből.

A kormány szigorú lépéseket fontolgató stratégiájának oka az, hogy ma már a skót felnőttek kétharmada túlsúlyos, 29 százalékuk pedig kifejezetten elhízott. A legújabb felmérések szerint Skóciában a gyermekek több mint a fele naponta fogyaszt édességet vagy csokoládét, harmada sós ropogtatnivalókat, és 35 százaléka cukros üdítőitalokat. A chips a legnagyobb kedvenc, amit a gyerekek 42 százaléka eszik hetente legalább két alkalommal.

„Merész intézkedéscsomag előterjesztésén dolgozunk azért, hogy az embereket valódi változtatásra bátorítsuk”

– nyilatkozta a tervek napvilágra kerülését követően Aileen Campbell, az SNP népegészségügyi minisztere. „Most rajtuk a sor, hogy elmondják, mit gondolnak.”
A kormány rámutat: a legegészségtelenebb, zsírban, cukorban, sóban gazdag élelmiszerek a legolcsóbbak, és ezek azok, amelyek széles körben leginkább elérhetőek, ráadásul agyonreklámozottak. A politikusok élelmiszer-kutatókkal, népegészségügyi szakemberekkel és élelmiszeripari vezetőkkel egyeztetnek, hogy a stratégia jövő nyárra konkrét formát ölthessen.
A tervezet lényegeAz előterjesztés foglalkozik a magas zsír, só és cukor tartalmú ételek promóciójának szigorítási lehetőségeivel, valamint a rágcsálnivalók és édességek mega- és multipack csomagolásának betiltási terveivel is, ám ezidáig az egyik legvitatottabb területe az, amely a kifőzdék, kocsmák és éttermek adagjainak maximálására vonatkozik. Az árusokat köteleznék arra is, hogy az étlapon és a csomagoláson tegyék közzé az ételek összetevő listáját és kalóriatartalmát – adta hírül a The Telegraph.

Az egészségügyi dolgozók – az Egyesült Királyság rákkutató szervezetével (Cancer Research UK) az élen – üdvözölték a merész indítványt.

„Az elhízás 13 ráktípussal hozható kapcsolatba.

Az olyan intézkedések, amelyek étrendünk javítását célozzák, és rámutatnak, hogy a kosarunkat egészségesebb ételekkel pakoljuk tele, végső soron abban segítenek, hogy a jövőben jóval kevesebb ember haljon meg rákban” – fogalmazott Gregor McNie, a szervezet PR-menedzsere.
Dr. Peter Bennie, a brit egészségügyi szövetség skóciai vezetője szerint az elhízás miatti kihívás már akkora, hogy merész és átfogó intézkedésekre van szükség, ha valódi változásokat szeretnének elérni az elhízás és túlsúly visszaszorítása terén.

Változzanak az otthoni szokások!

Jamie Oliver is elismerően nyilatkozott a skót kormány lépéséről, amely meglátása szerint kedvezően hathat a gyerekek étrendjére, sürgetve, hogy Westminster is kövesse a példát.
Az SNP leszögezte: igyekszik elérni, hogy a brit kormány tiltsa be az egészségre hosszú távon ártalmas élelmiszerek TV-reklámjait az este 9 óra előtti csúcsidőszakban. A skótok vizsgálják annak lehetőségét is, hogyan lehetne a gyermekek által leginkább látogatott helyeken (játszó- és kirándulóhelyek, vonat- és buszállomások) korlátozni az egészségtelen ételek reklámozását, emellett lobbizni fognak azért is, hogy a szénsavas üdítőkre vonatkozó cukoradót terjesszék ki a 95 százaléknál kevesebb tejet tartalmazó tejes italokra is.
A skót kormány, hogy a kisiskolás korosztály étkezési szokásain, és elhízottsági mutatóin javítson, egy újszerű megoldást is kezdeményez. A projekt lényege, hogy

szakemberek látogatnák a gyerekeket, akik tanácsokat adnának a családoknak azzal kapcsolatban, hogy mit kellene fogyasztani,

mekkorák az ideális adagok, és mi a megfelelő viselkedés az étkezések alatt.

Ellenvélemények

A nagy szupermarket-láncokat tömörítő skót kereskedők konzorciuma (SRC) – miközben támogatja az egészséges alternatívák választására ösztönző célt –arra figyelmeztetett, hogy a tervezett intézkedések negatív következményei a – már amúgy is inflációval és emelkedő költségekkel terhelt – háztartásokon csapódnának le, és csak összezavarnák a fogyasztókat, miközben

újabb költségeket terhelnének a kereskedőkre.

A kisvállalkozók szövetsége (FSB) pedig hangsúlyozta: mielőtt az SNP hasonló előterjesztéseket fogalmazna meg, először tüzetesen vizsgálja meg azok lehetséges hatásait az amúgy is pengeélen egyensúlyozó független vállalkozások (pékek, halárusok, delitulajdonosok) életére és működésére.

Hazai helyzet

Az európai országokban az elkövetkezendő időszakban növekedni fog az elhízás mértéke és ez alól csak kevés ország kivétel - mondta budapesti sajtótájékoztatóján néhány hete az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője, Ledia Lazeri, aki szerint átfogó intézkedésekre van szükség a probléma leküzdésére. Ahogyan arról mi is hírt adtunk, a világszervezet tízéves táplálkozási akcióterve az, hogy 2025-re 25 százalékkal csökkentsék a nem fertőző betegségek arányát és az elhízás mértékét.
Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az eseményen jelezte, hogy az elhízás visszaszorítása nem csak az egészségügyi ellátórendszer feladata, abban mindenkinek van szerepe.

"Ha a jelenlegi trendeken nem tudunk változtatni, akkor néhány éven belül kétmillió ember fog valamilyen krónikus betegséggel küzdeni, és ez nagy kihívást fog jelenteni már az egészségügyi rendszernek."

Az államtitkár szerint az elmúlt  években a kormány számos intézkedést vezetett be azért, hogy az emberek egészségesebben éljenek. Szigorodott például a nemdohányzók védelméről szóló törvény, bevezették a mindennapos testnevelést, csökkentették egyes élelmiszerek transzzsírsav-tartalmát, újraindították az iskolatej-programot, és változtattak az iskolai büfék és menzák kínálatán.
A WHO örömét fejezte ki, hogy 2018 a család éve lesz Magyarországon, ami szintén jó lehetőség arra, hogy a gyermekkori elhízás problémájával is foglalkozzanak.