A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Étteremláncok, amiket ki kell próbálni

Magyar Konyha

2019. január 18.

A gyorséttermek tagadhatatlan fellegvára az Egyesült Államok, ebből azonban nem következik feltétlenül, hogy ott találhatóak a legklasszabbak is.

Számtalan olyan, gyors kiszolgálásra specializálódott étteremlánc van a világon, amely saját országában sikerrel húzogatja a nagyvadak (Burger King, KFC, Pizza Hut, McDonald’s stb.) bajuszát. Ezek a vendéglátóhelyek

szűkebb hazájukban ikonikus piaci szereplőknek számítanak,

ahol akár a törzsvendégek, akár az új ízekre nyitott turisták sok kóstolásra érdemes étel közül csemegézhetnek. A FoodBeast csapata körbenézett a nagyvilágban, és bemutatott 12 príma fast-food szentélyt, amit – ha éppen arra tévedtünk – vétek lenne nem kipróbálni.

ROTIBOY (Malajzia)

Az 1998-ban indult maláj cukrászdalánc kávés tetejű bucijairól vált híressé, amelyek közül a krémtöltelékes változat talán a legnépszerűbb. A finomságok a Rotiboyt a csúcsra juttatták: ma már 100 üzletük van Malajziában, Indonéziában, Thaiföldön, Dél-Koreában, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben is, s a lánc hamarosan Kínában terjeszkedik.

WELLDONE (Olaszország)

Ha az amerikai klasszikus Umami Burgernek lenne egy olasz unokatestvére, az biztosan ez a bolognai székhelyű, ötéves étteremlánc lenne. A WellDone csapata hangsúlyozottan a minőséget, a szezonalitást és a helyi alapanyagokat tartja elsődlegesnek.

Az időről-időre változó étlapon mindig találunk valami különlegességet, bár természetesen a klasszikus, gourmet fogásoknak is állandó helyük van a kínálatban.

A burgereket helyi marhából, csirkéből és halból is készítik, és nem sajnálják az olyan prémium hozzávalókat sem, amilyen az autentikus parmezán. A köretek is lenyűgözőek: ropogtathatunk sült olíva- vagy kapribogyót, esetleg zsályalevelet, de rendelhetünk jóféle tatárbifszteket is. Az Észak-Olaszországban, 13 üzlettel rendelkező láncot Bologna mellett többek között megtaláljuk még Modenában és Páduában is.

BIG BITE SUBMARINES (Norvégia)

Aki Norvégiába utazik, nagy valószínűséggel belebotlik a szendvicsekre szakosodott láncba, amely 21 éves múlttal, és 53 üzlettel büszkélkedhet.

Az amerikai szendvicsóriás, a Subway elbújhat a norvégok sokkal kreatívabb kínálata mögött:

a vendégek bátran elmerülhetnek az izgalmas (például csirkecurrys, pizzás, lazacos vagy tojássalátás) változatok kavalkádjában.

NANDO’S (Dél-Afrika)

A Nando’s hírnevét az afrikai madárszem chilivel készült Peri-Peri csirkének köszönheti. A tüzes, függőséget okozó marinád az egekbe repítette a dél-afrikai lánc népszerűségét, amely ma már 35 országban, több mint 1000 üzlettel rendelkezik.

ICHIRAN (Japán)

Ami 1960-ban egy magányos bódéval kezdődött Fukuokában, mára világhíres jelenséggé nőtte ki magát. Az Ichiran védjegye az ínycsiklandó tonkocu ramen tál és a kissé bizarr, izolált étkezési élmény, amely állítólag fokozza az érzékelés intenzitását. A vendéglátóhely 1993-ban alakult étteremlánccá, ma pedig már 65 üzlettel rendelkezik – eggyel például New Yorkban is.

YANG’S BRAISED CHICKEN RICE (Kína)

Bár a Yang’s csupán 7 éves múlttal büszkélkedhet, nincs miért szégyenkeznie: közel 6000 üzleten virít a neve, hírneve pedig óriási. Pedig

mindössze egyetlen ételt – illetve annak variációit – szolgál fel.

A 80 éves recept alapján, agyagedényben készített csirkés rizses hús népszerűsége talán az ízek, és összetevők (rizs, csirkehús, gyömbér, gomba, chili, illetve a szósz) egyszerű harmóniájának köszönhető.

MK RESTAURANT (Thaiföld)

Az étteremlánc specialitása a thai szuki, amely leginkább a japán sabu-sabuhoz, és a kínai hot pothoz hasonlít. Az MK híres, fűszeres leve semmihez sem hasonlítható, főleg, ha mennyei kacsasült szeletekkel, vagy friss tengeri herkentyűkkel kóstoljuk. Az étterem Thaiföldön több mint 200, míg világszerte további 400 üzlettel rendelkezik.

Mi az a hot pot?

A hot pot (vagy másképpen forró fazék) egy Kínából származó, azonban mára a délkelet-ázsiai régióban mindenhol elterjedt étkezési forma, amelynek lényege, hogy a vendégek maguk készítik el az ételt az asztalon rotyogó, fűszeres lében.

Az alaplé többnyire valamilyen – fűszerekkel és zöldségekkel együtt rotyogó –húsleves, amelybe mindenki a kedvére való alapanyagokat

(jellemzően: húsok, zöldségek, gomba, tofu, halak, tenger gyümölcsei, tészta, főtt tojás) pakolhatja.

CFC (Indonézia)

A rövidítés (California Fried Chicken) a kezdetekre utal, amikor az indonéz hálózat az amerikai székhelyű lánc franchise-aként elindult. Azóta a két cég útjai különváltak, a CFC pedig több mint 400 üzlettel az ázsiai szigetország megkerülhetetlen piaci tényezője lett. Az éttermekben a KFC-hez hasonló csirkés ételek mellett hagyományos indonéz fogásokat (nasi rendang, nasi kari) is kóstolhatunk.

GOODY’S BURGER HOUSE (Görögország)

A mediterrán ország legnépszerűbb étteremláncának étlapján nem találunk gyrost, sokkal inkább hamburgereket, salátákat és tésztákat – mégpedig kiválóakat. A Goody’s 132 üzletének többsége Görögországban található, de vannak üzleteik Koszovóban, Albániában, Macedóniában, sőt, Ausztráliában is.

GIRAFFAS (Brazília)

A Giraffa az úgynevezett kombó tányérok Mekkája: minden fogásuk valamilyen fehérjeforrásból (például a brazil klasszikus picanha steakből vagy calabresa cacolda kolbászból, illetve csirkéből, sertésszeletből, garnélarákból), köretből (rizs vagy sült krumpli), és salátából vagy zöldségköretből áll.

Az egyszerű, ámde ízletes kombinációknak köszönhetően az étteremlánc ma már több mint 400 üzlettel rendelkezik

Brazília mellett például Paraguayban és Miamiban is.

SMOKE’S POUTINERIE (Kanada)
A Smoke’s eltökélt szándéka, hogy a kanadaiak klasszikus fogását, a poutine-t megismertessék a világgal. A hagyományos ételt azonban innovatívan közelítik meg, így náluk a poutine-ba kerülhet vajas csirke, marhahús, pulled pork, de akár pirog vagy nachos is.

Az étterem 2008-ban indult, és az azóta eltelt évtized alatt mintegy 150 üzletre bővült

a Smoke’s-hálózat – azonban itt nem állnak meg: a terv az, hogy 2020-ra 1300 vendéglátóhely bejárata felett díszeleg majd a poutine-t magasztaló cégtábla.

Mi az a poutin?

A poutine gyökerei a kanadai tartományban, Quebec-ben erednek. Az étel elkészítéséhez hasábburgonyára, barnamártásra és egy speciális, túróra hasonlító sajtra (amit a helyiek gyakran csak squeaky cheese-ként, azaz nyikorgóként emlegetnek) van szükség.

SIBYLLA (Svédország)

Ha Svédországban vagy Finnországban járunk, és megállunk egy benzinkútnál, nagy eséllyel botlunk egy Sibyllába. Az 1932-ben indult étterem eredetileg főként kolbászairól és a kebabjáról volt híres, azonban ma már hamburgerei is népszerűek. A svéd szupermárka jelenleg több mint 170 étteremmel rendelkezik. Legkedveltebb fogásuk a sült kolbász krumplipürével, a halloumi és kebabsaláta, illetve természetesen a svéd húsgolyó vörösáfonya szósszal.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra