A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2013. november 14.

Valladolid minden évben egy hétre a tapák, vagyis finom falatok fővárosává alakul. Joan Roca neve fémjelzi a kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő versenyt, a Concurso Nacional de Pinchos y tapas nevű rendezvényt.

Kasztília egykori fővárosában nagynevű séfek versengtek egymással, hogy ki viszi el a trófeát, kié lesz a 2013 év „A legjobb tapa” díja. Valladolidban kilencedik alkalommal rendezték meg a nemzetközi versenyt. Tavaly Albert Adria, idén Joan Roca, a világ legjobb éttermének tulajdonos-séfje volt a zsűri elnöke. Ismert nevek a gasztronómia világában és egyben bizonyíték arra, hogy nem akármilyen versenyről van szó. A városban ilyenkor minden a tapáról szól. A bárok, éttermek pultjainál a versenyzők falatjait kínálják a vendégeknek.


Persze nemcsak ezen a héten kóstolhatjuk meg az izgalmas falatokat, hanem egész éven át kínálják az éttermek a kilenc év győztes fogásait, ízletes kanapékat, hozzá a világ legjobb borvidékének nedűit. Mert Valladolid a Rioja borvidék központjában fekszik, ahonnan mindössze fél óra a Vega Sicilia birtok, ahol a világ legdrágább borait készítik és a Ribera del Duero ismert vörösei is mind száz kilométeren belül találhatók.


A nemzetközi verseny

A verseny szervezői minden év őszén körlevelet küldenek a világ legismertebb szakácsiskoláinak és versenyt hirdetnek, hogy ki vehet részt a következő évi valladolidi „Pinchok és Tapák” versenyén. Az a tíz szerencsés tanuló, akinek receptjét a legjobbnak tartják, a következő évben fél évet tölthet Spanyolország legjobb bárjaiban, éttermeiben, megismerkedve  a spanyol tapák világával. A novemberi versenyen pedig olyan egyéniségektől veheti át a díjat, mint a Celler Can Roca séfje.


Hónapokig készülnek a hispán tartományok séfjei, hogy megmérettessék magukat a valladolidi versenyen. Madrid, Barcelona, San Sebastián legmenőbb bárjai, éttermeinek legjobbjai. A kritériumok a következők: Olyan tapát kell készíteni, amely két-három harapásra elfogyasztható, olyan minőségi alapanyagokból készült, amelyek értéke nem haladhatja meg az 1,5 eurót, mivel a verseny után a valladolidi éttermek étlapjára kerül és ugyebár nem fizethet rá egy vendéglátóhely egy fogásra. Természetesen értékelik, ha egy fogás jellemző az adott séf régiójának ízeire és mint mondják „filozófiai” háttere is van az ételnek.

 

A versenyt november 4-6 között rendezték meg a város közepén található kiállítási csarnokban. Ötven séf készítette el fogásait, mindenkinek öt perc ált a rendelkezésére, hogy a már előkészített alapanyagokból megalkossa a tapát. Ez azért is fontos, mert mint említettük a városban kaphatók a falatkák és a bárok, éttermek konyháin szintén gyorsan kell elkészíteni egy-egy fogást. A résztvevő szakácsokat pártfogásába veszi egy-egy valladolidi étterem, ahol a verseny előtti héten használhatják a konyhát és közben betanítják a szakácsokat a fogások elkészítésére.

A győztes tapa

Az idei győztes Pedro Martino, aki egy velőscsontra helyezett csicseriborsókrémmel nyerte el a trófeát.


Ahogy megtudtuk az eredményt, újságíró kollegák azonnal taxiba ültünk és irány a La Tahona nevű bár, ahol a győztes, az oviedoi Naguar nevű étterem séfje, már betanította a helyi szakácsoknak a nyertes tapa elkészítésének módját. Óriási tömeg, de gyorsan odajutunk a pulthoz és pár perc alatt már meg is kóstoltuk a két falatot.
Jó ízű csicseriborsó, van benne főtt hal, fokhagyma, sárgarépa, szalonna, de megállapítjuk, hogy a múlt évi győztes tapa, az „Obama a Fehér Házban” nevű kreáció (lassú tűzön készült tojás vargányával és szarvasgomba ropogóssal) sokkal ízletesebb volt.
Még szerencse, hogy a nyertes tapák egész évben terítéken vannak Valladolid éttermeiben és bárjaiban.


 

 

 

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra