A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2012. augusztus 22.

Idén októberben a grande cuisine (a francia ínyenckonyha) lesz a főszereplője a világ legrangosabb kulináris eseményének, a Gastronomika rendezvénysorozatnak. A séfek és gasztroőrültek találkozóját október 10-12 között rendezik meg San Sebastiánban.

A világ leghíresebb séfjei már eddig is minden évben elzarándokoltak az ínyencek Mekkájába, ám ezúttal olyan legendás konyhafőnökökkel találkozhatunk San Sebastiánban, mint Alain Senderens, aki Paul Bocuse mellett a nouvelle cuisine alapítójának számít, a három Michelin-csillagos Pierre Gagnaire Michel Troisgros, vagy a franciák híres női séfje, Anne Sophie Pic. Az október 10-12- ig tartó világeseményen ott lesznek a bisztrókonyha legismertebb képviselői: Iñaki Aizpitarte és Yves Camdeborde is. Előadást tart René Redzepi, a koppenhágai Noma étterem séfje, akit a kritikusok harmadszorra választottak meg a világ legjobb szakácsának, és műhelytitkairól tart előadást a legdivatosabb New York-i séf, a brazil Alex Atala is. A mezőnyből természetesen nem hiányozhatnak a világhírű baszk konyha legjobbjai: Hilario Arbelaitz, Martin Berasategui, Juan Mari Arzak és Elena Arzak sem.


A konferencián ötezer négyzetméteren 130 kiállító és 700 márka képviselteti magát, a részt vevő séfek Michelin-csillagainak száma több mint félszáz. A Kongresszusi Palota nagy előadótermében látványfőzés zajlik majd, a legismertebb séfek itt mutatják be legjellemzőbb fogásaikat, az új technológiákat. A kisebb termekben csoportos főzéseket tartanak, ahol a résztvevők maguk is kipróbálhatják a legújabb technológiai vívmányokat. Újdonság a szerdai cukrásznap, ahol a francia desszerté lesz a főszerep.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is lehet kedvezményesen jelentkezni: aki augusztus 31-ig regisztrál a www.sansebastiangastronomika.com oldalon, kedvezményes belépőt vásárolhat a háromnapos eseményre, emellett részt vehet a konferencia baszk gálavacsoráján is.

A Gastronomika magyarországi médiapartnere a Magyar Konyha magazin. Regisztrációs kérdéseikkel fordulhatnak szerkesztőségünkhöz: info@magyarkonyhakiado.hu.