A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2015. szeptember 3.

Nagy dzsembori készül Milánóban októberben. 120 ország 2500 fiatal termelője találkozik az expón, hogy négy nap alatt megvitassák a fenntartható mezőgazdaság jövőjét.

Mi lesz a világ mezőgazdaságával néhány év vagy évtized múlva? Hogyan őrizhetjük meg a hagyományokat és  alkalmazhatjuk a modern technológiákat anélkül, hogy sérüljenek a termények és termékek?

Ehhez hasonló kérdések vetődnek fel Milánóban, a 2015-ös világkiállítás helyszínén, ahol októberben a világ fiatal termelői rendeznek konferenciát a fenntartható mezőgazdaságról. Az expo egyik mottója: táplálni a világot. Épp ez a célja annak a 2500 ifjú termelőnek, akik százhúsz országot képviselnek, köztük 30 ázsiai és 35 afrikai nemzetet. Közülük többen úgy nyilatkoznak, hogy az új mezőgazdász nemzedéknek egy egészen új stratégiát kell kidolgozni a Föld lakosságának eltartására.

A Slow Food mozgalom fiatal harcosainak véleménye szerint itt az ideje, hogy az élelmiszeripar minden területéről érkező fiatal szakemberek megfogalmazzák, milyen változásokra van szükség a termelés területén. A mozgalom több tucat képviselője lesz ott Milánóban. Az eseményen részt vesznek a Terra Madre Giovanni nevű szervezet ugandai, dél-afrikai, kazah, és brazil tagjai is, emellett ezer szakács, akadémikus, vállalkozó, tervező, akik mind szívükön viselik a mezőgazdaság jövőjét.

Innováció, hagyomány, újraelosztás, világörökség, üzenet. Ezek lesznek a négynapos találkozó legfontosabb témái.  Hogyan termelünk a jövőben? Hogyan őrizzük meg a hagyományokat? Hogyan kommunikáljuk a változtatás szükségességét? Számos kérdés felvetődik a rendezvényen, anmelyekre a végső nagy vitán szeretnének választ adni, melyre október 6-án kerül sor. Addig is konferenciák, viták, hackathons és különböző műhelyek során vitatják meg a legfontosabb kérdéseket.

Előadóként jelen lesz Carlo Petrini, a Slow Food mozgalom elnöke, Alive Waters, a Chez Panisse séfje és híres aktivista, Raj Patel akadémikus, író, Serge Latouche, a párizsi Közgazdasági Egyetem professzora.