Ízvadászat »  Világkonyha

Disznóhere és a zen hangulat

Disznóhere és a zen hangulat

2019.04.18.  | Orbán Szilvia

Egy apró thai asszony ül a fűben, a kert közepén, és főz. Mögötte hétágra süt a nap, vagy épp szakad az eső, ő pedig rendíthetetlen harmóniában, pillanatok alatt dolgozza fel a furcsa tengeri herkentyűket, miközben nem hallatszik más, csak az elkészítés zajai és az étel rotyogása. Csupán ennyi történik, mégis, a YouTube-csatornára egyre többen kíváncsiak.

Amióta az internet átszövi az életünket, nincs szükség nagyobb erőfeszítésre ahhoz, hogy kiszakadjunk kicsit a hétköznapokból: ha akarjuk, pillanatok alatt akár más bolygón, más bőrében élhetünk át kalandokat, lehetünk egy sportesemény ünnepelt atlétái, vagy elröpülhetünk messzi, egzotikus tájakra.Sros videós csatornájára néhány hete bukkantunk, és először azt gondoltuk, ez sem más, mint a többi, ezernyi otthon főzős YT-profil. Azonban van ezekben a videókban valami megmagyarázhatatlan zen, ami az arra fogékonyakat könnyen rabul ejti. Hamar elfeledkezünk a thai asszony tört angolságáról, a vágás és a kamerakezelés hiányosságairól, és beszippant bennünket az életérzés. Megbabonázva figyeljük az azon a vidéken mindennapinak számító, számunkra sokszor ismeretlen, különleges alapanyagokat, a rutinos mozdulatokat, miközben a főzés hangjainak ASMR-élményében részesülünk, s szinte már érezzük is az ínycsiklandó illatokat, míg végül az elsőre nem túl bizalomgerjesztő hozzávalók igazán kellemes, autentikus ázsiai fogásokká alakulnak.

Mi az ASMR?
Az ASMR-jelenséget talán önálló érzéki-idegi reakcióként fordíthatnánk, de a pontos megnevezésnél lehet, hogy érzékletesebb, ha hangok által kiváltott jóleső borzongásként aposztrofáljuk. Az ASMR videók néhány éve váltak rendkívül népszerűvé. Ezekben halkan suttogó emberek ismétlődő, általában mindennapi tevékenységeket (sütés, fésülködés, írás) végeznek, vagy valamilyen jelenség (eső, macska dorombolása) hangjai hallhatóak felerősítve. Az erre fogékony emberekben ezek a neszek kellemes borzongást, előbb tarkótáji, majd az egész testen végigfutó bizsergést váltanak ki.

Sros, a csatorna mosolygós háziasszonya bemutatkozásában hangsúlyozza, hogy ő nem profi séf, és elsősorban olyan családi recepteket készít el a videókban, amelyeket még gyerekkorában sajátított el édesanyjától és családtagjaitól. Az alapanyagok között találunk óriás tengeri csigát, hatalmas tőrfarkú rákot, hüvelykagylót, tengeri uborkát, tövisescsigát, polipot, de gyöngytyúkot, csirkét, disznóherét, -fejet, -gyomrot, illetve tökvirágot, naspolyát, csillagalmát, dinnyét is.

Sros YouTube (YT)-csatornájának jelenleg csaknem 400 ezer feliratkozója van, videóit pedig – a 2017-es indulás óta – csaknem 81 milliószor nézték meg. Esti kikapcsolódásként nekünk tökéletesen működik, lazító hatását mondhatni receptre íratnánk fel.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.