A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2015. január 23.

Változnak az idők. A turizmus új utakon jár, a tematikus városlátogatások esetében a gasztronómia egyre nagyobb szerepet kap. Az északi országok és Spanyolország példája kezd hatni egész Európában. A Bocuse d'Or szakácsverseny pedig Magyarországnak hozhat turistákat.

Spanyolországban 2014-ben 65 millió külföldi turista járt, ennek legnagyobb részét a tenger és a napsütés vonzotta, de a kulturális turizmus mellett tavaly a legtöbbet a gasztronómiával kapcsolatos utazások hozták az országnak. A spanyol turisztikai hivatal elmondása szerint a magas szám nagyon jó hatással volt a spanyol gazdaságra, a turizmus továbbra is az ország legnagyobb bevételi forrása. Katalónia és Baszkföld gasztroturizmusa kiemelkedik a többi tartomány közül, a Michelin-csillagos étteremek,  a tengerpart közelsége vonzza az ínyenc turistákat.

Az új északi konyha pár éve látványosan megemelte a Dániába, Svédországba és Norvégiába utazó turisták számát. René Redzepi étterme évek óta vezeti a világ legjobb 50 étterme listát, Koppenhágában több Michelin csillagos étterem van mint sok európai nagyvárosban, Svédország a Stockholmban tartott Bocuse d’Or európai selejtezőjének megtartásával felkerült a gasztronómiai fővárosok listájára és a norvégok is a gasztroturizmus kedvelt célállomás alettek.

Elena Arzak és René Redzepi, a spanyol illetve az új dán konyha képiselői

Nem véletlen, hogy az Európai Unió a munkahelyteremtés kapcsán is felvetette a gasztronómiai turizmus fejlesztésének lehetőségét. A gasztronómia és a gasztroturizmus motor szerepét játszhaja a gazdaság növekedésében, más szektorok, források előmozdítása szempontjából. Janek Sirse, az EU „Gasztronómiai városok 2020” nevű projektjének vezetője kiemeli a gasztronómiával kapcsolatos infrastruktúrákat, a munkaerőre és a versenyképességre való befolyást, a helyi termelők szerepének növelését, az innovációk támogatását.

Mindennek tudatában nem véletlen, hogy sokat várunk a Bocuse d’Or lyoni döntőjének eredményétől, ahol Molnár Gábor séf képviseli Magyarországot és nem kevésbé a 2016-os budapesti európai selejtezőtől, ahol Magyarország bebizonyíthatja, hogy a gasztronómia nálunk is a turizmus egyik legjelentősebb ága.

Szerda délelőtt a magyar versenyző belép a lyoni boxba és aznap este megtudjuk, hogy a Hamvas Zoltán, Vomberg Frigyes, Molnár Gábor és Pohner Ádám képviselte csapat hányadik helyen végez Európa legjelentősebb szakácsversenyén. De nem az eredmény a fontos, hanem az, hogy ott vagyunk a kontinens legnagyobb gasztroországai között. A jövő évi selejtező lesz az igazi kihívás. Sikerül-e bebizonyítani, hogy hozzánk is érdemes a konyhánk miatt jönni, hozhat-e a gasztroturizmus olyan számokat mint Spanyolországban vagy az északi országokban.

A Lyonba készülő magyar csapat

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra