A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Holnap mindenki franciázni fog

Magyar Konyha

2018. március 20.

Három francia csillag együttállása különösen érdekes felütést ad az idei Gout de France gasztrokulturális eseménynek. A rendezvény főszervezője az ünnepelt francia séf, Alain Ducasse, a kezdeményezés fő témája a méltán híres Bourdeaux-i régió kulináris kincsei, illetve az ételsorok az idén elhunyt Paul Bocuse kulináris hagyatéka előtt tisztelegnek. Álljunk be a sorba, és kóstoljuk meg, hogyan értelmezik az itthoni séfek a francia konyha szellemiségét!

Idén március 21-e nem csak tavasz első napja, hanem egyúttal a francia konyha hírnöke is. Ugyanis, erre a napra tűzték a nemzetközi Goût de France/Good France eseményt, amely az ínyenceket hivatott egységesíteni a francia konyha égisze alatt. A 2014-ben útjára induló kezdeményezés lényege, hogy

a kijelölt napon a világ minden tájáról csatlakozó éttermek franciás menüt szolgálnak fel a vendégeknek.

Az idei évben 5 kontinens 150 országában több mint 3000 étterem vállalkozott a kihívásra, ebből kicsivel több mint 1000 étterem Franciaországban található. A Francia Nagykövetség meghívására Magyarországon 12 budapesti és 4 vidéki étterem, illetve az Accorhotels lánc kilenc étteremmel (így összesen 25 helyszín) száll “versenybe”, hogy lenyűgözze a francia konyhára éhes közönséget.

A Francia Rezidencián tartott sajtótájékoztatón a nagykövet úr, Eric Fournier ismertette a Goût de France/Good France játékszabályait. Mivel az ételsorok kialakítása, a tálalás és az árszabás mind az éttermek saját döntése, így igen egyszerű megkötésekről, sőt udvarias ajánlásról van inkább szó.

A menüsor

felépítése tartsa tiszeletben a francia étkezési rendet mi szerint kell egy előétel, egy húsos vagy halas főétel, sajtválogatás, majd desszert.

Valamint, az egyes tételek lehetőség szerint igazodjanak az idei fő témához, ami a Nouvelle Aquitaine régió. Itt található Bordeaux és környéke, a terület pedig dúskál a földi javakban, elég csak az osztrigára, libamájra, a kacsára és a kaviárra gondolni. Jellemző ételük a cassoulet, és a különböző tojásételek, illetve a táj híres különleges sajtjairól is. A séfek nem panaszkodhatnak szűk korlátokra, ezzel együtt a kezdeményezés támogatja - és ezt Eric Fournier külön ki is emelte -, hogy a különböző nemzetek séfei minél több saját összetevőt is felhasználva alkossanak franciás jellegű menüket. Tavaly például nagy sikert aratott nála egy hagyományos étel Tokaji boros átirata.

A sajtótájékoztatón az éttermek képviselőinek is alkalmuk nyílt bemutatni az általuk megálmodott franciás menüsorokat, a felszólalás lehetőségével szinte minden budapesti hely, és a szegedi Boros Kakas is élt.  A prezentált menükreációk jól tükrözik a meghívott éttermek különböző stílusát és személyiségét, van itt csúcskategóriás fine dining, elegáns étterem, modern bistro, hagyományos vendéglő, de bohém lakásétterem is.

A “csak a legkiválóbb alapanyagokból” minőségi titulust mindegyik konyha magáénak vallja, de ezen túl is, a Goût de France/Good France ételsorokat áttekintve láthatóan elemükben voltak a séfek. Néhány tétel, mint a libamáj, vagy a kacsa szinte minden menüsoron szerepel valamilyen formában, de mindenkinél találunk ígéretesnek hangzó fogásokat. A teljesség igénye nélkül egy kis ízelítő az elhangzottakból, a bemutatkozások és a szerző szubjektív ítélete alapján. (A teljes menüsorok megtekinthetők az egyes éttermek honlapján, illetve közösségi oldalán)

Először csatlakozik a kezdeményezéshez a Budai Gesztenyés, a Gundel és a Four Seasons Hotel étterme, a Kollázs. Utóbbiban Győrffy Árpád séf egy a régió alapanyagaiból összeállított kóstolómenüvel készül,  azon kevés éttermek egyike, ahol osztriga is szerepel az ételsorban. A budapesti Béterv Lakásétterem extravagáns tulajdonosa Bíró Botond Boldizsár saját magát parfümséfként tartja számon,

menüjét az illatok párosításából építi fel.

Már negyedik alkalommal csatlakozik a kezdeményezéshez, idei ételsorából különösen ajánlja sajtos tételt, amit kedvencével a Mont D’or sajt felhasználásával készít.

A franciás jelzőt a Borssó Bisztró és a Jardinette és a Paris Budapest is komolyan vette, mindegyik étterem magyaros csavarral fűszerezi a francia fogásokat, természetesen saját stílusát megtartva. A Borssóban a marhapofa bourguignont tarhonyával, a Jardinette-ben a supreme csirkét mákprószával, borsócsírával és fenyőrügyekkel körítik, utóbbi sajtválogatásában francia típusú sajtok magyar termelőktől származnak. A Paris Budapest ételsorához magyar borokat kínál. Ugyan csöppet sem magyaros, de rendkívül izgalmas fogásuk a sajtválogatás, ami jelen esetben egy

kecskesajt macaron citrommal és bazsalikommal.

Modern orosz konyhát visz belvárosi Kolette bistro, egyedi orosz-francia fúziós menüjében nyúlcombfilé és bárányborda is szerepel.

Az újonnan nyitott szegedi Boros Kakasban francia séf vezeti a konyhát, várhatóan autentikus ízek fogadják a vendégeket, az egyes fogásokhoz pedig francia borokat társítanak.
Magyar alapanyagokból felépített, egyszerűbb, pénztárcabarát menüt kínál az Accorhotels, akik kilenc egységgel csatlakoztak az eseményhez, az éttermek ugyanazt a menüt kínálják majd.

Izgalmas kérdés, hogy a nagykövet úr vajon melyik menüt válaszja, de vérbeli diplomata. A Magyar Konyhának elárulta, hogy a követség tagjai a március 21-i vacsorát a Franca Rezidencián költik el néhány meghívott barátok - leginkább borászok - körében. A menüt a követség francia séfe, Monsieur Jérôme Szkuta szolgáltatja.

És hogy mit gondol Eric Fournier a magyar konyháról? “Bon!” Az udvarias válaszon túl hozzáteszi,

“ahol csak étlapon szerepel a mangalica, ott biztosan azt rendelek,

ha pedig elég éhes vagyok, egy gulyás is biztosan lecsúszik előtte, azt is nagyon szeretem”.

Hová mehetünk?

Budapesti helyszínek
Béterv Lakásétterem, Borssó Bistro, Budai Gesztenyés (Budakeszi), Gundel, Jardinette, Kolette Bistro, Kollázs Brasseire&Bar, Larus, La Perle Noire, Paris Budapest Restaurant, Pavillon de Paris, Promenade (Szentendre)

Vidéki helyszínek
Boros Kakas (Szeged), Gusto 13 (Veszprém), IKON Restaurant (Debrecen), Végállomás Bistorant (Miskolc)

Accorhotels lánc résztvevő egységei
Mercure Budapest Buda, Mercure Budapest Korona, Ibis Styles Budapest Airport, Ibis Budapest Aero, Ibis Budapest Heroes Square, Novotel Budapest Danube, Novotel Budapest Centrum, Novotel Budapest City, Novotel Székesfehérvár

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra