Ízvadászat »  Világkonyha

Isteni tunkolnivalók a világ körül

Isteni tunkolnivalók a világ körül

2017.11.13.  | Orbán Szilvia, kép: foodnetwork.com

Ha vendégvárásról van szó, a mártogatósok, vagyis dipek népszerűsége töretlen. Gyorsan, akár előre is elkészíthetők, színükkel pedig remekül feldobják a társasági asztalt. Kenhetjük pirítósra, tunkolhatjuk chips-szel vagy ropogós zöldségekkel – minden esetben nagyszerű étvágygerjesztők, laza baráti összejövetelek szinte kihagyhatatlan szereplői. De van élet a sajtszószon és a salsán túl is.

Persze egy isteni sajtszósz, guacamole vagy egy igazán jó salsa a dipek origói, ezért jó, ha tudjuk, hogyan készíthetjük el őket. Mindegyikből ezer és egy verzió létezik, és mindenkinek van egy, amely bevált, és amelyre esküszik. Ha azonban mégis szívesen kipróbálnánk valami újat is, mutatunk néhány érdekesebb receptet.
Az interneten keringő rengeteg friss vagy főzött salsa receptből mindenki megtalálhatja azt, ami igazán a kedvére való. Ha egy nagyon egyszerű, tűzön készült mexikói salsára (salsa roja vagy salsa de mesa) vágyunk, ajánljuk a Mexican Food Journal receptjét. 

Nem lesz szükségünk másra, mint friss paradicsomra, hagymára, korianderre és serrano chilire – ehhez a recepthez lime, paprika nem is szükséges. A kis kockákra darabolt hozzávalókat durvára mixeljük. Ha szükséges, maximum 1-2 evőkanál vízzel hígíthatjuk a túl sűrűnek ítélt nyers szószt, amelyet aztán 1 kanálnyi forró olajra öntünk,

forralásig hevítünk, majd visszavéve a hőt, negyed óráig rotyogtatunk. Ekkorra az addig sápadt szósz eléri mélyvörös színét és kicsit sűrűsödik is.

A talán legegyszerűbb, alap sajtszósz receptje a következő: 2.5-3 dl tejhez 30 dkg lereszelt cheddart és 1-2 teáskanál étkezési keményítőt adunk. Közepes lángon, állandó kevergetés mellett alig néhány perc alatt gyönyörű, fényes, krémes állagú mártogatóst kapunk, amelyet borssal, fokhagymával vagy chilivel turbózhatunk.

Az eredeti guacamole elég messze áll az átlagos hazai konyhákban készített verziótól. Végtelenül egyszerű recept, alig néhány hozzávalóból. Nincs benne tejszín, tejföl, de fokhagyma és paradicsom sem, viszont van benne koriander, hagyma és chili; állaga pedig nem sima és pépszerű, hanem rusztikusan darabos (az érett avokádókat villával törjük össze) és tömör. Ehhez az alaprecepthez, amely a külföldön nagysikerű El sabor de Mexico/The taste of Mexico című szakácskönyvben jelent meg, 2 érett avokádó, 2 apróra vágott serrano chili, negyed bögrényi felaprított korianderzöld és nagyjából kétszer ennyi hagyma, viszont lime nem szükséges.

Ezeken a kétségkívül nagyszerű, klasszikus mártogatósokon túl is van azonban élet. A Foodnetwork is mutat néhány kitűnő receptet, amelyet a legközelebbi beszélgetős, baráti estén muszáj nekünk is kipróbálni. Az alábbiakban ezekből válogattunk.

Kurkumás joghurt mártogatós

Közepes lángon, 2 evőkanál olaj segítségével pirítsunk meg 1 teáskanál köménymagot. Három perc múlva keverjünk hozzá 1 teáskanál őrölt kurkumát. A keletkezett illatos, aromás olajat adjuk 3,5 deciliter natúr görög joghurthoz. A szószhoz kanalazzuk még 1 lime levét és lereszelt héját, 1 evőkanál mangó csatnit és 1 teáskanálnyi friss reszelt gyömbért. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Mártogatásra endívia leveleket, sárga húsú paprikacsíkokat vagy rózsáira szedett karfiolt javasolnak.

Avokádó ranch mártogatós

Pürésítsünk egy avokádót fél-fél csésze íróval, majonézzel és friss petrezselyemmel, kaporral, 1 mogyoró-, illetve 1 gerezd fokhagymával, valamint 1 evőkanál fehérborecettel. Sózzuk, borsozzuk, és zsenge salátalevelekkel, hasábokra vágott uborkával és párolt zöldbabbal kínáljuk.

Répahummusz mártogatós

8-10 perc alatt, közepes hőmérsékleten, 2 evőkanál olívaolajon pároljunk meg 1-1,5 csészényi szeletelt répát, közben sózzuk, borsozzuk. Ha megpuhult, turmixoljuk össze 1 púpos csésze natúr hummusszal, 1 teáskanál reszelt gyömbérrel és 1-2 teáskanál harisszával. Legfinomabb répa- és kaliforniai paprika csíkokkal.

Füstös paprika mártogatós

Közepes hőmérsékleten, negyed csésze olívaolajon 4-5 percig pirítsunk 4 gerezd szeletelt fokhagymát és negyed csésze szeletelt mandulát. Adjunk hozzá másfél teáskanál füstölt, őrölt pirospaprikát. A paprikás elegyet turmixoljuk össze 1 csésze majonézzel, fél csésze sült piros paprikával és 2 teáskanál vörösborecettel. Ha szükséges, sózzuk, és tálaljuk piros húsú paprikacsíkokkal és répahasábokkal.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább