A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2015. február 9.

A boltokat, főleg az áruházláncokat ellepték az olcsó narancsok. Az ízetlen, gyenge minőségű déligyümölcsök, amelyeket ipari körülmények között termelnek, már kétszáz forint alatti áron kaphatók.

A Magyarországon kapható narancsok céduláin sok esetben nem a származási ország, hanem a forgalmazó ország neve szerepel. Ahhoz, hogy a tengerentúlról Európába érkező gyümölcsök minősége elfogadható legyen, ipari körülmények között történik a termelésük. A zölden leszedett narancsokat először egy meleg teremben tárolják, ahol színt szereznek, utána hideg kamrába kerülnek, ami az eltarthatóságukat biztosítja. Közben különböző vegyszerekkel kezelik a gyümölcsöket. Így történhet, hogy egy narancs egy hónapig is utazhat ahhoz, hogy a konyhánkba kerüljön. Képzeljük csak el mennyi vitamint tartalmaz és ne csodálkozzunk, ha az íze és a zamata meg sem közelíti egy valenciai vagy görög narancs ízét.

A Valencia Narancstermesztők Szövetsége figyelmeztetett, hogy az Európai Bizottság engedélyezte a Spanyolországban betiltott iminoctadine-albesilatevel kezelt citrusok behozatalát és Európát ellepték a veszélyes növényvédőszerekkel kezelt gyümölcsök. Mondhatnánk, hogy a spanyol narancstermesztők a saját érdekeiket védik, hogy a piaci konkurenciától tartanak, de egyre több beadvány érkezik az ENSZ Élelmezésügyi Szervezetéhez azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unión kívül törvényileg nem tiltják olyan növény- és rovarírtószerek használatát, amelyek károsak az egészségre.

Hasonló kérdések vetődnek fel a török zöldségek és gyümölcsök kapcsán. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete 2014 júniusától mostanáig 100 esetben figyelmeztetett a Törökországból Európába érkező zöldségek minőségével kapcsolatban.

Érdemes néha ellátogatni az Európai Unio RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) honlapjára, ahol török aflatoxinokat tartalmazó szárított fügéről, mogyoróról, élő kukacokat tartalmazó indiai szezámmagról, egyiptomi rovarírtószerrel kezelt termékekről olvashatunk végtelen listákat.

http://ec.europa.eu/food/safety/rasff/index_en.htm

Persze ne vegye el az étvágyunkat a sok ijesztő adat. Inkább maradjunk a helyi termelőknél, a citrusok esetében pedig ne a legolcsóbb narancsot tegyük a kosárba.