A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Izrael gyomrai

Magyar Konyha

2011. október 8.

Izrael fiatal állam, ezeréves múlttal. Tükrözik ezt a piacok is. Tel-Avivban az Allenby, King George és Carmel sugárutak háromszögében, modern Bauhaus épületek árnyékában húzódik a Carmel piac (héberül: Shuk Ha'Carmel). 1927-ben nyitották meg, és eredetileg terménypiac volt (karmel héberül újbúzát jelent).

Ma már mindent árulnak, elsősorban gyümölcs-, zöldség- és halkínálatáért érdemes felkeresni. Ananász, füge, datolya, gránátalma, cédrátcitrom, kákiszilva, kivi, licsi, mangó, papaja, kaktuszfüge, avokádó, paradicsomok, itthon elképzelhetetlen változatokban. Itt sütik a városban a legjobb (leveles tésztából készült) burgonyás bourekast, ami eredetileg bolgár, illetve török étel, de ezt ma már egyetlen izraeli sem hiszi el. Tel-Aviv híres fűszerpiaca a Levinsky Spice Market a város déli részén, a Har-Zion és a Ha Aliya utcák között. Kicsi, ám kínálata annál bőségesebb: kevés olyan közel-keleti fűszer akad, amit itt nem találunk meg. Csak néhány ma is kapható bibliai fűszer: izsóp (kakukkfűvel és pörkölt szezámmaggal keverve belesütik a kenyérbe), kurkuma, kardamom, szumák, szegfűszeg, csillagánizs. Számtalan fűszerkeverék is kapható, például a baharat (szerecsendió, fekete bors, koriander, római kömény, őrölt chilipaprika) vagy a zahtar (cserszömörce és kakukkfű). Két gasztroújságíró a barcelonai Boqueira piac mintájára Tel-Aviv új kikötőjében létrehozott egy termelői piacot (Portmarket Shuk Hanama). Itt is bámulatos a zöldségkínálat, a Holt-tenger mellől érkező farmerek csak koktélparadicsomból tizenötfélét árusítanak.

Jeruzsálem legendás piaca a Mahane Yehuda Market. Ez a leghíresebb "szuk" Izraelben. Bár a szefárd Valero család már a XIX. század végén működtetett itt piacot, a mostani csak 1928-ban nyílt meg, brit fennhatóság alatt. Itt aztán tényleg minden kapható, mi szem-szájnak ingere: 260 árus kínálja a zöldséget, gyümölcsöt, halat, sajtot, olajos magvakat, borokat, fűszereket, friss gyümölcsleveket. Az Azura kifőzdében remek kubbe sül (birka- és marhahúsból burghulnak nevezett búzadarával készült fasírozott), amit többnyire csicseriborsóval tálalnak, de számtalan falafel- és shawarmaárust is találunk. A piacon három bombamerényletet is elkövettek, az utolsót 2002-ben.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra