Ízvadászat »  Világkonyha

Kajmak: kár, hogy idehaza nem árulják

Kajmak: kár, hogy idehaza nem árulják

2019.04.04.  | Zirig Árpád

Életemben először a vajdasági Topolya nagypiacán ettem kajmakot, amikor a fotós kollégám megkínált vele. A lavórokban tárolt, szemre túróra emlékeztető valami nem sok jót ígért, de amint megkóstoltam, függővé váltam.

Érdekes: a magyar határtól pár kilométerre még bárhol kapható a hegyvidékiek tejterméke, de idehaza alig ismerik. A boltokban nem árlják, a mi gazdáink nem készítik, leginkább csak montenegrói éttermek, büfék kínálatában találkozhatunk vele – nagy kár, a kajmak az egyik legjobb gasztronómiai alapanyag, amivel hideg és meleg ételeket egyaránt feldobhatunk.

Mi ez?

A kajmakot a tartósítás, a tej megőrzésének vágya szülte. Magyarul úgy tudjuk leginkább körülírni, hogy sós, aludt tejszín, amit megérlelnek – az idő az ízeket is befolyásolja.

Hogy készül?

A tehéntejet a gazdák felforralják, ezt követően lefölözik. Régen facsöbörrel dolgoztak, de ma már rozsdamentes acéledénybe emelik rétegenként, majd

általában 15-20 napig pincehűvösben érlelik. Minél tovább pihen, annál karakteresebb a végeredmény.

A friss, semleges ízűből süteményeket is készítenek, a sajtjellegű érettebbeket húsok, saláták mellé kínálják.

Mihez jó?

A forró pirítósra csodásan ráolvad, ahogy egy-egy friss pecsenyét is az egekbe képes emelni. Leveles tésztában is megjelenhet, számos változata ismert, hiszen a Vajdaságtól gyakorlatilag Közép-Ázsiáig mindenütt ismerik.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.