A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2013. március 27.

„A Bullipedia információt és tudást, a szakács pedig lelket ad az ételekhez” – ezzel a mottóval mutatta be új projektjét, a gasztronómia online adatbázisának tervét Ferrán Adrià, minden idők egyik leghíresebb szakácsa.

Az elBulli alapítvány virtuális enciklopédiáját, a Bullipediát előreláthatóan 2016. januárjában indítják útjára és ebben minden megtalálható lesz, amit valaha a gasztronómiában fontosnak találtak.

A programot a barcelonai egyetemen mutatták be, ahol Ferran Adriàt 2007-ben díszdoktorrá avatták. A katalán séf ezekkel a szavakkal indította beszédét: Mára mindenki számára egyértelmű, hogy az elBulli nem egy étterem, hanem egy gasztronómiai központ. Ezért tartjuk fontosnak, hogy egy virtuális enciklopédiával segítsük a világ szakácsait és a főzés tudománya iránt érdeklődőket.

A Bullipedia ötezer szócikkel indul majd és célja a tisztánlátás a gasztronómia területén. Jelenleg nagyon sok információ olvasható az interneten, de nincs rend és hitelesség. Szeretnénk, ha a konyhaművészet iránt érdeklődő emberek az elmúlt idők gasztronómiában történt fejlődéséről is tiszta képet kaphatnának. Példaként említette, hogy végtelen számú csokoládétorta receptje fut az interneten, a Bullipedia pedig 4-5 receptet fog ajánlani. Ezek pedig minden idők legfinomabb csokitortái lesznek.

Minden szócikk tartalmazza például az adott termék eredetét, történetét, alkotóelemét és ehhez jönnek receptek, konyhai technológiák, kreatív ötletek. „A lényeg a paradicsompalántán van, nem a termésen.” – utalt arra, hogy a konyhatudomány gyökereit kell megismerni ahhoz, hogy a technológiákat alkalmazhassuk.

A projekt az elBulli Alapítvány gondozásában készül. Az elkövetkező hónapokban több híres szakács részvételével meghatározzák a tartalmi részeket és két évet szánnak arra, hogy a technológiai kérdéseket tisztázzák és az összes információt feltöltsék az oldalra. A Bullipedia katalán, spanyol és angol nyelven lesz elérhető.

„Egyetemessé tenni a tudást és a kreativitást” – mondta Ferran Adrià, akit öt éven keresztül a világ legjobb séfjének és az avantgárd konyha megteremtőjének tartanak.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra