A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Királyi esküvők: ilyen tortával ünnepeltek a koronás fők

Magyar Konyha

2018. január 15.

Néhány hete véget értek a találgatások, amikor Harry herceg bejelentette, hogy eljegyezte Meghan Markle amerikai színésznőt. A brit királyi család újra a figyelem középpontjába került, hiszen úgy tűnik, hogy az egykori partikirály Harry is megtalálta az igazit. Sokan már az esküvői tortát találgatják, amelynek komoly elődökkel kell felvennie a versenyt.

A herceg és a színésznő frigyéről egyelőre annyit tudni, hogy tavasz végén, májusban lesz esedékes, ám

a további, pontos részletekkel egyelőre adós a Kensington Palace.

Körvonalazódik a döntés az esküvői tortáról is, de hivatalos bejelentés még nincs, maradnak a pletykák. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy pazar és látványos lesz – csakúgy, mint a korábbi évek királyi esküvőinek tortái. Ezekből mutatunk most – a teljesség igénye nélkül – néhányat.

VI. György király és Lady Elizabeth Bowes-Lyon 1923 áprilisában házasodott össze, miután a későbbi anyakirályné kétszer is visszautasította a lánykérést. Négyszintes, gazdagon díszített tortájukat az egész világ csodálta.
Erzsébet hercegnő (a későbbi II. Erzsébet) és Phillip Mountbatten frigye valószínűleg az évszázad legjobban várt királyi esküvője volt, amelyre a világháború után, 1947-ben kerítettek sort. Harry nagyszüleinek tortája a maga 275 centiméteres magasságával akkoriban igazi kuriózumnak számított.
Anna hercegnő, a királynő lánya és Mark Phillips kapitány esküvőjét 1973-ban tartották. A férfi visszautasította a hagyományosan a királyi családba házasodók részére felajánlott főnemesi címet, amely miatt a pár későbbi gyermekei is e rang nélkül születtek. Az esküvő dísze az ötemeletes, szalagokkal és virágokkal díszített torta volt. Anna és a kapitány útjai egyébként 1989-ben szétváltak, és a hercegnő három év múlva újra házasodott.


Károly herceg és Diana Spencer, Vilmos és Harry herceg szülei, 1981-ben házasodtak. Esküvőjüket hatalmas médiafigyelem kísérte: számos országban – köztük Magyarországon is – élőben közvetítették az eseményt. A pár sajnos kevés boldog pillanatot tudhatott magának, de a hercegnőt, csakúgy, mint később a fiait, milliók zárták a szívükbe. Károly és Diana ötemeletes, szögletes esküvői tortája több mint 100 kilót nyomott.


Vilmos herceg és Kate Middleton 2011-es esküvőjét – amelyet 26 millió ember nézett a tévében és mintegy 72 millió követett figyelemmel online stream segítségével – egy elképesztő tortaköltemény koronázta meg. A torta szeleteire egyébként a mai napig lehet licitálni.


Kissé eltávolodva a brit királyi családtól,

mutatunk néhány más fenséges tortát is:

Rainer monacói herceg és az angyali szépségű színésznő, Grace Kelly frigye 1956-ban köttetett 600 vendég jelenlétében. Érdekesség, hogy maga a ceremónia mindössze negyedórás volt, azonban további 25 percig tartott az újdonsült hercegné hivatalos címeinek felsorolása. A hercegi pár tortája aprólékosan díszített és csipkézett volt, amely kitűnően illett Grace Kelly belga csipkével ékített selyemruhájához.


Az előbbi pár egyetlen fia, a playboy trónörökös Albert sokáig ellenállt, míg végül 2011-ben beadta a derekát. Albert és választottja, a dél-afrikai olimpikon, Charlene Wittstock az „ország partijának” kikiáltott esemény keretében mondta ki a boldogító igent, amihez egy óriási, rózsaszín és csillogó esküvői torta dukált.
A svéd királyi családban, az utóbbi időben két esküvőt tartottak: 2010-ben Viktória koronahercegnő és Daniel Westling személyi edző kötötte össze az életét, majd öt évvel később Viktória öccse, a kontinens legsármosabb hercegének kikiáltott Károly Fülöp és a modell Sofia Hellquist házasodott. Mindkét pár tortáját a letisztult elegancia jellemezte.

 

A japán koronaherceg, Akihito 1959-ben vette el választottját, Micsiko Sodát. A frigy akkoriban nagy port kavart az ázsiai országban, ahol

még nem volt példa arra, hogy a császár a köznépből válasszon párt magának.

Fiuk, a jelenlegi koronaherceg Naruhito folytatta ezt a hagyományt: „civil” menyasszonyával 1993-ban mondták ki a boldogító igent. Maszako Owada és Naruhito esküvői ceremóniája három éjszakán át tartott, ahol a pár hagyományos rizssüteménnyel, mocsival ünnepelt.