A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Közel van és gyönyörű - kiránduljunk Ausztriában!

Magyar Konyha

2019. július 15.

Alsó-Ausztriában minden a borról szól, és eköré rengeteg programot is szerveznek: fesztiválok, borkóstolók, szőlőültetvények között kanyargó kerékpárutak várják a látogatókat egészen késő őszig.

Szinte hihetetlen, hogy van még a világnak – vagy mondjuk Európának – olyan szeglete, amit nem tarolt le a tömegturizmus, ahol a helyiek vendégszeretetét élvezve járhatjuk a természetet, kóstolhatunk helyi ízeket, borokat, ételeket.

Alsó-Ausztria ilyen hely, jóllehet minden épületében, tornyában, pincéjében érezni a történelem levegőjét, és az épített környezet legalább olyan izgalmas, mint az azt körülvevő táj, a dombok, szőlőültetvények, szántóföldek, ahol biciklizés közben

őzekkel, nyulakkal, fácánokkal is találkozhatunk.

Retz városában a legrégebbi, még működő szélmalmot, a poysdorfi Vino Versumban pedig a szőlőművelés korabeli eszközeit is megtekinthetjük, hogy lássuk: hol is kezdődött azoknak a péksüteményeknek és boroknak a története, amelyeket mindezek után meg is kóstolhatunk.

Kedélyes kényelem

Ha a térképre nézünk, Alsó-Ausztria az ország északi felén, vagyis „fölül” található: nevét a helyiek elmondása szerint a Duna folyásához viszonyított helyzetéből kapta. A régió teljesen más képet mutat nemcsak a multikulturális Bécshez, hanem Ausztria más, frekventáltabb, a nyugatra futó autópályák, síparadicsomok mellett fekvő településeihez képest is.

A cseh határ szomszédsága nem csupán abban érhető tetten, hogy itt a szállodákban, éttermekben nem magyarok, hanem csehek dolgoznak: az itteni kisvárosoknak monarchikus, békebeli hangulatuk van, őrzik a hagyományaikat, emberléptékű utcáikon, tereiken sokszor sétálnak osztrák családok ünneplő ruhában valamelyik helyi közösségi rendezvényre igyekezve.

A házak kapujában is oklevelek, érmek, trófeák hirdetik, ki milyen eredményt ért el valamelyik helyi megmérettetésen, sportversenyen, vagy azt jelzik feliratokkal, hogy melyik porta vesz részt egy adott programban. A múzeumokban, kiállítóhelyeken és műemlék épületekben pedig kockás egyenkabátba öltözött, lelkes és jellemzőn nyugdíjas önkéntes idegenvezetők kalauzolnak minket, igény szerint angolul is.

Persze, az sem véletlen, hogy a legtöbb rendezvény valamilyen módon a borhoz köthető. Az Ausztria északkeleti szegletében található Weinviertel a nevét is a borról kapta, de ez jellemzi a tájat és a turisztikai lehetőségeket is. A Bécstől északkeletre elterülő régió

13 ezer hektárnyi szőlőültetvényével Ausztria legnagyobb bortermelő vidéke.

Lágyan lankás szőlőskertek és meseszép pincesorok között halad a kirándulók útja akár gyalogosan, akár kerékpáron indulnak felfedezni a tájat.

Emellett itt tényleg meg lehet kóstolni a hagyományos osztrák fogásokat, olyan pedig nem fordulat elő, hogy valahol ne kínálnák borral a látogatót. Hatványozottan érvényes mindez a barátságos hangulatú és léptékű borfesztiválokra. A Weinviertelben a kedélyesség és a kényelmes életstílus a meghatározó, ami kitűnően kombinálható a kulináris élvezetekkel. Nincs kapkodás és zsúfoltság, Magyarországról pedig mindez nagyon könnyen megközelíthető.

Gyalog, biciklivel

A régió sajátosságai közé tartoznak a kétszáz éves, kultúrtörténeti jelentőségű weinvierteli pincesorok. Régen itt állították elő, illetve itt tárolták a bort. Manapság már a borászatoknál préselik a szőlőt, de különleges alkalmakkor újra életre kelnek ezek a történelmi pincesorok, ahol felelevenítik a régi hagyományokat is, ami közös étkezést, borkóstolást, közös éneklést és ünneplést jelent. Arrafelé biciklizni azonban különeges alkalom nélkül is lehet, a picesorok akkor is mesebeli „háteret” adnak a kiránduláshoz.

A vidék ugyanis egészen kiváló biciklitúrákra: hozhatunk kerékpárt, de kölcsönözhetünk is. A lankás táj nem túl megerőltető, hiszen nincsenek nagy szintkülönbségek, mégis változatos, és számos rövidebb-hosszabb útvonalon tekerhetünk. Ha valaki még ennél is kényelmesebb mozgásra vágyik, elektromos kerékpárt is kölcsönözhet: a biciklizés élménye megmarad,

csak azon fogunk csodálkozni, hogy nem fáradunk el,

és olyan emelkedőkön is játszi könnyedséggel feltekerünk, ahol korábban csak nagy megerőltetések árán. Ráadásul erre vezet a Magyarországon is népszerű Szent Jakab zarándokút. De mindegy, miként indulunk útnak, gyalogosan vagy kerékpárral, zarándokként vagy turistaként, az őstermelők és a helyi szakácsok finomságai mindig a rendelkezésünkre állnak.

Weinviertel központja egy elbűvölő, középkori hangulatú kisváros, Retz. Itt található Közép-Európa legnagyobb boros pincéje, a Retzer Erlebniskeller (vagyis élménypincészet), ahová érdemes lemerészkedni: helyenként 30 méter mélyen, 21 kilométer hosszan kanyarog a tengeri homokba vájt földalatti labirintus, itt tárolják már több mint 500 éve a környék összes borát. A pince kiszögelléseiben a borkészítés történetéből láthatunk egy-egy jelenetet. De Retzben található Ausztria legszebb és legnagyobb piactere is, ami nem is monarchikus, inkább mediterrán hangulatú reneszánsz, barokk és biedermeier stílusú épületeivel.

A téren körben üzletek, kávézók, éttermek, ahová reggelizni, ebédelni és vacsorázni is érdemes beülni – mindannyiszor más a szökőkutakkal díszített tér hangulata. Középen pedig a városháza épülete magasodik, amelynek a tornyából látszik Retz város jelképe,

Ausztria legrégebbi, még ma is működőképes szélmalma:

ezt szintén megnézhetjük, ha kisétálunk a városból, föl a dombra. Heuriger persze itt is van – ráadásul a középkori szélmalomhoz illeszkedő, modern épületben –, bort és hozzá való, kiadós tálakon érkező borkorcsolyákat itt is lehet kóstolni, miközben a körülöttünk lévő szőlőültetvények látványában gyönyörködhetünk.

Terülj, terül asztalkám

A Weinviertelbe húsvét és karácsony között érdemes ellátogatni. Tavasszal látható az „In die Grean gehen” szokása, az itteni Emmausz-járás. Ekkor egy közismert helyi borász kíséretében sétálhatunk egyet a szőlőtőkék között, majd megkóstolhatjuk az újbort helyi specialitásokból álló fogásokkal. A nyári hónapokban terülj, terülj asztalkám vár a látogatókra a szabad ég alatt.

A Tafeln elnevezésű ajánlat egy ötfogásos menüsort és weinvierteli borokat tartalmaz a régióra jellemző hagyományos zene kíséretében. Idén augusztus 24-ig számos alkalommal nyílik lehetőség a „Tafeln im Weinviertel” kulináris élményre, amit különböző lehetőségekkel kombinálhatunk: amennyiben például messze van a szállásunk az étkezés helyszínétől, a taxi is része az ajánlatnak.

Ősszel pedig már kétség kívül minden a bor körül forog. Ha a nyarunkba már nem fér bele, akkor ősszel is ellátogathatunk arrafelé, akár egy hétvégére: ekkor indul ugyanis a borászok számára a legmozgalmasabb szezon, és

az ínyenceknek is talán ilyenkor veszi kezdetét a legélvezetesebb időszak.

Az őszi napsütésben indul az alsó-ausztriai borősz, amelynek során a pincesorünnepektől a szüreti fesztiválokig számos hangulatos program várja a látogatókat a Weinviertel-borút mentén. A késő őszi borszentelést követően a weinvierteli advent jelenti a szezon záróakkordját. A feldíszített pincesorokon és hangulatos karácsonyi vásárokon hagyományos és kézműves termékek közül válogathatunk.