A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2017. szeptember 21.

Sébastien Bras, a dél-franciaországi Le Suquet séfje le akar mondani Michelin-csillagáról, mert túl nagy nyomást jelent számára, hogy naponta meg kell felelnie az elvárásoknak.

Laguiole-ban lévő éttermének 1999-ben ítélte oda a három csillagot a Michelin francia étterem- és szállodakalauz, a Le Suquet egyike Franciaország 27 három Michelin-csillagos éttermének.

A 46 éves sztárséf szerdán közölte, családja egyetértésével azt akarja, hogy a Michelin-kalauz 2018-as kiadásában már ne szerepeljen, hogy új fejezetet kezdhessen életében. Sébastien Bras 10 éve vette át a Le Suquet vezetését apjától.

"Miközben elégedettséggel tölt el, hogy megnyered a hőn óhajtott elismerést, hatalmas nyomás alatt vagy, hogy mindig megfelelj pontos előírásainak"

- mondta az AFP francia hírügynökségnek.

Michel Bras és fia, Sebastien Bras (Forrás: AFP/Pascal Pavani)

"Évente háromszor keresnek fel az ételkritikusok, de soha nem tudod, mikor. Bármelyik felszolgált ételt megkóstolhatják. Ez azt jelenti, hogy naponta a konyhádat elhagyó 500 étel közül egyet elbírálhatnak"

- magyarázta.

"Lehet, hogy így kevésbé leszek ismert, de elfogadom"

- tette hozzá, de hangsúlyozta, hogy továbbra is el fogja ámítani vacsoravendégeit, de anélkül, "hogy azon agyaljon, vajon megfelelnek-e ételei a Michelin-inspektoroknak".

A Michelin-kalauz tudomásul vette és tiszteletben tartja Sébastien Bras kérését és megvizsgálja azt - közölte Claire Dorland-Clauzel, a csoport végrehajtó bizottságának tagja, hozzátéve, hogy a lemondás a csillagról "nem automatikus".

Először fordul elő, hogy egy francia séf azt kéri, töröljék éttermét a kalauzból oly módon, hogy semmilyen nagy változtatást nem hajt végre az étterem üzletpolitikájában. De nem Bras az első séf, aki ki akar lépni a Michelin-csillagok túlzottan versenyszellemű világából.

2005-ben Alain Sendersen párizsi séf, az újkonyha egyik úttörője okozott megrökönyödést, amikor visszaadta csillagait, mivel megváltoztatta étterme koncepcióját - mondta Dorland-Clauzel.

2006-ban Antione Westermann cselekedett hasonlóan, 2008-ban Olivier Roellinger zárta be háromcsillagos éttermét Cancale-ban, mert nyugalmasabb életre vágyott.

A sztárséfek stresszes életét firtató kérdésre Dorland-Clauzel a legjobb sportolókhoz hasonlította az előttük álló kihívásokat.


"A kitűnőséget kemény munkát és fegyelmet követel" ... Mindig azt mondjuk a séfeknek, hogy ne a Michelin-kalauznak dolgozzanak, hanem a vendégeknek"

- tette hozzá.