A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2016. szeptember 9.

Az augusztus végi nagycsarnokbeli lengyel napok után ismét porondon a lengyel konyha: a nemrég felújított Gellért Sörözőben kiváló lengyel és magyar séfek fognak térfelet cserélni. A lengyelek magyar alapanyagokból magyar fogásokat készítenek – és viszont. A felvetés remek, hiszen születhet-e barátság könnyedébben, mint finom ételek és italok mellett?

Lengyel hering, fehér kolbász és erdei gombák, magyar fogas, marhapofa és libamáj – csak hogy néhány emblematikus alapanyagot emeljünk ki a menüsorból. A hónap közepén a Gellért "régi-új" sörözőjében rendeznek 6 fogásos gourmet vacsorát, ahol brillírozhatnak a meghívottak: hogyan nyúlnak a séfek olyan hagyományos ételekhez, mint a pirog, zsurek, sült fogas és Rákóczi-túrós?

A lengyel vendégek hazájuk kiválóságai. Mateusz Karkoszka a varsói Kieliszki na Próżnej séfje, az étterem a lengyel főváros egyik legjobb borbárja is egyben. Karkoszka a Gellértben kétféle módon, torchon és paté formában készít libamájat, alma, körte, briós kíséretében.

Maciej Cieciwierz a Michelin Guide által ajánlott varsói Rozbrat20 étteremből érkezik. A hagyományos lengyel ízeket modern felfogásban tálaló Rozbrat20 séfje a sült fogas mellé tökvariációkkal és könnyű sauce vierge-zsel készül.

Mateusz Wichrowski idén tavasszal a Gourmet Fesztiválon már tartott beavatást a lengyel konyha világába. Az ifjú tehetség a Bib Gourmand elismerést kiérdemelt Brasserie Warszawszka séfje, hozzánk sárgabarackkal, citromverbénával és mandulával kínált Rákóczi-túrósával érkezik.

Magyar részről is három séf alkotásait kóstolhatjuk. Kovács Árpád a Vár: a Speiz szakácsa. A budavári étterem a hagyományos magyar ízeket francia technológiákkal ötvözi. Az ő előétele sült-marinált hering lesz cékla textúrákkal, hajdina-uborka salátával.

A Balaton-felvidék után Budapesten is jelentkező Márga Bisztrót Horváth Ákos képviseli. Az ő kihívása a hagyományos lengyel kovászolt leves, a zsurek, amelyet fehér kolbásszal és fürjtojással tálal.


Ahogy azt illik, a vendéglátó sem marad ki találkozóból: a kreatív magyar sörkonyhát vivő Gellért Söröző séfje, Frideczky András egy igazi szláv főétellel készül. A Baltic Porter sörben főtt marhapofához lengyelesen készült 
karfiolt, savanyított gombákat és pirogot készít, utóbbit lengyel, és nem orosz recept szerint. (A főétel receptjét megosztotta velünk, bal oldalt, a keretes írásunkban olvashatjátok!)

A 6 fogásos gourmet vacsorára két estén, szeptember 16-án és 17-én kerül sor. A szakácstalálkozó és a vacsorák az ELEVEN Ősz programjainak keretében valósulnak meg, a Bartók Béla Boulevard szervezésében. További információk itt.