A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2015. június 2.

El Celler de Can Roca a világ legjobb étterme 2015-ben. Hétfőn este 8 órakor kezdődött a ceremónia, a gasztrovilág Oscar-díj átadása, ahol a világ gasztroelitje megválasztotta az év ötven legjobb éttermét. A Roca fívérek idén megelőzték René Redzepi konyháját.

A világ híres éttermei izgatottan várják a napot, amikor Londonban kihirdetik a San Pellegrino listáját, a "50 best restaurants of the World" névsorát. Sokak szerint június 1. az év legfontosabb gasztronómiai pillanata. És valóban. Amikor Ferran Adrià ötödször is elnyerte az év legjobb étterme díjat, senki nem vonta kétségbe, hogy a katalán szakács a korszak legjobb séfje. René Redzepi hiába kapott idén is csak két csillagot a Michelintől, őt tartották az elmúlt évek legjobb séfjének. Mert vezeti a listát, amely nem veszít hitelességéből, bármennyire próbálják néhányan egy klub véleményének tartani és semmibe venni. Aki ide felkerül, biztos, hogy évekig hónapokkal előre foglaltak az asztalai.

A 50 best idén is sok meglepetést okozott a fine dining szerelmeseinek.

2015. legjobb étterme címet a tavaly második helyezett Celler de Can Roca kapta meg. A három fívér – Joan, a szakács, Jordi, a cukrász és Josep Roca a somellier – már 2013-ban is vezették a San Pellegrino litáját, de tavaly a második helyre kerültek. Most Massimo Bottura, a neves olasz séf foglalhatta el a második legjobb étterem címet. A modenai Osteria de la Francesca séfjével pár hete készített interjút a Magyar Konyha, mely itt érhető el.

A múlt évi győztes René Redzepi a harmadik helyre került. Ezután máris egy nagy meglepetés következik, a perui Central étterem, amely Gastón Acurio nyomdokain világhírre tett szert az utóbbi időben. Mugarritz, Heston Blumenthal Dinner étterme és a többi ismert fine dining vacsorázó hely után a legnagyobb újonc a moszkvai „Fehér nyúl” étterem, Vladimir Mukhin avantgárd, új konyhája. Az első, amely felkerülhetett az orosz gasztronómia világából az 50 legjobb étterem listájára.

Régiónkból a Steirereck a tizenhatodik helyről eggyel előrébb került, Thomas Keller éttermei pedig tizet hátraugrottak, a Per Se a negyvenedik, a French Laundry pedig a bűvös ötvenedik helyen végzett.

Az életműdíjat idén Daniel Boulud, Amerikában élő és dolgozó francia séf kapta meg, valószínűleg a francia konyhaművészetet a világgal való megismertetésének köszönhetően.

A legjobb női séf díjat szintén francia szakács kapta, Hélène Darroze.

A Világ 50 legjobb étterme díjat, ami mára a legnevesebb elismerést jelenti a gasztronómia világában – 2012-ben a Restaurant magazin alapította és méltán vált a Michelin kalauz riválisává. Annak ellenére, hogy múlt héten francia étteremvezetők és szakácsok Occupy 50 néven próbálták lejáratni a díjat. Maga Joël Robuchon, a neves francia séf kérdőjelezte meg a bírálók hitelességét, jelezve, hogy semmi nem bizonyítja, hogy az összes szavazó ismeri az éttermek kínálatát.

A listát 1000 séf bírálata alapján állapítják meg, az ő véleményük döntil el, hogy az adott évben a 27 régió melyik étterme kerül a legjobb helyre.

A vélemény szabad – mondhatjuk. Azt viszont senki nem tagadja, hogy a lista megjelenése után a világ ínyencei mind szeretnék kipróbálni a legjobb éttermek menűkínálatát. 2010-ben, miután a Noma került az első helyre másnap százezren próbáltak asztalt foglalni az étterembe. Ha ez idén nem is lesz így, a Roca fívérek biztos nem panaszkodhatnak. És ez valószínűleg nem is véletlen. A Celler de Can Roca valóban a világ talán legjobb étterme.