A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Gastronomika és London

Magyar Konyha

2013. augusztus 4.

15. alkalommal rendezik meg San Sebastiánban a világ egyik legismertebb gasztronómiai konferenciáját. Az október eleji esemény ezúttal a londoni konyhát és egyben a street food mozgalmat jelölte meg fő témaként.

Október 6-9 között rendezik meg idén a Gastronomikát, a baszk város Kursaal nevű konferencia központjában. A világ legjobb séfjei, Spanyolország leghíresebb szakácsai, borászok, mixerek, a gasztronómia legjelentősebb alakjai gyűlnek össze október első hétvégéjén, hogy megvitassák a szakácsművészet legújabb tendenciáit.

Az idei díszvendég London. A korábbi évektől eltérően, most nem egy-egy ország képviselőjét hívták meg a konferenciára - korábban Japán, Franciaország, Brazília, Mexikó, Peru voltak a díszvendégek - hanem a brit főváros sztárszakácsait. Biztos nem véletlen, hiszen továbbra sem az angol konyha, hanem  az újdonságokkal kísérletező londoni szakácsok érdemelnek figyelmet a modern gasztronómia világában. A meghívottak között van Heston Blumenthal, a Kövér Kacsa ismert séfje, televíziós sztárszakács, Clare Smyth, aki Gordon Ramsay londoni éttermének konyhafőnöke és az utóbbi idők egyik leghíresebb kreatív szakácsa, Fergus Henderson, a londoni gasztronómia egyik legbefolyásosabb személyisége, Atul Kochhar a Benares étterem és James Knappett a Bubble Dogs Michelin csillagos étterem séfje.

Juan Mari Arzak a rendezvény sajtótájékoztatóján kiemelte: Londonban hihetetlen fejlődés zajlik a konyhákon. Üzleti szempontból és a konyhaművészet mint szórakoztató műfaj szempontból is” Utóbbi kijelentések egyértelműen Gordon Ramsay prosperáló éttermeire és Heston Blumenthal színházi élményt nyújtó tálalására utalnak.

A londoni metropolita konyha mellett az utóbbi évek egyik legdivatosabb étkezési formája a ‘street food’ lesz a másik főszereplő a baszk fővárosban, „Provokatív és avantgárd konyha, új tendenciák” címmel.

Emellett előadást tart többek között Anna Hansen, az új-zélandi fúziós konyha, Cheng Peng, a kínai modern konyha képviselője, Corey Lee, dél-koreai séf, a Benu San Francisco legismertebb éttermének tulajdonosa és konyhafőnöke. Idén is előadást és kóstolást tart Gastón Acurio, a perui gasztroforradalom vezető egyénisége, és Junya Yamasaki, japán konyhafőnök.

„A világ legizgalmasabb gasztronómiai központja – eképp mutatta be Pedro Subijana, világhírű spanyol séf a Gastronomikát. A modern spanyol konyha képviselői szinte mind megjelennek az eseményen. A Világ legjobb 50 étterme listáját vezető Roca fivérek, a három Michelin csillagos éttermek séfjei, Eneko Atxa, Juan Mari és Elena Arzak, Martin Berasategui, Quique Dacosta és az új generáció, Dani Garcia és Angel León.

 

Tavaly 12 ezer látogató vett részt az eseményen, ezt a számot szeretnék tovább emelni a szervezők az új programokkal. Ismét leszknek kóstolások az előadások alkalmával, főzőbemutatók, közös főzés, idén nagy szerepet kap a bor, a somellier verseny mellett borbemutatókat tartanak. A Piactéren a világ nagy márkái mutatják be termékeiket.

 

Az augusztus 31-ig regisztráló vendégek prémium csomagot kapnak, ami azt jelenti, hogy résztvehetnek a vasárnapi gálavacsorán, a konferencia A szektorában foglalhatnak helyet, így megkóstolhatják az előadó szakácsok által készített fogásokat. A prémium csomag ára 300 euro.

 

 A Magyar Konyha a Gastronomika magyar médiaparnere. A jelentkezéssel kapcsolatos bármely kérdéssel forduljanak szerkesztőségünkhöz.

www.sansebastiangastronomika.com