A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2016. augusztus 11.

Ki gondolta volna, hogy neves szakácsaink egy kongresszusi palota színpadán mutatják be a magyar konyha legjobb fogásait? Október 2-5. között a baszkföldi gasztronómiai világkongresszuson Magyarország az egyik díszvendég. A nagyszínpadon négy magyar séf tart előadást. A kongresszus színvonalát jellemzi, hogy a magyar előadók után Joan Roca, a tavaly a világ legjobb szakácsa címet elnyerő séf előadása következik.

„Magyarországon van Közép-Európa legprogresszívebb konyhája. A hagyományok tisztelete mellett megszületett a modern magyar konyha, izgalmas és meglepő fogásokkal”. Ezekkel a mondatokkal hirdetik a honlapon Magyarország részvételét a San Sebastiánban megrendezésre kerülő gasztronómiai világkongresszuson, a Gastronomikán.

Több mint húsz éve rendezik meg Baszkföldön a szakácsok találkozóját, mondván, ha már van az orvosoknak, gyógyszerészeknek kongresszusa, miért ne találkozhatnának a séfek minden évben, hogy megbeszéljék a legújabb tendenciákat, a technológiai újdonságokat.

Az évek során minden világhírű szakács megfordult a Kursaal, a San Sebastiáni Kongresszusi Palota színpadán. Heston Blumenthal, René Redzepi, Gastón Acurio, Troisgrois és természetesen a híres katalán és baszk séfek, az Adria testvérek, Berrasategui, Joan Roca és Juan Mari Arzak lányával, Elenával.

2016-ban San Sebastián nyerte el Európa Kulturális fővárosa címet, így nagyon sok látogatóra számítanak. Minden évben van meghívott ország, idén Európából Magyarország és Törökország mutatja be konyháját.

A Gastronomika szervezői a Magyar Konyha magazin meghívására februárban látogattak el Budapestre, akkor választották ki a szakácsokat, akiket felkértek az előadásra. Palágyi Eszter, a Costes, Széll Tamás és Szulló Szabina, az Onyx volt szakácsai, Biró Lajos, a Bock bisztró séfje mutatja be a színpadon a modern magyar konyha fogásait, Mihályi László cukrász Hamvas Zoltánnal pedig a magyar cukrászművészet megújulását.

Az ételek között természetesen lesz gulyás, halászlé, főzelékek, somlói és a híres Dobos torta.

Magyarország Törökországgal együtt kapta meg a lehetőséget, hogy a kongresszusi központ bejáratánál és a városban street food fogásokkal is bemutassa konyháját. Magyarországot itt Ruprecht László, Jahni László és Pataky Péter képviseli. San Sebastián utcáin az érdeklődők kóstolhatnak majd gulyást, töltött káposztát és somlói galuskát.

A magyar szakácsok részvétele a baszkföldi Gastronomika kongresszuson egy újabb lehetőség, hogy bemutassuk, Magyarországon is elindult egy változás. A magyar konyha, a gasztronómia kiemelt szerepet játszik az ország fejlődésében.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra