A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2017. december 13.

Budapesten járt a Madrid Fusión spanyol gasztrokiállítás és vásár vezetősége, hogy megismerje a mai magyar konyhát és eldöntsék, részese lehet-e 2019-ben Budapest a világ leghíresebb gasztrokiállításának.

A Madrid Fusión, amelyet 2018-ban január 22-24. között rendeznek meg ezúttal  "A negyedik generáció" címet választotta a rendezvénysorozatnak. Ha a san sebastiáni Gastronomika a világhírű séfek éves találkozóhelye, akkor a Madrid Fusión az avantgárd szakácsok rendezvénye.  Az itteni előadások lényege, hogy bemutassák a high-tech gépeket, a legújabb technológiákat. Jövőre kifejezetten a fiatalokra koncentrálnak.

A negyedik generáció: a jövő urai címmel meghirdetett programsorozat a fiatal feltörekvő séfek munkáját mutatja be, az éttermekben lezajlott digitalizációt, a technológiai forradalom legújabb vívmányait.

A rendezvényre 100 séfet hívtak meg, 5 vendégváros, Berlin, Lisszabon, Tel Aviv, Tokio és Szentpétervár fiatal szakácsai  tartanak bemutatókat. A vendégország ezúttal Japán lesz.

Hogy a rákövetkező, 2019-es gasztrokiállításon részt vehet-e Magyarország, és milyen formában, az a jövő titka.

Az elmúlt napokban azonban - a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezésében - Budapesten járt két szakember: José Carlos Capel, a Madrid Fusión elnöke, egyben az El País napilap kulináris rovatának vezetője és Julia Pérez Lozano gasztrokritikus, a Gastroactitud főszerkesztője. A vendégek a következő éttermekben jártak: Costes, St. Andrea, Centrál, Kollázs, Borkonyha, megnézték a főváros egyik legszebb kávéházát, a New Yorkot, felültek a Pannonia gasztrohajóra, ahol éppen az Anyukám mondta étterem mutatkozott be. A spanyol vendégek ellátogattak a Belvárosi piacra is és megkóstolták Széll Tamás és Szulló Szabina gulyáslevesét a Stand 25-ben. Egyértelmű elismeréssel nyilatkoztak Palágyi Eszterről (Costes étterem) és Sárközi Ákosról (Borkonyha) is, a két séfnek véleményük szerint helye van az európai új szakácsnemzedék képviselői között.

A Borkonyhában a kacsamáj mellett fürjet is kóstoltak a spanyol vendégek.

Sőt, miután a Borkonyhában Sárközi Ákos kacsamáj variációkkal kínálta a gasztrokritikusokat egyből

felvetődött az ötlet, mi lenne ha egy esetleges madridi magyar szereplés esetében épp a kacsa-, illetve a libamáj játszaná a főszerepet a Madrid Fusion kiállítótermeiben és a színpadon?

José Carlos Capel - meglepetésünkre - már hallotta, hogy a francia libamáj többnyire Magyarországról érkezik és szerinte itt az ideje, hogy a magyarok végre elfogultság nélkül bemutathassák a kacsa-, és a libamáj elkészítésének közép-európai módszereit. A máj mellé természetesen tokaji bor dukál (aszú és furmint), ez az a klasszikus párosítás, amit Európa már kezd elfelejteni.

A vendégek meghívást kaptak a Boutiq’ Bárba is, ahol Nagy Zoltán bártender bemutatója olyan hatással volt rájuk, hogy a tulajdonost egyből meghívták a januári rendezvényre, tartson bemutatót a színpad mellett felállított koktélbárban.