A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2015. július 21.

A sörfogyasztás szokása a csehszlovák időkből ered. A mai Szlovákia területén élőket a mai Csehország területére vitték katonának. A férfiak ott megszerették a sört, a knédlit és a mártásokat. A katonák leszereltek, hazamentek, és vacsorára ezt kérték az asszonytól. Pozsony legjobb sörözőit ajánljuk!

  • Prazdroj (Mostová 8.)

A Dunához egészen közel találjuk a Prazdroj sörözőt, ahová a Pozsonyban élő, Kossuth-díjas író, Grendel Lajos visz el minket. Szerinte itt mérik a legjobb sört a városban, azért jár ide. „Túl öreg vagyok ahhoz, hogy rossz söröket igyak” – mondja szemében huncut fénnyel a 66 évesen is fiatalos író. Belépünk az ajtón, és rögvest megpillantjuk a falon Blažej doktor fényképét a Kórház a város szélén című sorozatból. 12-es pilsenit csapolnak, mint az Aranytigrisben – mosolyog Grendel mester, majd elmeséli, hogyan is történt, mikor egy interjú ürügyén együtt söröztek Bohumil Hraballal 1983-ban Prágában. „Megkérdeztem tőle, miért szereti a Pilsner Urquellt, és miért nem a Budvart. Mert a Budvar egy kicsit keményebb, árt a májamnak – válaszolta Hrabal.”  Na, hát mi is vigyázunk a májunkra, csakis pilsenit iszunk, mondjuk, abból meglehetős mennyiséggel, mert hát tényleg piszok jó a sörük. „Azt kell figyelni, hogy milyen a korsó fala! Ha felragad az üvegre a hab, akkor friss a sör” – mondja Grendel Lajos, és mi hiszünk neki. Sörkorcsolyáról se feledkezzünk meg, autentikus választás lehet itt a legendás hermelín, mindenki ismeri, aki valaha kocsmázott Csehország vagy Szlovákia területén: fűszeres, hagymás, olajban pácolt sajt – hihetetlenül csúszik rá a sör.

  • Mr. President Pub (Suché mýto 19.)

A Mr. President Pub az Elnöki palota közelében várja vendégeit, innen a név. Igazi füstös kiskocsma, s általában jelentős hangoskodással, Corgoň sör hörpintésével és jéghokimeccsek megtekintésével tölti idejét az úri közönség. Rejtői a hangulat, és a pub nagyon sokáig nyitva tart, konkrétan akkor zár, mikor az utolsó vendéget is sikerült hazaküldeni.

  • Café Kút (Zámočnická 11.)

Aki a pesti típusú romkocsmás lazulást szereti, azoknak ajánlhatjuk a Café Kút (vagyis a Zug) kávézó-sörözőt. Ha átmegyünk az Óvárosba, a Mihály-kapu után rögvest forduljunk be balra, egy kis macskaköves Krúdy-utcába. Mikor az utca kanyarodik, tovább ne menjünk, megérkeztünk. A kellemes zugban aztán félhomályt találunk, a kopott tonettszékeken, bőrkanapékon sörözve összebújó, csókolózó párokat és csapolt cseh lagert (Bernard). Az akváriumban békésen kergetőznek a halak, egyik sör jön a másik után, igazán élhető környezet.

  • Zbrojnoš Pub (Prev. Michalská 22.)

Ha a Café Kútból kijövünk, és még mindig szomjasak vagyunk, látogassuk meg a kapu tőszomszédságában a Zbrojnoš Pubot, itt szerdától szombatig esténként élő rockzenére dönthetjük magunkba a csapolt Šarišt.

  • Wolker (Biela 5.) 

Az óvárosi Wolker sem rossz döntés, ha sörözni vágyunk (ízletes a csapolt, sötét Velkopopovický Kozeljük), ám a kacsájuk gyanúsan gyorsan érkezik, ízes, de nem ropog – inkább csak igyunk.