A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Mi a kóser?

Magyar Konyha

2011. október 8.

Budapest nem a kóser ínyencek mennyországa. Aki betartja a vallási előírásokat, az időt és fáradságot nem sajnálva, gyakran külföldről behozott alapélelmiszerekkel kénytelen megoldani a főzést. De mitől is lesz kóser az étel?

A kósert tartani Budapesten még csakcsak megoldható, de vidéken egyáltalán nem egyszerű: ott se kóser abc, se hentes. A fővárosban a VII. kerületi Dob utca környéke a "kóser központ". A Gozsdu udvar végén található egy pici, de komoly választékot kínáló közért, pár méterrel feljebb pedig a kóser hentes. Kétperces sétával reggelizhetünk is, amihez mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk, és itt várják vendégeiket a kóser éttermek is.

Bár a hentes már tart fagyasztott árut - főleg csirkét -, azért ha komolyabb mennyiséget vagy valami különlegesebbet szeretnénk vásárolni, előre kell rendelni. A különlegesebb nem a kobe marhát jelenti, csak egyszerűen a libát vagy egy méretesebb darab marhaszegyet. Szerencsére sok étel - főleg a feldolgozatlan élelmiszerek - nem igényelnek kóser felügyeletet, így bárhol megvásárolhatók. Ilyen a liszt, a cukor, a só, a zöldségek és gyümölcsök, de nem tartoznak ide a tejtermékek, a húsáruk, sőt még az olívaolaj sem. Akik biztosra akarnak menni a minőségben és a választékban, inkább kijárnak Bécsbe. A kóser ételek speciális konyhában készülnek. A konyha két részre van osztva: egy nagyobb, húsos, és egy kisebb, tejes részre. Nemcsak külön edényt használnak, de még a konyhapulttal sem érintkezhet egy nem odavaló edény. Ha van hely, beállítanak két gáztűzhelyt, de ha nincs, akkor is láthatóan elkülönítik a gázrózsákat egymástól, sőt sokan üveglappal is elválasztják, hiszen az étel bármikor kifröccsenhet. A mosogatógépbe általában a húsos edényeket teszik, hiszen abból van több, így a tejes edényeknek marad a kézi mosogatás. A konyharuhákat is külön szín jelzi, általában a kék a tejes, a piros a húsos. A hűtőszekrényben elég külön polcot használni a tejes és a húsos ételek számára.

Állatok, növények, tejtermékek

Kóser minden zöldség és gyümölcs. Kóser állat a szárnyasok közül a csirke, a liba, a pulyka, a kacsa, a galamb (nem kóser pl. a strucc, a sas, a varjú és a többi ragadozó vagy dögevő szárnyas), az emlősök közül pedig minden olyan állat, ami hasított patájú és kérődzik. Ilyen a marha, a kecske, a birka, a szarvas, és az egyik kedvenc csemege, a zsiráf, bár utóbbihoz Budapesten kívül is ritkán lehet hozzájutni. Nem kóser a szamár, a teve, a ló és semmilyen öszvér, még akkor sem, ha két kóser állat keresztezéséből született. A kóser állatok csak akkor fogyaszthatók, ha szakképzett metsző (sachter, sajchet) öli le őket. Az állatnak annyira egészségesnek kell lennie, hogy elviekben még egy évet élhessen. Ezért is vitatkoznak a rabbik a mai napig azon, hogy kóser-e a tömött liba, és jó-e a kövér libamáj.

A halak közül azok kóserek, amelyeknek van uszonyuk és pikkelyük is. Tehát nem kóser a harcsa, az angolna vagy a cápa. A halakra nem vonatkozik a kóser vágás szabálya. De nem kóser egyik tengeri herkentyű sem, se a polip, se a kagyló, se a homár, se a garnéla. Szintén nem kóserek a bogarak, ízeltlábúak; ez alól egyedül egy sáskafaj kivétel, amit az etióp zsidók ettek a sivatagban. Tréfli még az összes rágcsáló, béka, csiga.

Kóser minden tojás nélküli száraztészta, a cukor, a liszt, a só, a csípős fűszerek. Kóser minden kóser állat teje, illetve az abból készített tejtermék, ha nem került bele tiltott adalék. Tilos a tejes és a húsos ételek keverése - a gyomorban is, ezért húsos étel fogyasztása után várni kell, amíg tejes ételt ehetünk. Kóser minden kóser állat tojása, ha nincs benne egyetlen vércsepp sem. Vannak párve ételek, azaz párosak, amiket húsos és tejes ételekhez is lehet enni. Ilyenek a zöldségek, a gyümölcsök és a gabonák, a tojás, a hal vagy a cukor. Fontos még a bor, illetve a borból készült termékek (pl. ecet) kósersága. A bor legalább annyira szigorú felügyeletet igényel, mint a hús. Pár éve készült szép kóser tokaji, de úgy tűnik, nem volt hatalmas a kereslet, mert nem jelentek meg a száraz furmintok, hársak a polcokon.