A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2017. március 7.

Történtek változások a 2017-es Európa fő városainak gasztronómiáját feltérképező Michelin kalauz budapesti listáján. Várható volt, hogy eggyel kevesebb Michelin-csillag lesz a fővárosban, de van egy Bib Gourmand meglepetés.

 

A Michelin Main Cities of Europe című kiadvány 36. alkalommal jelenik meg, 20 ország 44 városából 2332 étterem szerepel benne.

Négy Michelin-csillagos étterme van 2017-től Budapestnek. A Costes, az Onyx, a Borkonyha és a Costes Downtown. Várható volt, hogy többszöri séfcserék után a Tanti elveszti csillagát. Bécsben három kétcsillagos és hat egy csillagot kapó étterem van ebben az évben, Prágában három, Varsóban pedig kettő hely nyert el egy-egy csillagot.

Viszont várt ránk egy meglepetés. A francia gasztrokalauz a piacon alapuló, a friss alapanyagokat néha klasszikus, máskor megújító formában elkészítő konyháknak szánta a Bib Gourmand díjat. Tavaly a Petrus és a Laci! Konyha kapta meg az elismerést. Idén a Klauzál tér melletti Fricska is csatlakozott. A Fricska szerintünk nagyon megérdemelte, hogy 2017-ben elnyerte a Michelin-kalauz díját. Nyáron a következőket írtuk az étteremről:

"Amikor egy jó csapat elhatározza, hogy nem gourmet éttermet, fine dining konyhát nyit, hanem ínyenceknek ebédmenüt kínál, este pedig jó ár-érték arányú bisztróvá alakul. Minőségi alapanyagok, beregi csirke, keleméri bárány, tokhal van az étlapon. Lazán, elegánsan, jó ízeke a Klauzál tér mellett. Profi kiszolgálás, változó, izgalmas étlap, korrekt árak. Mindig friss, házi kenyér, saját lekvárok és befőttek, házilag készült friss durumtészták. A gulyásleves és a borjúvese mellett megfér a polip és a garnélaropogós avokádóval. De nem garantáljuk, mert minden nap friss menüsor készül."