A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Miért ne innánk bolgár bort?

Magyar Konyha

2019. november 28.

Bulgária? Az idősebbeknek a nyári üdülés emléke Szocsiban, vagy valahol másutt a Fekete-tenger partján. A legtöbb fiatal számára azonban csak egy olyan hely, amelyiken „még át kell menni”, hogy elérjék Görögországot, vagy Törökországot. Pedig a vidék csodálatos tájaival, színes kultúrájával nagyon sok élményt tartogat a turisták számára.

Bulgária területén több mint ötezer éves hagyománya van a borkészítésnek. Ennek ellenére eddig nemigen akadtak világhírű termékeik, de szerencsére ma már nemzetközileg elismert borok is készülnek ott. Az egyik legsikeresebb, a Yamatiev’s borászat - legjobb vörösborainak kizárólagos hazai forgalmazója a a budai Millenárishoz közel eső Káplár utcai Kóstolom Borbár, úgyhogy annak, aki ezekre kíváncsi, már el sem kell utaznia.

Az együttműködéshez egy „könnyelmű” fogadalom adta az alapot: a Kóstolom csapata egy szakmai vakkóstoló előtt elhatározta, hogy a nyertes vörösbort felveszik a borbár táblás kínálatába. Ezen a versenyen a Yamatiev’s 2017-es Marble Land bora nyert, így nem maradt más választás, rendelni kellett a készletből.

A borbár állandó kínálatában ma már több tétel szerepel a pincészettől. Megkóstolható a rosé, a Reserve és a Villa Armira syrah, plusz háromféle cabernet savignon, pinot noir, no és természetesen a nyertes Marble Land.
A Yamantiev’s Bulgária déli részén, a görög határ közelében, az Arda folyó mentén található.

A térség ökológiai szennyezettségtől mentes, a legközelebbi nagyváros 60 kilométerre található.

A területre a meszes, erdei talaj a jellemző, mediterrán éghajlatát elsősorban az Égei tenger felől érkező hatások befolyásolják. A terroir sajátossága, hogy a szőlő lassan és fokozatosan érik, a tökéletes alapanyagnak köszönhetően komplex, egyensúlyos borok születnek.

A Jamantiev család tulajdonában működő, ivailovgradi pincében a legmodernebb borászati technológiákat alkalmazzák. A 70 hektáros szőlőültetvényen nemzetközileg népszerű, ismert fajtákat termelnek: alicante bushe, cabernet sauvignon, chardonnay, merlot, muscat, pinot noir, syrah és viognier. Az italokat 225 és 500 literes francia hordókban érlelik. Az előállított borok közel felét exportra termelik.

A novemberi bemutatón Elena Jamantieva, aki a családi vállalkozásban az értékesítés és a marketing területéért felel, elmesélte, hogy nagyon sokat fáradoznak saját termékeik, illetve az egész bolgár borkultúra külföldi megismertetéséért.

Náluk sajnos még nincs olyan állami koncepció, amely ezt a területet az ország népszerűsítésének elemeként kezelné.

Nemcsak az exportot, hanem a marketinget is maguknak kell kitalálni, megszervezni és bonyolítani. Mindezeket eddig saját személyes kapcsolataira sikerült alapoznia, mivel az egyetemet Svájcban végezte, majd Európa több másik országában szerzett szakmai gyakorlatot – és barátokat. Jelenleg ők segítik abban, hogy boraikat messze földön megismerjék, és ez által talán egy kicsit többet megtudjanak Bulgáriáról is.